Newsitamea.gr
ΧΡΗΣΙΜΑ

Προκαλεί τελικά καρκίνο ο φούρνος μικροκυμάτων;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

3c22

Προκαλεί τελικά καρκίνο ο φούρνος μικροκυμάτων;

Γρήγορος και πρακτικός, ζεσταίνει το φαγητό μας οικονομικά, χωρίς να χρειαστεί να ανάψουμε το φούρνο. Παρά το γεγονός πως ο φούρνος μικροκυμάτων έχει μπει εδώ και χρόνια στην ζωή μας, αποτελώντας για πολλά σπίτια αναπόσπαστο μέρος της κουζίνας, πολλοί εξακολουθούν να τον θεωρούν επικίνδυνο, μέχρι και καρκινογόνο. Τι ισχύει τελικά;

Τι γίνεται με την ακτινοβολία

Οι επιστήμονες λένε πως ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μέσα στο φούρνο. Παρά το γεγονός πως οι κατασκευαστικές εταιρείες τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, ειδικά εφόσον πρόκειται για επώνυμο προϊόν, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Θα πρέπει να διατηρείτε το φούρνο μικροκυμάτων καθαρό, γιατί οι βρώμικοι φούρνοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν διαρροή απ’ ό,τι οι καθαροί. Η πόρτα πρέπει να κλείνει καλά, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τον επισκευάσετε και να μην τον χρησιμοποιείτε.

Ο φούρνος μικροκυμάτων έχει κατηγορηθεί και για την πρόκληση καρκίνου. Εντούτοις, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν επίσης πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο, όμως είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξουν επιστημονικά δεδομένα από τη μακροχρόνια χρήση φούρνων μικροκυμάτων και τις πιθανές τους επιπτώσεις στην υγεία.

Τι να προσέχετε

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ακόμα και αν η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι μικρή, είναι επιβλαβές να στέκεται κανείς μπροστά από το φούρνο των μικροκυμάτων, την ώρα που μαγειρεύεται το φαγητό. Οι μελέτες δεν έχουν, ωστόσο, καταφέρει να αποδείξουν ότι αυτό ισχύει. Προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, καλό είναι να κρατάτε μια απόσταση ασφαλείας από το φούρνο μικροκυμάτων όταν τον είναι σε λειτουργία. Δεν χρειάζονται όμως υπερβολές, δηλαδή δεν είναι αναγκαστικό να φύγετε από το δωμάτιο. Επίσης, παιδιά και έγκυες θα πρέπει επίσης να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, ενώ όπως εξάλλου σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, θα πρέπει πάντα να τηρείτε πάντα τους κανόνες χρήσης που προτείνει ο κατασκευαστής.
Μην βάζετε στο φούρνο τα παρακάτω:

Ψωμί: Στην αρχή θα μαλακώσει, θα γίνει υγρό και στη συνέχεια θα πετρώσει δεν θα τρώγεται

Το πλαστικό περιέχει χημικά όπως το BPA, τα οποία απελευθερώνονται με τη θερμότητα και εισχωρούν στο φαγητό σας. Προτιμήστε, λοιπόν, να βάζετε το γεύμα σας σε πιάτο ή σε κάποιο γυάλινο δοχείο και να το ζεσταίνετε από εκεί.

Κρέας: Ο φούρνος μικροκυμάτων θα το ξεπαγώσει μερικώς, οπότε υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια.

 

www.capital.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Φελλός: Η φυσική «σπιτική συνταγή» που θα κάνει το αμάξι να μοσχοβολάει και να μην ξανά θολώσουν τα τζάμια

Efi Nika