Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Πώς η πρώτη περίοδος συνδέεται με την πρόωρη εμμηνόπαυση

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους, σε ηλικία 11 ετών ή μικρότερη, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Αν έχουν παραμείνει άτεκνες στο μεταξύ, ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι ακόμη μεγαλύτερος, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Γκίτα Μίσρα του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Human Reproduction” (Ανθρώπινη Αναπαραγωγή), ανέλυσαν στοιχεία για 51.450 γυναίκες από πολλές χώρες (Βρετανία, Σκανδιναβία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες στις οποίες η εμμηνόρροια (περίοδος) ξεκίνησε πριν τα 11, είχαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 40 τους και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 44 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους στα 12 ή 13 τους.

Οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μείνει έγκυες ή που ποτέ δεν είχαν κάνει παιδί, είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν τα 40 τους.Αν όμως σε αυτές τις άτεκνες γυναίκες η περίοδος είχε αρχίσει πρόωρα έως τα 11, τότε ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν πενταπλάσιος, σε σχέση με τις γυναίκες, που είχαν περίοδο στα 12 ή 13 τους και οι οποίες στη συνέχεια γέννησαν ένα ή δύο παιδιά.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου μία στις 50 γυναίκες (το 2%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση έως τα 40, ενώ μία στις 13 (το 7,6%) στην ηλικία των 40 έως 44 ετών. Γι’ αυτές τις γυναίκες ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι περίπου 5% και 10% αντίστοιχα. Εμμηνόπαυση θεωρείται ότι υπάρχει, όταν οι κύκλοι της περιόδου έχουν σταματήσει για τουλάχιστον ένα έτος.

Στη μελέτη συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής επιδημιολόγος δρ Παναγιώτης Δημακάκος του University College του Λονδίνου (UCL).

ΠΗΓΗ: www.iatropedia.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea