Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πότε η φαγούρα οφείλεται σε αλλεργία!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πότε η φαγούρα οφείλεται σε αλλεργία

Πότε η φαγούρα οφείλεται σε αλλεργία!!!

 

Περίπου 20% των ανθρώπων εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κνίδωση, μια δερματική αλλεργική αντίδραση που προκαλεί εξάνθημα με «σπυράκια» λευκά στο κέντρο και κοκκινωπά στην περιφέρεια και συνοδεύεται από έντονη φαγούρα.

Οξεία κνίδωση

Στους περισσότερους ασθενείς η κνίδωση εμφανίζεται ξαφνικά και τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι οι λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων του αναπνευστικού), ορισμένα τρόφιμα (όπως τα καρύδια, τα φιστίκια, το ψάρι, τα οστρακόδερμα, τα αυγά και το γάλα) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως τα αντιβιοτικά, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα οπιοειδή).

Άλλες αιτίες είναι τα τσιμπήματα των εντόμων (κυρίως της σφήκας και της μέλισσας), αλλεργιογόνα όπως το λάτεξ και η γύρη, καθώς και η έκθεση σε ερεθίσματα όπως το ψύχος, η θερμότητα ή ακόμα και ο ιδρώτας.

Χρόνιες μορφές

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες η κνίδωση δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά επιμένει στον χρόνο.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν τη χρόνια κνίδωση και η αιτία της είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Τις περισσότερες φορές η χρόνια κνίδωση θεωρείται ιδιοπαθής, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σε ποσοστό 40% των πασχόντων από χρόνια κνίδωση ο οργανισμός παράγει αντισώματα, τα οποία επιτίθενται στους ιστούς του σώματος, πρόκειται δηλαδή για αυτοάνοσο νόσημα.

Η διάρκεια της χρόνιας κνίδωσης μπορεί να κυμαίνεται από κάποιος μήνες έως και αρκετά χρόνια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ένας στους δύο ασθενείς θα παρουσιάζει στο πέρασμα του χρόνου σποραδικές υποτροπές του προβλήματός του.

Για την αντιμετώπιση της κνίδωσης χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς, αλλά μπορεί να χορηγηθούν ακόμα και φάρμακα για τις καούρες ή και αντικαταθλιπτικά, που έχουν αντιισταμινικές και αντικνησμικές ιδιότητες.

 

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea