Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε ότι μπαίνετε στην κλιμακτήριο

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Κλιμακτήριος, μία σειρά συμπτωμάτων θα σας προϊδεάσει γι’ αυτό που σας συμβαίνει, ώστε να το αντιμετωπίσετε με τον κατάλληλο χειρισμό.

Αν είστε από τις τυχερές, μπορεί να μην αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Αν όμως τα συμπτώματα είναι έντονα και ενοχλητικά, μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό.

Αναλυτικά- Τι είναι εμμηνόπαυση-κλιμακτήριος;

Η εμμηνόπαυση είναι ένας φυσιολογικός σταθμός στη ζωή κάθε γυναίκας, χαρακτηριζόμενη από οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως Η εμμηνόπαυση εμφανίζεται γύρω στα 51 χρόνια, με μια απόκλιση 3-4 ετών. Οφείλεται στη διακοπή της παραγωγής ωοθυλακίων από τις ωοθήκες και σημαίνει το τέλος της αναπαραγωγικής ικανότητας. Αποτελεί μια κλινική οντότητα με συχνά έντονη συμπτωματολογία και επιπτώσεις στην υγεία και κατ΄ επέκταση στην καθημερινότητα της γυναίκας. Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνιση τους με την έναρξη της εμμηνόπαυσης ή προϋπάρχουν από την κλιμακτήριο. Η κλιμακτήριος διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια προ της μετάβασης στην εμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από διαταραχές κύκλου. Οι κύκλοι στην αρχή είναι μικρότεροι, κατόπιν αραιότεροι μέχρι να σταματήσουν εντελώς.

Αλλαγή στην περίοδο
Στο διάστημα των 2-3 χρόνων που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, οι περισσότερες γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στη συχνότητα και τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτές οι αλλαγές αποτελούν τις περισσότερες φορές ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει.

Εφίδρωση – εξάψεις
Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση ιδρώνουν τη νύχτα και έχουν εξάψεις, οι οποίες μπορεί να ξεκινούν από το στήθος και να φτάνουν μέχρι το λαιμό και το πρόσωπο.

Ξηρός ή ερεθισμένος κόλπος
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν λέπτυνση των κολπικών τοιχωμάτων. Ο κόλπος μπορεί να στενέψει, να γίνει ξηρότερος και να παρουσιάσει φαγούρα και να είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις.

Ίλιγγοι και ταχυπαλμίες
Οι ίλιγγοι, οι πονοκέφαλοι και οι ταχυπαλμίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς.

Προβλήματα κατά την ούρηση
Η οιστρογονοπενία μπορεί να επηρεάσει την κύστη και την ουρήθρα, προκαλώντας πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία και ακράτεια.

Κατάθλιψη – κυκλοθυμία
Πολλές γυναίκες επηρεάζονται ψυχολογικά σε μεγάλο βαθμό από την κλιμακτήριο. Εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους. Αυτό σχετίζεται εν μέρει με την οιστρογονοπενία.

Δεν υπάρχει διάθεση για σεξ
Οι ορμονικές αλλαγές μειώνουν το ενδιαφέρον για σεξ, κατάσταση που επιτείνεται λόγω των αλλαγών στον κόλπο της γυναίκας.

 

Πού οφείλεται η πρόωρη εμμηνόπαυση

Σε πολλές γυναίκες η εμμηνόπαυση εμφανίζεται νωρίτερα από τα 45 χρόνια της ηλικίας που θεωρείται το κατώτερο φυσιολογικό όριο. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται πρόωρη εμμηνόπαυση. Μία στις εκατό περίπου γυναίκες εμφανίζουν διακοπή της εμμήνου ρύσεως πριν από τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια και εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις, καθώς και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Επίσης πρόωρη εμμηνόπαυση παρουσιάζουν γυναίκες με γενετικές ανωμαλίες (π.χ. σύνδρομο Τurner μωσαϊκό), καθώς και γυναίκες με φλεγμονή των ωοθηκών, οφειλόμενη σε αυτοαντισώματα (αντισώματα που παράγει ο οσργανισμός εναντίων των ίδιων του των κυττάρων).

Η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια θεωρείται νόσος, δεδομένου ότι σχετίζεται με 3-6 φορές αύξηση του κινδύνου για οστεοπόρωση και πρώιμη καρδιοπάθεια. Ως εκ τούτου όλες οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια πρέπει να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ανεξαρτήτως της παρουσίας κλιμακτηριακών συμπτωμάτων. Η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως μέχρι την φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης, δηλαδή τα 50-52 έτη της ηλικίας.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea