Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Πρέπει να πλένουμε τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσουμε;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Αυτό λένε οι ειδικοί.

«Δεν θα το πλύνεις αυτό πριν το φορέσεις;», με ρώτησε η αδερφή μου. Με τη λέξη «αυτό» αναφερόταν στο θαυμάσιο, κοντομάνικο μπλουζάκι που μου αγόρασε η μαμά μου για τα Χριστούγεννα, στο οποίο γράφει «Life is better with a Yorkie» (Στο μπλουζάκι δείχνει ένα Γιορκσάιρ τεριέ που μοιάζει με το σκυλί της οικογένειάς μας, τη Zoe». «Να το πλύνω πριν το φορέσω;», τη ρώτησα σοκαρισμένη. «Γιατί, αφού είναι ολοκαίνουριο!».

Ποτέ δεν πλένω τα καινούρια ρούχα πριν τα φορέσω. Λόγος πρώτος: Είμαι τεμπέλα, άρα όσο λιγότερα πλυντήρια τόσο πιο ευτυχισμένη είμαι. Και λόγος δεύτερος: Ποτέ πραγματικά δεν θεώρησα πως τα καινούρια ρούχα είναι λερωμένα. Θα μου πεις βέβαια πως πολλοί τυχαίοι άγνωστοι ίσως το δοκίμασαν πριν από εμένα.

Όμως αυτό δεν σημαίνει πως το ρούχο είναι βρώμικο, σωστά; Παρόλα αυτά, όμως, όσο το σκεφτόμουν τόσο αμφισβητούσα την ίδια μου τη θεωρία. Και καθώς είμαι αγχώδης σαν χαρακτήρας, μου έγινε έμμονη ιδέα. Επομένως, κατέφυγα στους ειδικούς για να πάρω τη δική τους γνώμη πάνω στο θέμα.

H Lindsey Bordone, M.D., αναγνωρισμένη δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, αναφέρει πως η ίδια της πλένει όλα τα καινούρια ρούχα είτε τα αγοράζει από κατάστημα είτε διαδικτυακά.

Και ο λόγος δεν είναι τόσο τα πιθανά μικρόβια των άλλων που ίσως υπάρχουν στο ρούχο όσο το ίδιο το ύφασμα. Οι βαφές και τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε κάποια ρούχα ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθισμό εάν το δέρμα μας είναι ευαίσθητο.

«Όταν τα ρούχα μεταφέρονται, διατηρούνται σε καλή κατάσταση με τη βοήθεια κάποιων συντηρητικών, έτσι ώστε να μην αναπτυχθεί μούχλα κατά τη μεταφορά, εάν υπάρχει υγρασία», αναφέρει η Bordone.

Για παράδειγμα, οι ρητίνες φορμαλδεΰδης – που χρησιμοποιούνται κάποιες φορές στα ρούχα για να μην εμφανιστεί μούχλα και να μην τσαλακώνονται τα υφάσματα – θα μπορούσαν να προκαλέσουν εξανθήματα, σύμφωνα με τη  Bordone.

Στις περισσότερες χώρες είναι ρυθμισμένη η ποσότητα της φορμαλδεΰδης που θα χρησιμοποιηθεί στα ρούχα, όμως, το 2010, σε μία έρευνα που διεξήχθη από την Υπηρεσία Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, βρέθηκε ότι σε κάποια υφάσματα που πωλούνταν στις ΗΠΑ, το επίπεδο των χημικών ουσιών ξεπερνούσε το επιτρεπτό όριο.

Μέσω της επαφής με τις ρητίνες φορμαλδεΰδης μπορεί να προκληθεί αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής και ερεθιστική δερματίτιδα εξ’ επαφής – που είναι δύο τύποι εκζέματος – εάν το ρούχο δεν πλυθεί πριν φορεθεί. Πλένοντας το ρούχο, απομακρύνονται και οι βαφές που ίσως προκαλούσαν ερεθισμό. Σύμφωνα με τη Bordone, «Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, όπως οι κυανές χρωστικές ουσίες στα ρούχα που θα μπορούσαν και αυτές να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος σε κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργία. Θα χρειαστεί να πλύνετε το ρούχο πολλές φορές για να απομακρυνθεί η περιττή κυανή χρωστική ουσία».

Όσον αφορά στη μεταφορά ιών, βακτηριδίων ή μολύνσεων από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των ρούχων, ο Will Kirby, M.D., αναγνωρισμένος δερματολόγος με βάση τη Hermosa Beach, στην Καλιφόρνια, αναφέρει ότι δεν είναι κάτι αδύνατο, όμως δεν υπάρχουν και πολλές πιθανότητες. Τα βακτηρίδια, οι ιοί και οι μύκητες, σύμφωνα με τον Kirby, δεν «μεταφέρονται» στ’ αλήθεια, μέσω των ρούχων. «Εάν κάτι αγγίξει το δέρμα ενός ανθρώπου για πολύ λίγο, οι πιθανότητες μόλυνσης είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά ελάχιστες.

Πιο πολλές πιθανότητες έχετε να πάθετε μόλυνση πιάνοντας το χερούλι της πόρτας ενώ μπαίνετε μέσα στο κατάστημα, παρά φορώντας τα ίδια τα ρούχα», αναφέρει.

Η Bordone τονίζει ότι η ψώρα, ένα μικροσκοπικό άκαρι που μπορεί να μολύνει το δέρμα, θα μπορούσε πιθανώς να μεταδοθεί μέσω των ρούχων. Αλλά και πάλι, ο Kirby πιστεύει ότι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος.

Ωστόσο προειδοποιεί: εάν δοκιμάσετε κάποιο ένδυμα στην «ευαίσθητη περιοχή» –  όπως ένα μαγιό ή εσώρουχο- θα ήταν καλύτερο να το φορέσετε πάνω από κάποιο άλλο ρούχο και να το πλύνετε πριν το φορέσετε. «Εδώ ο κίνδυνος είναι λίγο μεγαλύτερος καθώς στην επιδερμίδα γύρω από τον πρωκτό και τον κόλπο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μόλυνσης», αναφέρει.

Σε τελική ανάλυση: εάν πλένουμε τα ρούχα μας πριν τα φορέσουμε, ίσως γλιτώσουμε από πιθανούς ερεθισμούς του δέρματος ειδικά εάν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα.

Σε τελική ανάλυση: εάν πλένουμε τα ρούχα μας πριν τα φορέσουμε, ίσως γλιτώσουμε από πιθανούς ερεθισμούς του δέρματος ειδικά εάν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα. Όμως είναι εξαιρετικά σπάνιο να «κολλήσουμε» κάτι από τα καινούρια ρούχα. «Οι άνθρωποι δοκιμάζουν ρούχα για πολλά χρόνια και δεν μου έχει τύχει μέχρι τώρα στη ζωή μου να ακούσω για κανένα φοβερό περιστατικό από τα πολυκαταστήματα», αναφέρει η Bordone.

«Επομένως, δεν πιστεύω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί κανείς».

Θα σας αφήσω να μαντέψετε εάν τελικά βρήκα το κουράγιο να πλύνω το μπλουζάκι μου.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας www.huffingtonpost.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea