Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους (Μέρος Ά)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

accept

Πώς να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους (Μέρος Ά)

Είναι σκληρό να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με δεδομένο το πόσο απορροφημένοι είμαστε με την τελειότητα στη σύγχρονη ζωή. Αν αρχίσουμε να εξετάζουμε τα επιτεύγματά μας και τα προσόντα μας, τότε μπορεί να σηκώσουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Είναι φυσικό να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους και ακόμα και να τους ζηλεύουμε. Όταν όμως σας γίνονται έμμονη ιδέα τα ελαττώματα,παρά τα πεδία που αριστεύουμε, εστιάζετε σε λάθος σημεία.Αυτό μπορεί να σας καταβάλλει και μπορεί ακόμα να σας εμποδίσει να συμμετέχετε σε πολλές άλλες πτυχές της ζωής σας. Η συνεχής σύγκριση με τους άλλους τείνει να χαμηλώσει την αυτοεκτίμηση σας και να σας κάνει να νιώθετε άσχημα με τον εαυτό σας.  Αντισταθείτε σ’αυτήν την παρόρμηση να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους αποκτώντας συνείδηση του πώς θεωρείτε τον εαυτό σας. Θέστε στόχους για σας που θα σας χτίσουν την αυτοπεποίθηση και ξαναμάθετε συμπεριφορές που θα βελτιώσουν την γνώμη για τον εαυτό σας.

Μέρος Ά: Βρίσκοντας την πηγή της συγκριτικής συμπεριφοράς. 

1.Δώστε βάση στο πώς βλέπετε τον εαυτό σας.

Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε το πώς βλέπετε τον εαυτό σας είναι να αποκτήσετε αντίληψη του εαυτού σας.Χωρίς αντίληψη μπορεί ναμην πιστεύετε ότι υπάρχει πρόβλημα.Όταν έχετε δεσμευτεί να αλλάξετε,βοηθάει να υπάρχει υποστήριξη γιατί είναι δύσκολο να σπάσει ένα μοτίβο.Ωστόσο,όταν έχετε συνείδηση μιας συμπεριφοράς που θέλετε να αλλάξετε,γίνεται ευκολότερο να το διασπάσετε σε εφικτούς στόχους.

2.Αξιολογήστε την αυτοεκτίμησή σας.

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να περιγραφεί ως οι θετικές ή αρνητικές αξίες για τον εαυτό σας.Όλοι μας έχουμε καλές και κακές μέρες και πώς νιώθουμε με τον εαυτό μας συχνά αλλάζει καθημερινά για να σκεφτούμε πάνω στα γεγονότα.Η αυτοεκτίμηση επίσης μπορεί να θεωρηθεί ως το σταθερό χαρακτηριστικό προσωπικότητας που αναπτύσσεται με το πέρασμα της ζωής.

-Έχετε μια καλή γνώμη για τον εαυτό σας;Επιτρέπετε στους άλλους να ελέγχουν το πώς νιώθετε για τον εαυτό σας;Αν βρίσκετε ότι ψάχνετε στους άλλους για να καθορίσετε την αυτο εκτίμησή σας,αυτό είναι ένα σημάδι που θα μπορούσατε να δουλέψετε για την ευτυχία σας.

3.Αναγνωρίστε τη συγκριτική σας συμπεριφορά.

Η συγκριτική συμπεριφορά συμβαίνει,όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους είτε είναι σε ανώτερη είτε σε κατώτερη θέση από εσάς.Συνήθως συγκρίνετε θετικά ή αρνητικά χαρακτηριστικά με τα δικά σας.Μερικές φορές κοινωνικές συγκρίσεις μπορεί να βοηθάνε αλλά αρνητικές συγκριτικές συμπεριφορές μπορεί να καταστρέψουν την αυτοεκτίμησή σας.

-Ένα παράδειγμα θετικής συμπεριφοράς είναι ,όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που θαυμάζετε.Αντί να ζηλεύετε απλώς το άτομο για τα καλά του στοιχεία(είναι π.χ.άτομο που νοιάζεται),προσπαθείτε να νοιάζεστε κι εσείς περισσότερο.

-Ενα παράδειγμα αρνητικής συμπεριφοράς είναι ,όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον που έχει κάτι που θέλετε.Για παράδειγμα, ζηλεύετε το καινούριο αμάξι κάποιου.

4.Καταγράψτε συγκριτικές σκέψεις ή συναισθήματα.

Σημειώστε τις στάσεις που αποτελούν το άμεσο αποτέλεσμα της σύγκρισης του εαυτού σας με κάποιον άλλον.Αν μπορείτε,γράψτε αμέσως μόλις κάνετε τη σκέψη ή ανακαλέσετε τη μνήμη σας.Κατ’αυτόν τον τρόπο,είναι φρέσκο στο μυαλό και πιθανά να το περιγράψετε καλύτερα.

-Σκεφτείτε πώς σας έκανε να αισθανθείτε η σύγκριση αυτή.Καταγράψτε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σας έρχονται στο μυαλό.Για παράδειγμα,νιώθετε κατάθλιψη διότι ζηλεύετε κάποιου το νεό του αμάξι, ενώ εσείς οδηγείτε ένα αμάξι 20 χρόνων.

5.Προσπαθήστε να εντοπίσετε πώς ξεκίνησε η συγκριτική συμπεριφορά.

Δοκιμάστε να γράψετε για κάποια φορά στη ζωή σας που θυμάστε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους και αρχίστε να κρατάτε ημερολόγιο από τότε.Τελικά,μπορεί να θυμηθείτε από που προήρθαν οι συγκριτικές σας σκέψεις.

-Για παράδειγμα,μπορεί να ανατρέξετε στην παιδική σας ηλικία πριν αρχίσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον αδελφό σας. Μετά μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι αρχίσατε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τον αδελφό σας γιατί νιώθατε παραμελημένοι. Τώρα μπορείτε να εξερευνάτε την αιτία της συγκριτικής συμπεριφοράς.

-Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα της συγκριτικής συμπεριφοράς είναι να συνειδητοποιήσετε ότι έχει αρνητική επίδραση πάνω σας. Εντοπίζοντας και παραδεχόμενοι το πώς μας κάνει να νιώθουμε η συγκριτική συμπεριφορά,θα είναι πιο πιθανό να την αλλάξουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 6 σημάδια ότι τον ερωτεύεσαι επικίνδυνα

Γιώργος Newsitamea

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika

Πότε ξεκινά η τρίτη ηλικία; Τι δείχνει νέα μελέτη για την αντίληψη του κόσμου

Efi Nika