Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει κοκίτη;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει κοκίτη;

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει κοκίτη;

Ο κοκίτης είναι μία μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού, η οποία οδηγεί σε σοβαρό βήχα που μπορεί να διαρκέσει μέχρι 8 εβδομάδες. Σε βαριές περιπτώσεις,η νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, να επιπλακεί με πνευμονία, ενώ ο βήχας μπορεί να γίνει τόσο σοβαρός ώστε τα παιδιά να αισθανθούν ναυτία ακόμα και να λιποθυμήσουν.

Ο κοκίτης είναι ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου από βακτηριακή λοίμωξη στα βρέφη. Ενώ ο κοκίτης μπορεί να είναι ήπιος σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, ορισμένα άτομα πάσχουν από συμπτώματα όπως επίμονος βήχας, διαταραχές στον ύπνο, κάψιμο στο λαιμό και κεφαλαλγίες.

Είναι επίσης σημαντικό σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, εφήβους και ενήλικες να χορηγείται μια αναμνηστική δόση του εμβολίου, ώστε να προληφθεί η μετάδοση του κοκίτη σε βρέφη που δεν είναι εμβολιασμένα.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων την πηγή μετάδοσης του κοκίτη αποτελούν οι νέοι γονείς και ειδικά οι μητέρες. Ωστόσο, εάν είστε μέλλων γονέας, παππούς/γιαγιά ή απλώς έρχεστε σε τακτική επαφή με παιδιά, μην ανησυχείτε, υπάρχει λύση: ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους αναμνηστικούς εμβολιασμούς για τον κοκίτη, ώστε τόσο εσείς όσο και οι γύρω σας να είστε καλά προστατευμένοι.

Συμπτώματα
Το παιδί σας θα παρουσιάσει έντονο ξερό βήχα, δηλαδή τριάντα ή σαράντα επεισόδια βήχα σε μία ανάσα, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι να κάνετε
Eάν το παιδί σας αρρωστήσει από κοκίτη,τότε,αφού συμβουλευτείτε τον παιδίατρο, θα πρέπει να πάρει αντιβίωση για να μειωθεί η μεταδοτικότητα της ασθένειας, αλλά και η διάρκεια της νόσου.

Πρόγνωση-Πρόληψη
Εξαρτάται από την ηλικία. Η θνητότητα υπολογίζεται οε 0,2% για τα βρέφη (ηλικίας μικρότερης των 5 μηνών),ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πολύ μικρότερη. Η πνευμονία είναι η κυριότερη θανατηφόρα επιπλοκή της νόσου.

Ο συστηματικός εμβολιασμός μπορεί και έχει μειώσει σημαντικά την νοσηρότητα της νόσου.

Μέτρα πρόληψης σε περιπτώσεις επιδημίας
Σε επιδημία κοκίτη ο εμβολιασμός επιβάλλεται να αρχίζει στη νεογνική ηλικία μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής και να συντομεύεται το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων σε ένα μήνα(κανονικά αρχίζει τον 2ο μήνα της ζωής και το μεσοδιάστημα μεταξύ των δόσεων σε 2 μήνες).

Παιδί που δεν έχει ή έχει ατελώς εμβολιασθεί (λιγότερες από 3 δόσεις) και έλθει σ’ επαφή με πάσχοντα πρέπει να πάρει ερυθρομυκίνη σε δόση 40-50 mg/kg β.σ. τη μέρα για 2 εβδομάδες. Εμβολιασμένο παιδί μικρότερο των 7 ετών κάνει εμβολιασμό σε επαναληπτική δόση αν έχουν περάσει 3 χρόνια μετά τον τελευταίο εμβολιασμό.

www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκία Κασαμάκη: Η 11χρονη εκ γενετής τυφλή που δίνει μαθήματα ζωής – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Δεν αρέσει το φαγητό στο παιδί; Ποιες «στρατηγικές» μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς

Penni Syggrou

Μπαμπάς δίνει από μωρό στον γιο του βιβλία αντί για tablet, και να το αποτέλεσμα… – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika