Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Προάγγελος άνοιας η επιδείνωση της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι ηλικιωμένοι με συμπτώματα κατάθλιψης που επιδεινώνονται με σταθερό ρυθμό στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, αναφέρουν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Αντιθέτως, η σταθερή κατάθλιψη δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο άνοιας, όσα χρόνια κι αν διαρκεί.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 3.300 εθελοντές, ηλικίας 70-80 ετών, οι οποίοι κατά την έναρξή της είχαν κατάθλιψη αλλά όχι άνοια.

Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους, στο Ρότερνταμ, εξέτασαν με ποιους τρόπους εξελισσόταν η κατάθλιψή τους και αν και πως σχετιζόταν αυτό με τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «The Lancet Psychiatry», έπειτα από 11 χρόνια παρακολούθησης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι εθελοντές παρουσίαζαν σταδιακή επιδείνωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων τους είχαν κατά 42% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια απ’ ό,τι όσοι παρουσίαζαν σταθερότητα ή ύφεση των συμπτωμάτων τους.

Στην πραγματικότητα, από τους 255 εθελοντές με επιδεινούμενη κατάθλιψη, οι 55 εκδήλωσαν τελικά άνοια, ενώ απ’ όσους είχαν σταθερή κατάθλιψη μόνο το 10% παρουσίασαν άνοια.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν με ποιον ακριβώς μηχανισμό συσχετίζονται κατάθλιψη και άνοια, αλλά τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι «η εντεινόμενη κατάθλιψη πιθανώς αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μ. Άρφαν Ίκραμ, επίκουρος καθηγητής Νευροεπιδημιολογίας στο Εράσμους.

Η κατάθλιψη είναι πάρα πολύ συχνή, αφού προσβάλλει ένα στα πέντε άτομα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο δεν εκδηλώνεται σε όλους τους πάσχοντες με τον ίδιο τρόπο.

Έτσι, άλλοι εκδηλώνουν καταθλιπτικά συμπτώματα για λίγο, άλλοι υποφέρουν επί χρόνια παρουσιάζοντας εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους, και άλλοι βρίσκονται σε μία μόνιμα καταθλιπτική διάθεση.

Η συχνότητά της είναι ακόμα πιο αυξημένη μεταξύ των πασχόντων από άνοια, το 20-40% εκ των οποίων την εκδηλώνουν κάποια στιγμή στην πορεία της νευροεκφυλιστικής νόσου. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης διατρέχουν οι πάσχοντες από αγγειακή άνοια και όσοι έχουν άνοια με σωμάτια Levy (ο πάσχων έχει και συμπτώματα νόσου Πάρκινσον).

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

10 φαινομενικά αθώες φράσεις που, στην πραγματικότητα, είναι προσβλητικές

Efi Nika

Επιληψία: Σημαντική ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση σε δύσκολες περιπτώσεις

newsitamea

Αποτοξίνωση ντοπαμίνης: Τι είναι και πως λειτουργεί – Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε

Γιώργος Newsitamea