Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πώς να μάθετε το παιδί σας να ντύνεται μόνο του!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
10
Πώς να μάθετε το παιδί σας να ντύνεται μόνο του!!!
Το να καταφέρει ένα παιδί να ντυθεί μόνο του αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς την αυτονομία του, αλλά ταυτόχρονα και μια διαδικασία που χρειάζεται πολύ χρόνο και προσπάθεια. Όλες αυτές οι κινήσεις, που σε εμάς τους ενήλικές γίνονται σχεδόν αυτόματα, στα μικρά παιδιά, που ακόμα δεν μπορούν να ισορροπήσουν καλά και να ελέγξουν πλήρως το σώμα τους, φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολες και πολύπλοκες.Αν και πολλά παιδιά ακόμα και από τα δύο τους χρόνια θέλουν να ντύνονται μόνα τους, τα περισσότερα πιτσιρίκια είναι έτοιμα γύρω στα τρία για τις πρώτες τους προσπάθειες. Αν θέλετε να βοηθήσετε το μικρό σας να μάθει να ντύνεται μόνο του, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα.

  • Επιλέξτε ρούχα ευκολοφόρετα χωρίς κουμπιά, φερμουάρ ή περίπλοκα σχέδια. Προτιμήστε φόρμες ή παντελόνια και φούστες με λάστιχο και άνετες μπλούζες.
  • Δείξτε του με ποια σειρά πρέπει να ντύνεται, τοποθετώντας τα ρούχα με τη σειρά που θα τα φορέσει, π.χ. μπλούζα, παντελόνι, κάλτσες, παπούτσια.
  • Βοηθήστε το να καταλάβει ποιο πάει μπροστά και ποιο πίσω, είτε δείχνοντας του την ετικέτα, είτε εξηγώντας του ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι μπροστά.
  • Προτιμήστε κάλτσες που έχουν διαφορετικό χρώμα στη φτέρνα, για να μπορεί το παιδί να διακρίνει εύκολα οπτικά πώς να τις φορέσει.
  • Σταδιακά και καθώς μεγαλώνει μάθετε το να κουμπώνει και να ξεκουμπώνει κουμπιά ή να ανεβοκατεβάζει τα φερμουάρ. Σε αυτές τις πρώτες προσπάθειες επιλέξτε ρούχα που έχουν μεγάλα κουμπιά, αφού θα του είναι πιο εύκολο και μάθετε το να κουμπώνει τα κουμπιά από κάτω προς τα πάνω.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να ντύνει και να γδύνει μια κούκλα, κάνοντας έτσι την διαδικασία του ντυσίματος παιχνίδι, αλλά και μια καλή προπόνηση.
  • Τα παιδιά χρειάζονται σχεδόν τον διπλάσιο χρόνο για να ντυθούν, συνεπώς θα πρέπει να είστε υπομονετικοί. Επίσης αν βιάζεστε, θα πρέπει να αφήσετε την προσπάθεια για κάποια άλλη μέρα, που θα έχετε περισσότερο χρόνο.
Να θυμάστε ότι, μέχρι ένα παιδί να πάει στο δημοτικό, καλό θα είναι να έχει μάθει να ντύνεται μόνο του. Μοναδική εξαίρεση τα παπούτσια που έχουν κορδόνια, για τα οποία ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
mother.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika