Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πού κρύβονται οι λύσεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

«Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα» μάθαμε να λέμε από παιδιά. Αν όμως δεν μιλάμε για μαθηματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιες εξαιρέσεις μπορεί και να γκρεμίσουν τον κανόνα (αρκεί να εκμεταλλευτούμε το κρυμμένο τους μήνυμα).

Όταν βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση, συνήθως δεν δίνουμε σημασία στις στιγμές που – έστω και για λίγο – είναι κάπως καλύτερες. Οι εξαιρέσεις που απομακρύνουν προσωρινά ένα πρόβλημα φαίνονται ασήμαντες, γιατί έρχονται και φεύγουν αναπάντεχα και δεν μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Αν όμως τις παρατηρούσαμε με περισσότερη προσοχή, ίσως βλέπαμε ότι είναι γεμάτες από πολύτιμα στοιχεία, αφού ανοίγουν μια χαραμάδα για να δούμε μια κατάσταση στην πιο θετική της εκδοχή.

Εστιάζοντας συνεχώς σε ό,τι δεν πηγαίνει καλά στη ζωή μας, παραβλέπουμε πως όσο αξεπέραστο κι αν φαίνεται, δεν είναι συνεχώς παρόν ή τουλάχιστον δεν υφίσταται πάντα με την ίδια ένταση. Τι είναι αυτό που συμβαίνει και κάνει τα διαλείμματα αυτά εφικτά; Τι είναι διαφορετικό; Με ποιον τρόπο συμβάλαμε να συμβεί;

Πολύ συχνά ο λόγος που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα είναι ότι έχουμε στο μυαλό μας μία και μόνη ιδέα για το ποια μπορεί να είναι η λύση. Οι εξαιρέσεις όμως μας δίνουν πρόσβαση σε περιοχές που έχουν πολύ περισσότερες, αναπάντεχες, δημιουργικές και κυρίως εφαρμόσιμες λύσεις. Τι προηγήθηκε της εξαίρεσης;

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξερευνούμε κάθε φορά όλες εκείνες τις στιγμές που δεν βιώνουμε τόσο έντονα όσο συνήθως το πρόβλημα, που τα καταφέρνουμε για λίγο πάρα την παρουσία του ή που νιώθουμε ότι έχουμε λίγο περισσότερο τον έλεγχο. Καθεμιά τους είναι ένα παράδειγμα σχετικά με ικανότητες αλλά και πιθανές επιλογές ή συμπεριφορές που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν θετικό αποτέλεσμα.

Η παρατήρηση των εξαιρέσεων είναι καταλυτική όχι μόνο γιατί αυξάνει την αυτοπεποίθηση, αλλά διότι αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@