Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πώς θα μάθεις το παιδί να παίρνει σωστές αποφάσεις!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

1001

Πώς θα μάθεις το παιδί να παίρνει σωστές αποφάσεις!!!

 

Κάθε λεπτό της ζωής μας κάνουμε μια επιλογή που με κάποιο τρόπο θα έχει αντίκτυπο στη ζωή μας καθώς και στους γύρω μας, είτε το αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Αυτές οι μικρές επιλογές, μας βοηθούν να θυμηθούμε ότι υπάρχουν συνέπειες σε κάθε απόφαση που παίρνουμε και σε κάθε ενέργεια που αναλαμβάνουμε. Εμείς σας προτείνουμε πέντε βήματα για να μάθετε στο παιδί σας πως να παίρνει σωστές αποφάσεις.

Μάθετε στο παιδί σας να παρακολουθεί μια κατάσταση πριν πάρει την απόφαση να μιλήσει ή να δράσει. Το να παρατηρεί την κατάσταση, του επιτρέπει να δει ποιος είναι εκεί και τι συμβαίνει προκειμένου να διατυπώσει μια κατάλληλη απάντηση.

Διδάξτε στο παιδί σας τα τρία στάδια «στοπ- σκέψη -δράση». Τα παιδιά συχνά «πηδάνε» σε κοινωνικές καταστάσεις, χωρίς πολλή σκέψη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τους άλλους να απαντήσουν με θυμό και εκνευρισμό. Τα παιδιά που αναπτύσσουν έλεγχο στην παρόρμησή τους είναι πιο αποτελεσματικά στις κοινωνικές καταστάσεις.

Μάθετε στα παιδιά σας ότι οι επιλογές οδηγούν στη δράση. Δείξτε τους την αρχή, μέση και τέλος των ενεργειών, περιγράφοντας την καθημερινότητα, έτσι όπως κάνετε εσείς π.χ: «Θα γευματίσουμε τώρα Γιώργο, πες μου τι πρέπει να κάνουμε για να ετοιμάσουμε το γεύμα μας.»

Διδάξτε στο παιδί σας να λύνει κοινωνικά προβλήματα, μιλώντας του μέσα από κοινωνικές καταστάσεις. Αρχίστε με την παρατήρηση δράσεων στον κόσμο και βοηθήστε το να εκφραστεί, όπως, «Ποιο είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε» σε διαφορετικές καταστάσεις.

-Μάθετε του ότι τα λάθη είναι ευκαιρίες για να μάθουν απ’ αυτά. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον εκνευρισμό σας άμα χύσει τον χυμό του στον καναπέ, ξεχάσει τη ζακέτα του στο σπίτι ή αφήσει την σχολική του μελέτη στο γραφείο του. Απλά ρωτήστε το τι θα μπορούσε να κάνει την επόμενη φορά για να έχει μια πιο επιτυχημένη εμπειρία ζωής.

Βοηθώντας το παιδί σας να καταλάβει ότι υπάρχουν ποικιλίες στις επιλογές που κάνουν, θα του δοθεί η δυνατότητα να αποφύγει την άρνηση και την κατηγορηματικότητα και θα μπει στο νόημα του σχεδιασμού, της σκέψης, της εκτέλεσης και της ολοκλήρωσης των εργασιών της καθημερινής ζωής. Το παιδί σας μαθαίνει περισσότερα για τη λήψη των αποφάσεων και των επιλογών από εσάς. Γι’ αυτό και απολαύστε λοιπόν το να είστε ένας ντετέκτιβ και να λύνετε κοινωνικά προβλήματα. Το παιδί σας θα σας ευχαριστήσει για αυτές τις ικανότητες καθώς θα μεγαλώνει με επιδεξιότητα και ικανότητα.

 

 

manamia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Επειδή είμαστε γονείς, δεν σημαίνει ότι έχουμε εξουσία πάνω στα παιδιά μας

Efi Nika

Δημήτρης Παπανικολάου: Η κόρη μου λέει μόνη της σε όποιον συστήνεται ότι έχει αυτισμό – ΒΙΝΤΕΟ

Penni Syggrou