Newsitamea.gr
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Πόσο αξιόπιστα είναι τα test εγκυμοσύνης

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πόσο αξιόπιστα είναι τα test εγκυμοσύνης

Πόσο αξιόπιστα είναι τα test εγκυμοσύνης

Τα τεστ κύησης από φαρμακείο δίνουν σε ένα σημαντικό βαθμό τη διάγνωση της εγκυμοσύνης ή μη. Η αξιοπιστία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν η γυναίκα ακολουθεί σωστά τις οδηγίες χρήσης.

Πώς δρα το test κυήσεως

Τα τεστ κύησης είναι φτιαγμένα για να ανιχνεύουν μια ορμόνη που εκκρίεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Τα τεστ εγκυμοσύνης μπορούν να ανιχνεύσουν την ουσία αυτή όταν έχει φτάσει σε κάποια επίπεδα. Η ορμόνη φτάνει σε τέτοια ικανά επίπεδα συνήθως όταν η κύηση έχει προχωρήσει τόσο ώστε να υπάρχει καθυστέρηση στην αναμενόμενη περίοδο σας, και όχι πιο νωρίς.

Πότε γίνεται το test εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες, μέσα στην αγωνία τους να δουν αν είναι έγκυες ή όχι, κάνουν το τεστ πολύ σύντομα, λίγες ημέρες μόνο μετά την επαφή και πριν δουν αν θα έχουν καθυστέρηση ή όχι. Έτσι διακινδυνεύουν να πάρουν ένα λανθασμένο αποτέλεσμα. Στις περιπτώσεις «ανυπόμονων γυναικών» μπορεί να έχει δημιουργηθεί μια εγκυμοσύνη, αλλά η ποσότητα της ορμόνης, που ανιχνεύεται από το τεστ, να είναι ακόμα τόσο χαμηλή, που το τεστ να βγει αρνητικό.

Πως κάνουμε ένα test κυήσεως

Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το τεστ. Έτσι θα ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε, αλλά και να το «διαβάσετε» σωστά.

Τα περισσότερα τεστ ανιχνεύουν καλύτερα τις ορμόνες στα πρωινά ούρα, που η συγκέντρωση τους (πυκνότητα) είναι πιο μεγάλη. Αν αποφασίσετε να κάνετε το τεστ σε κάποια άλλη στιγμή της ημέρας, αποφύγετε να πιείτε πολλά υγρά λίγο πριν, γιατί θα έχετε πιο αραιωμένα ούρα και το τεστ δεν θα είναι πάρα πολύ αξιόπιστο.

Θετικό και αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης

Όταν το τεστ είναι θετικό, τότε υπάρχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό εγκυμοσύνη. Αντίστροφα, όταν το τεστ είναι αρνητικό μπορεί πιο εύκολα να έχει γίνει λάθος και να υπάρχει κύηση χωρίς το τεστ να την έχει ανιχνεύσει.

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η γυναίκα κάνει το τεστ πολύ νωρίς, όπως είπαμε παραπάνω. Το τεστ μπορεί να βγει λάθος και σε κάποιες παθολογικές καταστάσεις, όπως όταν υπάρχει αίμα στα ούρα πχ από ένα λίθο (πέτρα) στα νεφρά ή κάτι άλλο. Επίσης, κάποια φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία του τεστ, όπως τα ηρεμιστικά, υπνωτικά, κατά της επιληψίας, διουρητικά, κατά του Parkinson, της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα αντιισταμινικά και άλλα.

Ποιο είναι το πιο αξιόπιστο test εγκυμοσύνης;

Σε κάθε περίπτωση, η γυναίκα που θέλει να ξέρει αν είναι έγκυος ή όχι, πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες χρήσεως και να μη τις παραβαίνει. Επίσης, πρέπει να απευθύνεται στο γυναικολόγο όταν το τεστ κύησης είναι θετικό αλλά και όταν έχει αμφιβολία μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα, ώστε να βεβαιώσουμε με απόλυτη σιγουριά το σωστό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε ότι αν και τα τεστ του φαρμακείου μας δείχνουν μια πολύ καλή απάντηση για το αν υπάρχει εγκυμοσύνη ή όχι, ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι η εξέταση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα που θα σας συστήσει ο γυναικολόγος.

Shutterstock

Από τον Παναγιώτη Χριστόπουλο
MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Director EURAPAG (European Association of Paediatric and Adolescent Gynaecology)

 

ΥΓΕΙΑ

 

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea