Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

ΠΟΥ: Καμπανάκι για 3 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αυξανόμενη μικροβιακή αντοχή έχει περιπλέξει τις προσπάθειες αντιμετώπισης τριών σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και πρέπει να ληφθούν εγκαίρως μέτρα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει ως «σημαντικά προβλήματα δημοσίας υγείας» τα χλαμύδια, τη βλεννόρροια και τη σύφιλη που προσβάλλουν ετησίως 131 εκατομμύρια, 78 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους αντιστοίχως.

Μολονότι όμως είναι νοσήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, συχνά δεν διαγιγνώσκονται ενώ η θεραπεία τους καθίσταται ολοένα δυσκολότερη εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά, υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Η αντοχή αυτή προκαλείται από την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συνταγογράφηση λάθος αντιβιοτικών, τη χορήγηση λάθος δόσης αντιβιοτικών, την πρόωρη διακοπή της λήψης τους κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ταχεία αύξηση της μικροβιακής αντοχής, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στη βλεννόρροια όπου έχουν ήδη παρατηρηθεί περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα από τα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Αυτός είναι ο λόγος που ο ΠΟΥ εξέδωσε αναθεωρημένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των τριών νοσημάτων, στις οποίες υπογραμμίζει ότι έχει ζωτική σημασίαη χορήγηση «του σωστού αντιβιοτικού, στη σωστή δόση και στη σωστή στιγμή για να ελαττωθεί η εξάπλωση (του υπαίτιου παθογόνου) και να βελτιωθεί η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία».

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι δίχως την κατάλληλη θεραπεία τα τρία νοσήματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες, αφού προκαλούν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και εκτοπική εγκυμοσύνη στις γυναίκες, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, θνησιγένειας και νεογνικού θανάτου.

Επιπλέον, διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό HIV/AIDS ενώ, ειδικά η βλεννόρροια και τα χλαμύδια, μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Οι συνιστώμενες θεραπείες

Ο ΠΟΥ συνιστά να καταγράφουν οι υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας την πορεία της μικροβιακής αντοχής των τριών νοσημάτων και να χορηγούν οι γιατροί «το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό με τη μικρότερη μικροβιακή αντοχή».

Για τη βλεννόρροια, οι νέες οδηγίες δεν συνιστούν πια τα αντιβιοτικά της οικογενείας των κινολονών λόγω της εκτεταμένης αντοχής.

Για τη σύφιλη, συνιστούν μία δόση του αντιβιοτικού βενζαθινική πενικιλλίνη που χορηγείται από τον γιατρό με ένεση στο μηρό ή στον γλουτό, διότι είναι πιο αποτελεσματική από τη λήψη αντιβιοτικών από το στόμα.

Όσον αφορά, τέλος, τα χλαμύδια, ο ΠΟΥ συνιστά να ακολουθείται το θεραπευτικό πρωτόκολλο που εξέδωσε  προσφάτως.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika