Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πότε προκαλεί «μπούκωμα» το κλιματιστικό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Το «μπούκωμα» ή ρινική συμφόρηση όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, προκαλείται συνήθως από λοιμώξεις (ιοί, βακτήρια) ή αλλεργίες και αποτελεί ένα από τα συχνότερα και πιο ενοχλητικά συμπτώματα.

Στους ευαίσθητους ανθρώπους, όμως, μπορεί να πυροδοτηθεί από διάφορους εξωγενείς παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι απότομες αλλαγές του καιρού, της θερμοκρασίας και της υγρασίας, όπως αυτές που παρατηρούνται όταν ένας άνθρωπος βγαίνει στο ψύχος από ένα θερμαινόμενο κτήριο ή όχημα ή όταν μπαίνει από τη ζέστη σε ένα δωμάτιο όπου υπάρχει έντονος κλιματισμός.

Η αγγειοκινητική ρινίτιδα, όπως λέγεται, προσβάλλει μικρούς και μεγάλους, αλλά είναι πιο συχνή μετά την ηλικία των 20 ετών, σύμφωνα με ειδικούς από την Κλινική Μάγιο στη Μινεσότα.

Πώς μπορεί όμως να προκληθεί από το αιρ-κοντίσιον; Οπως εξηγεί στην εφημερίδα «New York Times» ο δρ Τζον Λ. Ομαν, επικεφαλής του Τομέα Αλλεργιών στο Ιατρικό Κέντρο Tufts και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί που θα μπορούσαν να εξηγούν το φαινόμενο.

Ο πρώτος αφορά τον κρύο αέρα καθ’ εαυτόν, ο οποίος ως φαίνεται ενεργοποιεί στη μύτη ορισμένα αισθητήρια αντανακλαστικά του νευρικού συστήματος, τα οποία οδηγούν σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων της μύτης ή φλεγμονή με συνέπεια να διογκώνονται οι ρινικές μεμβράνες και να αναπτύσσεται συμφόρηση.

Το «μπούκωμα» λόγω εναλλαγών της θερμοκρασίας παρατηρείται συχνότερα στα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες, ακόμα κι όταν δεν είναι αλλεργική αντίδραση, τονίζει ο δρ Ομαν. Ευτυχώς, συνήθως είναι βραχύβιο, προσθέτει.

Ο κλιματισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει στο «μπούκωμα» επειδή παγιδεύει στα φίλτρα του μικρά μόρια, όπως η γύρη, τα σπόρια της μούχλας, οι ρύποι και τα ακάρεα της σκόνης, τα οποία διαχέονται στον αέρα μόλις τον ενεργοποιήσουμε, λέει η δρ Μαρία Ινές Γκαρσία-Λόρετ, αλλεργιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA).

«Στα ευαίσθητα άτομα οι ρύποι και τα βακτήρια δεν θα προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση αλλά μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη», διευκρινίζει. «Αντιθέτως, τα σπόρια της μούχλας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση η οποία μάλιστα ενδέχεται να είναι παρατεταμένη».

Τι να κάνετε

Ποια είναι η λύση; Ο δρ Ρίτσαρντ Λέμποβιτς, διευθυντής του Τομέα Ρινολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι έχει μεγάλη σημασία να καθαρίζετε τακτικά τα φίλτρα των κλιματιστικών.

«Αν δεν τα συντηρείτε καλά ο αέρας που εισπνέετε περνάει μέσα από αυτά και διαχέεται γεμάτος σκόνη και μικροσκοπικά μόρια τα οποία δεν σας βοηθούν καθόλου». Αντιθέτως, όταν τα φίλτρα είναι καθαρά, θα γλιτώσετε από τις εξάρσεις της συμφόρησης που οφείλονται σε αλλεργική αντίδραση, προσθέτει.

Αν, όμως, το «μπούκωμά» σας οφείλεται αμιγώς στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δεν μπορείτε να το αποφύγετε, εκτός κι αν απενεργοποιήσετε τον κλιματισμό, καταλήγει.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea