Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Πώς να ψήνετε το κρέας για να μειώσετε τους καρκινογόνους παράγοντες

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να ψήνετε το κρέας για να μειώσετε τους καρκινογόνους παράγοντες

Πώς να ψήνετε το κρέας για να μειώσετε τους καρκινογόνους παράγοντες

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την ασφάλεια του κόκκινου κρέατος για τον οργανισμό, τόσο σε ότι αφορά την ποσότητα κατανάλωσης, όσο και τον τρόπο μαγειρέματος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ψητά και τα καπνιστά τρόφιμα ενέχουν κινδύνους για την υγεία.

Όπως έχει αποδειχθεί, το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μετατρέψει τις πρωτεΐνες που εμπεριέχονται στο κόκκινο κρέας, το χοιρινό, τα πουλερικά και τα ψάρια σε ετεροκυκλικές αμίνες (HCAs), δηλαδή χημικές ουσίες που έχουν σχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού, του στομάχου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ένας άλλο καρκινογόνος παράγοντας είναι οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAHs), που εμπεριέχονται στον καπνό που αναδύεται από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Οι PAHs σχηματίζονται όταν το λίπος και τα υγρά από το ψήσιμο του κρέατος στάζουν πάνω στα κάρβουνα.

Με την καλή προετοιμασία και τις κατάλληλες επιλογές, μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας ψητά στα κάρβουνα, μειώνοντας ταυτόχρονα την έκθεσή σας στους καρκινογόνους παράγοντες που συνεπάγεται το μπάρμπεκιου.

Πώς να ψήνετε το κρέας για να μειώσετε τους καρκινογόνους παράγοντες

Τι πρέπει να κάνετε

-Επιλέγετε σωστά τα κρέατα. Αποφύγετε να ψήνετε κρέατα με πολύ λίπος, όπως λουκάνικα και παϊδάκια. Επιλέξτε άπαχα κρέατα, τα οποία όταν ψήνονται παράγουν λιγότερο καπνό αλλά και υγρά. Μπορείτε επίσης να αφαιρείτε το εμφανές λίπος από τα κρέατα της επιλογής σας.

-Μαρινάρετε το κρέας πριν το ψήσετε. Αποφύγετε τις παχιές στην υφή μαρινάδες που τείνουν να καίγονται, γεγονός που αυξάνει την έκθεση του οργανισμού σε καρκινογόνες ουσίες. Επιλέξτε μαρινάδες με ξύδι ή λεμόνι και φρέσκο ελαιόλαδο, που δημιουργούν ένα προστατευτικό φίλτρο γύρω από το κρέας.

-Μειώστε τον χρόνο ψησίματος. Ξεπαγώστε πάντα το κρέας πριν το ψήσετε. Τα κρέατα και τα ψάρια θα πρέπει να έχουν προμαγειρευτεί πριν ψηθούν, έτσι θα μειώσετε τον χρόνο ψησίματος, αλλά και την έκθεσή του στους καρκινογόνους παράγοντες.

-Τακτικό γύρισμα. Ειδικά τα μπιφτέκια πρέπει να τα γυρίζετε τακτικά ώστε μην ξεροψηθούν αλλά και να ψηθούν ομοιόμορφα διατηρώντας τη γεύση τους.

-Η σχάρα ψησίματος και κατ’ επέκταση τα τρόφιμα που θα ψήσετε φροντίστε να απέχουν τουλάχιστον 15 εκατοστά από την πηγή της θερμότητας, δηλαδή τα κάρβουνα.

-Τοποθετήστε αλουμινόχαρτο. Για να μη στάζει το λίπος και τα υγρά των κρεάτων καθώς ψήνονται απευθείας πάνω στα κάρβουνα και δημιουργούν μικρές αναφλέξεις, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο στην σχάρα.

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το «καλάθι του νονού»: Τι προϊόντα θα περιέχει και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι αυτό το Πάσχα – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika