Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Προπιονικό: Η ουσία που μειώνει την επιθυμία για παχυντικά φαγητά και πού βρίσκεται

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Προπιονικό: Η ουσία που μειώνει την επιθυμία για παχυντικά φαγητά & πού βρίσκεται

Το προπιονικό παράγεται φυσικά όταν οι διαιτητικές ίνες ζυμώνονται από τα μικρόβια στο έντερο.

Πρόκειται για ουσία που διεγείρει το έντερο για την απελευθέρωση ορμονών (PYY και GLP-1) που δρουν στον εγκέφαλο για την ελάττωση του αισθήματος της πείνας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στοχευμένη χορήγηση προπιονικού στο ανθρώπινο παχύ έντερο μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη.

Ερευνητές από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανέπτυξαν ένα πόσιμο διατροφικό συμπλήρωμα που υπόσχεται να μειώσει τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα γλυκά και η πίτσα.

Στη συνέχεια ζήτησαν από 20 εθελοντές να καταναλώσουν ένα μιλκσέικ, που είτε περιείχε προπιονικό (συνδυασμός ινουλίνης και προπιονικού εστέρα) ή ινουλίνη (φυτική ίνα).

Προπιονικό: Η ουσία που μειώνει την επιθυμία για παχυντικά φαγητά & πού βρίσκεται

Μετά την κατανάλωση των ροφημάτων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ενώ έβλεπαν εικόνες διαφόρων τροφίμων με λίγες ή πολλές θερμίδες, όπως, σαλάτα, ψάρι, λαχανικά, σοκολάτα, γλυκά και πίτσα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν οι εθελοντές είχαν πιει το μιλκσέικ που περιείχε προπιονικό, είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αλλά μόνο όταν κοίταζαν τις φωτογραφίες τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες.

Επίσης, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικά θεωρούσαν τα τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι όταν είχαν πιει το ρόφημα με το προπιονικό θεωρούσαν τα παχυντικά τρόφιμα λιγότερο ελκυστικά.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν όσο περισσότερο μπορούσαν από μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας. Όταν είχαν πιει το ρόφημα προπιονικού έφαγαν 10% λιγότερα μακαρόνια, απ’ ότι όταν είχαν πει μιλκσέικ με σκέτη ινουλίνη.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε δείξει ότι τα υπέρβαρα άτομα που πρόσθεσαν προπιονικό στην καθημερινή διατροφή τους, μετά από έξι μήνες ζύγιζαν λιγότερο από τα υπέρβαρα άτομα που είχαν καταναλώσει μόνο ινουλίνη.

«Η ποσότητα του προπιονικού που χρησιμοποιήσαμε στο πλαίσιο της μελέτης ήταν 10 γραμμάρια, δύσκολο να προσληφθεί φυσικά με την κατανάλωση φυτικών ινών, καθώς κάποιος θα πρέπει να τρώει τουλάχιστον 60 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Γκάρι Φροστ, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika