Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πόσα φρούτα την ημέρα προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πόσα φρούτα την ημέρα προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο;

Είναι μάλλον καιρός να αλλάξουμε το γνωστό “Ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, με το πιθανά πιο ακριβές “Οχτώ μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, τον θάνατο τον κάνουν πέρα”.

Έχουμε διαβάσει μία σειρά από μελέτες, οι οποίες διερευνούν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής στη ζωή μας. Μία νέα μετά-ανάλυση 95 τέτοιων μελετών, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Epidemiology, κάνει μία πιο βαθιά βουτιά στον κόσμο των φρούτων και των λαχανικών και μας λέει πόσα χρειάζεται να τρώμε την ημέρα.

Η ανασκόπηση πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), στο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, στην Ιατρική Σχολή του Mount Sinai, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο και στο Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Δρ Dagfinn Aune, καθηγητή στο Bjorknes University College στο Όσλο.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η σχέση μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών με τη θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη από όσο θα περίμενε κανείς.

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε καθημερινά;

Ειδικότερα, στα πλαίσια της μετά-ανάλυσης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι στο ερώτημα πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε, για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη υγείας από την κατανάλωσή τους, η απάντηση είναι 8 μερίδες ή 800 γραμμάρια ημερησίως.

Είναι εντυπωσιακό ότι η νέα μετά-ανάλυση υποστηρίζει ότι περίπου 8 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφεύγονται κάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι έτρωγαν 8 μερίδες φρούτων και λαχανικών, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους συνδέεται με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών, καρκίνων και πρόωρου θανάτου.

Πόσα φρούτα την ημέρα προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο;

Μάλιστα, “με βάση τα αποτελέσματά μας είναι λογικό να περιμένουμε ότι η αυξημένη κατανάλωση των φρούτων και των λαχανικών θα είναι ευεργετική για την πρόληψη και άλλων ασθενειών. Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να κάνουμε αναλύσεις για άλλες αιτίες θανάτου. Είναι κάτι που θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον”, είπε σε σχετικό δελτίο τύπου ο Δρ ο Aune.

Για να καταλήξουν στο παραπάνω συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν 142 δημοσιεύσεις από 95 διαφορετικές πληθυσμιακές μελέτες, οι οποίες είχαν διερευνήσει τη σχέση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών με τον μετέπειτα κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Σε κάθε μελέτη η οποία αναλύθηκε από την ομάδα του Δρ Aune συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη μετά-ανάλυση τη μεγαλύτερη ερευνητική δουλειά που έχει γίνει ποτέ στο συγκεκριμένο θέμα.

Φρούτα και λαχανικά: όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά

Όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, ο Δρ Aune δήλωσε ότι τα ευρήματα της μετά-ανάλυσης επιβεβαιώνουν μία σταδιακή μείωση του κινδύνου για κάθε μία από τις παραπάνω νόσους, αλλά και για τον πρόωρο θάνατο, με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Ειδικότερα, η μετά-ανάλυση έδειξε ότι για κάθε αύξηση 200 γραμμαρίων στην ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με ανώτατο όριο κατανάλωσης τα 800 γραμμάρια, ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και πρόωρο θάνατο μειωνόταν κατά 10,8%.

Πόσα φρούτα την ημέρα προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο;

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για πρόωρο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία ήταν μειωμένος κατά σχεδόν 30% και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο κατά περίπου 25%, για τους ανθρώπους που έτρωγαν 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου ή έτρωγαν πολύ λίγα.

Με λίγα λόγια, όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν οι άνθρωποι, τόσο το καλύτερο για την υγεία τους, με τα οφέλη να μεγιστοποιούνται στα 800 γραμμάρια.

Σχετικά, ο Δρ Aune, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως όσοι σήμερα δεν τρώνε καθόλου ή τρώνε πολύ λίγα φρούτα και λαχανικά, θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από μία αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσής τους. Παράλληλα, η μετά-ανάλυση υποστηρίζει φυσικά ότι διόλου αμελητέα οφέλη θα έχουν και όσοι σήμερα τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αν αυξήσουν την κατανάλωσή τους στις 8 μερίδες την ημέρα.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές εθνικές υγειονομικές αρχές συνιστούν ως ιδανική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ημερησίως τις 5 μερίδες ή τα 500 γραμμάρια. “Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν προτάσεις για αύξηση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών που τρώει ο κόσμος”, σημείωσε ο Δρ Aune.

Όπως λένε οι ερευνητές της παρούσας μελέτης, η αύξηση της κατανάλωσης αυτών των τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου ακόμη περισσότερο.

Χαρακτηριστικά, αν όλοι οι άνθρωποι έτρωγαν 800 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά θα αποφεύγονταν περίπου 7,8 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι κάθε χρόνο, ενώ αν όλοι έτρωγαν 500 γραμμάρια φρούτα και λαχανικά θα αποφεύγονταν συνολικά 5,4 εκατομμύρια θάνατοι.

Προσοχή στα “ψευδοφρούτα”

Η νέα μετά-ανάλυση ήταν επιπλέον, η πρώτη η οποία εξέτασε συγκεκριμένες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών και τη σχέση τους με τον μειωμένο κίνδυνο διαφόρων ασθενειών και πρόωρου θανάτου, αν και αυτή η ανάλυση ήταν περιορισμένη, λόγω των λίγων διαθέσιμων στοιχείων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μήλα, τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή, ο φυσικός χυμός, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και όλα τα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

Πόσα φρούτα την ημέρα προστατεύουν από τον πρόωρο θάνατο;

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι τα κονσερβοποιημένα φρούτα όχι μόνο δεν μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά τον αυξάνουν, όπως αυξάνουν και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Όσο για τους λόγους που τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τόσο ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία, είναι αλήθεια ότι έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συνδέεται εν γένει με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που τρώνε πιο πολλά φρούτα και λαχανικά τείνουν να είναι σωματικά πιο δραστήριοι, να καπνίζουν λιγότερο και να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της συγκεκριμένης μετά-ανάλυσης ελέγχθηκαν αυτοί και άλλοι τρίτοι παράγοντες και διαπιστώθηκε όπου ήταν δυνατό ότι η ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών δεν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα οφέλη της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων οφείλονται εν πολλοίς στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά, κάλιο και φλαβονοειδή, τα οποία είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καλή υγεία.

Η καλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονής στο σώμα, ενώ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να γίνουν υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν ζημιά στο γενετικό υλικό και γενικά, τα φρούτα έχουν επίσης έχουν θετική επίδραση στα βακτήρια των εντέρων.

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι η λήψη των παραπάνω συστατικών μέσω συμπληρωμάτων έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα όσο η λήψη τους μέσω της κατανάλωσης λαχανικών και φρούτων.

Αυτό υποδεικνύει ότι τα συστατικά αυτά βρίσκονται στα φρούτα και στα λαχανικά στις ιδανικές ποσότητες/ισορροπίες, ώστε να λειτουργούν συνεργατικά για την καλύτερη υγεία του οργανισμού μας.

ΠΗΓΗ: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika