Newsitamea.gr
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Προγράμματα για 104.000 ανέργους με κάλυψη μισθολογικού κόστους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

a214bf97e1101bc7c8e4f86b8f94b8a2_L

Προγράμματα για 104.000 ανέργους με κάλυψη μισθολογικού κόστους

Αύξηση της απασχόλησης κατά 5,3% καταγράφεται για το 2015 από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε σήμερα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. Στην εκδήλωση της ΕΣΕΕ μίλησε και η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας κ. Αντωνοπούλου όπου έκανε γνωστό ότι στα νέα προγράμματα για ανέργους θα καλύπτεται το μισθολογικό κόστος εως 450 ευρώ

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 32.824 νέες θέσεις εργασίας στο εμπόριο μετά από πέντε χρόνια (2009-2014) διαρκούς μείωσης της απασχόλησης. Έτσι σήμερα στο εμπόριο απασχολούνται 657.319 άτομα που σημαίνει ότι η απασχόληση έχει επανέλθει στα επίπεδα του 1997.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΣΕΕ που παρουσιάστηκε η έκθεση, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε: “για να πάμε στην επόμενη μέρα πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Είναι πατριωτικό καθήκον για εργοδότες, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κράτος”

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι για το 2016 προβλέπεται στασιμότητα στην απασχόλησης, ενώ για πρώτη φορά διακρίνεται σαφής ανάσχεση των λουκέτων στις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στα λουκέτα υπογραμμίζεται ότι το ποσοστό των επιχειρηματιών που πιθανολογούν ότι θα κλείσουν την επιχείρησή τους μειώνεται για πρώτη χρονιά ενώ παράλληλα σε κεντρικές αγορές της χώρας παρουσιάζεται μία στασιμότητα στο φαινόμενο των λουκέτων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην ομιλία της, επεσήμανε τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στην ανόρθωση της οικονομίας.

Η επαναφορά των άνεργων πολιτών στην αγορά εργασίας είναι βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση, όπως είπε η ίδια, γι’ αυτό και μέσω των προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η ανακοίνωση προγραμμάτων για την απασχόληση 104.000 ανέργων για εγγυημένη απασχόληση 6-12 μηνών με κάλυψη σε επαγγέλματα από όλους τους τομείς της οικονομίας με την κάλυψη του μισθολογικού κόστους μέχρι 450 ευρώ. Επίσης γίνεται έρευνα για τα επαγγέλματα που θα έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια ώστε να είναι οχευμένοι οι πόροι της ΕΕ ενώ τα προγράμματα θα έχουν όλα πλέον μετρήσιμο αποτέλεσμα.

“Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους η οποία είναι η καλύτερη δυνατή, χτίζουμε γερά θεμέλια συνεργασίας με σύμπνοια αλλά η αντιμετώπιση της ανεργίας δεν είναι θέμα ενός υπουργείου. Χρειάζεται συνεργασία και συναίνεση” είπε η κυρία Αντωνοπούλου.

Ακόμη ανέφερε ότι το 30% των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα έχουν χαθεί και αυτές οι θέσεις δεν πρόκειται να αναπληρωθούν αν και ως συνολικό ποσοστό απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το δημόσιο αποτελεί το 19% στο σύνολο της οικονομίας και στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται χαμηλότερα και συγκεκριμένα στο 17,5%.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σημείωσε στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η προέλευση των προϊόντων στα ελληνικά ράφια δείχνει αύξηση των ελληνικών προϊόντων.

Οι περαιτέρω επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2016 όπως είπε ο κ. Κορκίδης, δημιουργούν ανησυχία στο εμπόριο ότι θα αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αποφευχθούν οι προβλέψεις για αύξηση των λουκέτων και της ανεργίας. Μεσολαβούν σημαντικά γεγονότα που θα βοηθήσουν να λειτουργήσει η οικονομία μας σαν ελατήριο, είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι το 2016 φαίνεται ότι θα υπάρχει σταθεροποίηση στην απασχόληση για την αύξηση του μισθολογικού κόστους όχι για την αύξηση του μη μισθολογικού κόστους.

 

ΠΗΓΗ : www.dikaiologitika.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι οι νέοι μισθοί και τα επιδόματα – Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

newsitamea

Βγάλε δίπλωμα και τρέχα να προλάβεις: Μεγάλη ζήτηση για οδηγούς λεωφορείων στη Γερμανία με πολλά λεφτά και σύμβαση αορίστου

Efi Nika

Όποιος την έκανε πήρε καλύτερο μισθό: Ειδικοί απoκάλυψαν την ερώτηση-κλειδί στον εργοδότη σου για να εξασφαλίσεις την αύξηση

Efi Nika