Newsitamea.gr
ΔΙΑΒΗΤΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΥΓΕΙΑ

Πόσο επικίνδυνη είναι η εργασία τις νυχτερινές ώρες και τι λύσεις υπάρχουν για καλύτερη ζωή!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

 

nightshiftjob

Πόσο επικίνδυνη είναι η εργασία τις νυχτερινές ώρες και τι λύσεις υπάρχουν για καλύτερη ζωή!

Σε κάποιες δουλειές, το να αποφύγεις τη νυχτερινή βάρδια είναι σχεδόν αδύνατον, ειδικά σε μια κοινωνία που πλέον λειτουργεί 24 ώρες συνεχόμενα. Νοσοκομεία, αεροδρόμια και άλλες συγκοινωνίες, καταστήματα που λειτουργούν σε μόνιμη βάση, νυχτοφύλακες κ.α. Το σώμα μας συνηθίζει με τον καιρό την αλλαγή ωραρίου, ειδικά εάν αυτό είναι σε μόνιμη βάση, το αντίθετο από όσους εργάζονται με το φως της μέρας. Πόσο επικίνδυνο είναι όμως αυτό;

Αρχικά θα δούμε το κομμάτι της πνευματικής υγείας. Σε έρευνες που έγιναν, οι περισσότεροι άλλαξαν πλήρως το ωράριο, το συνήθισαν και δήλωσαν ότι τους αρέσει κιόλας. Ειδικά όσοι συμπλήρωναν ένα 8ωρο ύπνου την ημέρα, ήταν πιο χαρούμενοι. Μια καναδική έρευνα έδειξε πως το 40% όσων άλλαξε το βιολογικό ρολόι και η έκκριση της μελατονίνης γίνονταν την ημέρα και όχι τη νύχτα ως είθισται, ένιωθαν ευτυχισμένοι και ήταν σε ετοιμότητα. Το υπόλοιπο 60% όπως καταλαβαίνετε είχε αρνητικά συναισθήματα και διαταραχές ύπνου.

photolibrary_rm_photo_of_air_traffic_controller_at_night

Ακόμα και αν νιώθετε καλά λοιπόν, στη νυχτερινή βάρδια, το σώμα σας τι λέει για αυτό; Το πρόβλημα ξεκινά με τη διατροφή, καθώς είναι πιο εύκολο να καταναλώσεις πρόχειρο φαγητό αντί για μια σαλάτα ή ένα υγιεινό δείπνο. Σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, αυτό οδηγεί σε παχυσαρκία, στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα αλλά είχαν καταφέρει να εντάξουν την υγιεινή διατροφή και τη γυμναστική στο πρόγραμμα τους, μείωσαν δραστικά τις πιθανότητες να ασθενήσουν.

the-junk-food-remedy

Η νυχτερινή βάρδια έχει συνδεθεί επίσης με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, την  υψηλή πίεση και την καρδιακή προσβολή. Ακόμα και σε έρευνες που αφορούν άτομα που εργάζονται μικρό χρονικό διάστημα σε νυχτερινές ώρες και δεν έχει μπορέσει ακόμα το σώμα τους να συνηθίσει. Ανεβασμένα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης, αύξηση της πίεσης του αίματος σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη άσκησης, οδηγούν σε ασθένειες που μπορεί να σας ταλαιπωρούν για όλη σας τη ζωή.

Η λύση όπως καταλήγουν σχεδόν όλες οι έρευνες, δεν είναι να αλλάξετε επάγγελμα, αλλά ποσό καλυτέρα μπορείτε να ζείτε με τη δουλειά που κάνετε ήδη. Επιβάλλετε η όποια μορφή γυμναστικής ή άσκησης, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, μακριά από σνακ και τροφές με πολλά λιπαρά, διακοπή καπνίσματος και όσο το δυνατόν περισσότερος ύπνος, κυρίως σε ένα δωμάτιο που θα φροντίσετε να είναι σκοτεινό και ήσυχο.

exercise_4

Ίσως να αγαπάτε τη δουλειά που κάνετε τώρα είτε είστε εκεί από ανάγκη. Όπως και να έχει, φροντίστε να την αξιοποιήσετε υπέρ σας, χωρίς να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας! Καλό ξενύχτι σας εύχομαι και καλή δύναμη!

Βογιατζής Ηλίας

Email: iliasvogiatzis@gmail.com

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόμιζαν πως ήταν ξύλο και τελικά ήταν νεκρός άνθρωπος: Δεύτερος νεκρός από πνιγμό στην χώρα, σοκ σε παραλία

Efi Nika

Με τα όχι χτίζονται οι ζωές…

Efi Nika

Το θρίλερ της Βέροιας: Ο Νίκος πήγε για δουλειά και δεν γύρισε ποτέ, η αποκάλυψη της μάνας του και το τελευταίο σημάδι – ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ

Efi Nika