Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με σύνδρομο Down (μέρος δεύτερο)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

SINDROMO-DOWN

Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με σύνδρομο Down (μέρος δεύτερο)

Μέρος Β΄:Υποστηρίζοντας ένα παιδί με σύνδρομο Down

1.Δώστε ιατρική υποστήριξη στο παιδί σας.

Βεβαιωθείτε ότι το αγαπημένο σας πρόσωπο έχει όλη τη στήριξη που χρειάζεται για να επιτύχει στο σπίτι και στο σχολείο. Από τη στιγμή που κάθε παιδί με σύνδρομο Down είναι μοναδικό,τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα εξατομικευμένο σχέδιο που θα τα βοηθήσει να  αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό.

-Βρείτε ένα παιδίατρο ή πάροχο πρωτοβάθμιας  φροντίδας που εμπιστεύεστε. Ο παιδίατρος θα πρέπει να έχει ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες και εμπειρία με το σύνδρομο Down ή να είναι  πρόθυμος να μάθει για την πάθηση.Ο παιδίατρος θα σας βοηθήσει να συντονίσετε την ιατρική φροντίδα του παιδιού σας.

-Επικοινωνήστε με οποιαδήποτε υπηρεσία σχετιζόμενη με την πάθηση του παιδιού σας.Υπηρεσίες που αφορούν τη σωματική θεραπεία ή τη λογοθεραπεία.

2.Δώστε εκπαιδευτική υποστήριξη στο παιδί σας.

Συνεργαστείτε με το σχολείο του παιδιού σας. Χρειάζεται να εργαστείτε σαν ομάδα με τους δασκάλους και τους σχολικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει  όλη την εκπαιδευτική και κοινωνική υποστήριξη .

-Πολλά παιδιά επωφελούνται από τη συμμετοχή τους σε κανονικές σχολικές τάξεις με εξτρά υποστήριξη. Άλλα παιδιά βοηθιούνται καλύτερα παρακολουθώντας τμήματα ειδικής αγωγής ή έναν συνδυασμό ειδικής και κανονικής εκπαίδευσης.

3.Διδάξτε το παιδί σας πώς να πιάνει φίλους.

Τα παιδιά με σύνδρομο Down έχουν ώφελος ασκώντας τις κοινωνικές δεξιότητες. Η δημιουργία φίλων είναι πρόκληση για κάθε παιδί. Τα παιδιά μ’αυτήν την πάθηση έχουν μερικές φορές μεγαλύτερη δυσκολία να διαχειριστούν τις σχέσεις με τους συμμαθητές τους.

-Μιλήστε τους για μη φιλικές και φιλικές πράξεις και ποιος γίνεται καλός φίλος. Τα παιδιά που χαμογελάνε και  χρησιμοποιούν ωραίες λέξεις είναι καλοί νέοι φίλοι.Τα παιδιά που σε αγνοούν,φεύγουν  ή λένε κακές κουβέντες τα αποφεύγουμε.

-Κάντε εξάσκηση πώς να αρχίσετε διάλογο. Άμα το παιδί σας μάθει ποιόν να πλησιάζει και ποιον να αποφεύγει,ασκήστε το τι να πει στον καινούριο φίλο. Βοηθήστε το να συστηθεί. Για παραδειγμα,’’Γεια σου με λένε Άννα,πώς σε λένε εσένα; Ποιο είναι το αγαπημένο σου παιχνίδι;’’.  Κάντε εναλλάξ πρόβες με διαφορετικούς διαλόγους με το παιδί σας. 

-Διδάξτε το πώς να αντιμετωπίζει μια κακή ή βλαβερή συμπεριφορά.Μιλήστε στο παιδί σας τι μπορεί να κάνει,αν κάποιος είναι αγενής ή κακός.Για παράδειγμα,να πει στο άτομο να σταματήσει,να ζητήσει τη βοήθεια της δασκάλας ή να απομακρυνθεί.

-Οργανώστε ημερομηνίες παιχνιδιού.Γνωριστείτε με άλλους γονείς και βοηθήστε το παιδί σας να αλληλεπιδράσει με τα άλλα παιδιά.

4.Κάντε ένα διάλειμμα.

Μπορεί να είστε γονέας, αδελφός,παππούς ή φροντιστής παιδιού με σύνδρομο Down.Το να βοηθάτε παιδί με αναπηρία μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές. Όταν νιώθετε ότι έχετε καεί ή ότι η υπομονή σας εξαντλείται, ζητήστε βοήθεια. Κάντε ένα διάλειμμα και μοιραστείτε με άλλους τις ευθύνες. Πρέπει πρώτα να φροντίζετε τον εαυτό σας και μετά να φροντίζετε άλλους.

-Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας.Ακόμα κι αν είναι 5 λεπτά,περάστε τα κάνοντας κάτι χαλαρωτικό. Βγείτε μια βόλτα,διαβάστε ή τεντωθείτε. Μικρά διαλείμματα θα σας βοηθήσουν να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας.

-Φτιάξτε ένα πρόγραμμα φροντιστή ή βοηθού. Για παράδειγμα, ένας αδελφός θα βοηθήσει στα μαθήματα του σχολείου, ένας φίλος θα ασχοληθεί με ένα άθλημα και εσείς με την ώρα του ύπνου.  

ΔΕΙΤΕ  ΕΔΩ  : Πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με Σύνδρομο Down (μέρος πρώτο)

Μ.ΣΟΦΙΑ

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Γι’αυτό το είπε τώρα: Η αλήθεια πίσω από την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο και ο σοβαρός λόγος

Efi Nika

Πήγε εκδρομή και κατέληξε σε επείγον χειρουργείο: Πώς χάρη σε μια σέλφι 33χρονη διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο

Efi Nika