Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Περισσότερες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 όσο αυξάνεται η ηλικία και εάν υπάρχει στην οικογένεια κληρονομικότητα για την πάθηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου υπό τον έλεγχό μας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2015), 415 εκατομμύρια ενήλικες πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα 642 εκατομμύρια –ένας στους δέκα ενήλικες– έως το 2040. Η λήψη προληπτικών μέτρων, ιδιαίτερα από άτομα που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, μπορεί να βάλει φρένο σε μια τέτοια εξέλιξη.

Δείτε 4 συμβουλές-κλειδιά για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

1. Πρόσληψη υδατανθράκων με μέτρο

Όλοι οι υδατάνθρακες, απλοί και σύνθετοι, διασπώνται κατά την πέψη σε σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια περνούν στο αίμα. Στα άτομα που έχουν αναπτύξει αντίσταση στην ινσουλίνη (δηλαδή το πάγκρεας απελευθερώνει την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο όμως αυτή δεν δρα όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να παραμένουν υψηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα) ή έχουν μεταβολικό σύνδρομο (έναν συνδυασμό υπερβολικού βάρους, υπέρτασης, αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων κ.ά.), η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων συμβάλλει στην εξέλιξη της αντίστασης στην ινσουλίνη ή του μεταβολικού συνδρόμου σε διαβήτη τύπου 2. Οι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγονται είναι κυρίως οι λευκοί, δηλαδή η πρόσθετη ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, τα γλυκά και τα ζαχαρωτά.

2. Περισσότερη σωματική δραστηριότητα

Η γυμναστική αλλά και δραστηριότητες όπως η κηπουρική ή οι δουλειές του σπιτιού βοηθούν στην καύση θερμίδων, επομένως αποτρέπουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα αλλά και τη συσσώρευση της περίσσειας ενέργειας στο σώμα με τη μορφή λίπους. Οι ειδικοί παραδοσιακά συνιστούν 150 λεπτά μέτριας ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης την εβδομάδα.

Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε 4 βήματα

3. Αύξηση της μυϊκής μάζας

Όσο μεγαλύτερη είναι η μυϊκή μάζα του σώματος τόσο περισσότερες θερμίδες δαπανά ο οργανισμός μέσα στην ημέρα. Αυτό συνεπάγεται ότι η ενέργεια που λαμβάνουμε από τις τροφές –κυρίως οι υδατάνθρακες– αξιοποιούνται σε μεγαλύτερο βαθμό κι έτσι αποτρέπεται η αύξηση του βάρους και των επιπέδων του σακχάρου του αίματος.

4. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Βρίσκονται κυρίως στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα όσπρια, στα προϊόντα ολικής άλεσης και στους ξηρούς καρπούς.

Εκτιμάται ότι έως και το 40% των περιστατικών διαβήτη τύπου 2 μπορεί να προληφθεί χάρη στη υγιεινή διατροφή και τον αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους, ενώ ποσοστό επιπλέον 40% των διαγνώσεων μπορεί να καθυστερήσει με τη βοήθεια αλλαγών στη διατροφή και στα επίπεδα σωματικής άσκησης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Diabetes Ireland, Mayo Clinic

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον έρμαιο των συναισθημάτων μας

Efi Nika

Καρκίνος στομάχου: ”Αθόρυβη” αλλά επικίνδυνη νόσος – 7 κύρια συμπτώματα

Γιώργος Newsitamea

Κόψτε το κάπνισμα και το… τζάκι: 12 συμβουλές για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας υγιείς μια ζωή

Efi Nika