Newsitamea.gr
AMEA news Σ.Κ.Π.

Πώς να είστε καλός γονιός αν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Make-or-Break-Factors-Where-to-Live-With-MS-

Πώς να είστε καλός γονιός αν έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας!

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν σας εμποδίζει να είστε καλός γονιός. Τι μπορεί να σας διδάξει η νόσος για την ανατροφή του παιδιού σας; Tips για γονείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν σας εμποδίζει να είστε καλοί γονείς. Το σημαντικό είναι να εστιάσετε στα δυνατά σας σημεία και να μάθετε δημιουργικούς τρόπους να χειρίζεστε τα συμπτώματά σας.

Η νόσος θα σχηματίσει τη θεώρησή σας και την προσέγγιση όσον αφορά την ανατροφή του παιδιού.
Ο Matt Cavallo, συγγραφέας και ομιλητής, που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας από το 2005 και είναι πατέρας 2 παιδιών, σημειώνει ότι η νόσος τον έκανε καλύτερο γονιό.

Τι μπορεί να σας διδάξει η σκλήρυνση κατά πλάκας για την ανατροφή του παιδιού σας

Να ξέρετε τι είναι σημαντικό. Επειδή ζείτε με μια απρόβλεπτη νόσο καταλαβαίνετε κάτι για τη ζωή σας που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν. ‘’Πριν τη νόσο δούλευα 15 ώρες την ημέρα και το μυαλό μου ήταν πάντα στο επόμενο σχέδιο’’, δήλωσε ο Cavallo. Η σκλήρυνση κατά πλάκας σας κάνει να έχετε επίγνωση του πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή οποιαδήποτε στιγμή. Μαθαίνετε να εστιάζετε στο να εκτιμάτε τη στιγμή.

Να περιμένετε το αναπάντεχο. Η σκλήρυνση κατά πλάκας μας διδάσκει να είμαστε ευπροσάρμοστοι. Όλοι οι γονείς γνωρίζουν ότι τα καλύτερα δυνατά σχέδια μπορούν να πάνε λάθος οποιαδήποτε στιγμή λόγω της αρρώστιας ενός παιδιού, δήλωσε ο Cavallo.

Να αποτελείτε παράδειγμα. Τα παιδιά σας θα καταλάβουν ότι όλοι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αλλά θα σας δουν να πετυχαίνετε, δήλωσε η Cindy Richman, του Multiple Sclerosis Association of America. Το παράδειγμά σας θα τα κάνει να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αντοχές.

Tips για γονείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Φροντίστε τον εαυτό σας. Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για ξεκούραση. Το να φροντίζετε τις ανάγκες σας δεν είναι εγωιστικό, δήλωσε η Rosalind Kalb, του National Multiple Sclerosis Society. Αν μια μέρα το παρακάνετε μπορεί να χρειαστείτε μια εβδομάδα να ανακάμψετε-και αυτά δεν είναι καλά νέα για κανέναν.

Να έχετε εναλλακτικό σχέδιο. Τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν σε άβολες στιγμές, όπως πριν από μια σημαντική έξοδο με τα παιδιά. Πάντα να είστε προετοιμασμένοι. Να έχετε υλικά διασκέδασης στο σπίτι, όπως καινούργια επιτραπέζια ή DVD.
Μην κρύβετε την απογοήτευσή σας. Τα παιδιά σας θα θυμώσουν αν ακυρώσετε σχέδια που είχατε κάνει. Δείξτε τους ότι έχετε απογοητευτεί και εσείς, σημειώνει η Kalb. Θα δουν πόσο σημαντικό είναι το σχέδιο και για εσάς. Καθησυχάστε τα ότι σύντομα θα αισθάνεστε και πάλι καλά.

Να είστε ειλικρινείς. Η προστασία των παιδιών σας από τη νόσο δεν έχει αποτέλεσμα,. Τα παιδιά είναι τόσο οξυδερκή που θα ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά, δήλωσε η Richman. Αν δεν τους πείτε τι συμβαίνει θα γεμίσουν μόνα τους τα κενά. Αυτό που φαντάζονται μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο τρομαχτικό από την αλήθεια.

Ταιριάξτε τις πληροφορίες με την ηλικία του παιδιού. Στα μικρά παιδιά να εξηγείτε τα συμπτώματα με συγκεκριμένους τρόπους. Να πείτε ότι η μαμά έχει πονοκέφαλο και χρειάζεται να ξεκουραστεί, δήλωσε η Richman. Μπορούν να το καταλάβουν. Καθώς μεγαλώνουν, πείτε τους περισσότερα για την πάθησή σας. Ενθαρρύνετέ τα να ρωτούν και αφήστε τα να κατευθύνουν τη συζήτηση.

Ζητήστε βοήθεια. Μην περιμένετε να ‘’πνιγείτε’’. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένεια να σας βοηθήσουν με συγκεκριμένες εργασίες. Αν έχετε σύστημα στήριξης δεν θα βασίζεστε τόσο στα παιδιά σας για βοήθεια.

Να ‘’είστε εκεί’’. Αν η νόσος επιβραδύνει την καριέρα σας επωφεληθείτε από τον επιπλέον χρόνο με τα παιδιά σας. Πολλοί γονείς που σωματικά είναι καλά είναι τόσο απασχολημένοι που δεν είναι διαθέσιμοι για τα παιδιά τους. Το να είσαι γονιός δεν αφορά μόνο το να κάνετε πράγματα-αφορά το να ‘’είστε εκεί’’. Απλώς να κρατάτε και να αγκαλιάζετε τα παιδιά σας σημαίνει τόσα, όπως και να τα αφήνετε να σκαρφαλώνουν στο κρεβάτι σας για να μιλήσετε.

Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε. Η Kalb σημειώνει ότι πολλοί γονείς με τη νόσο εστιάζουν σε αυτά που δεν μπορούν να κάνουν για το παιδί τους, όπως το να μη μπορούν να ράψουν ένα κοστούμι για τις Απόκριες ή να γίνουν προπονητές στην ομάδα ποδοσφαίρου. Στο μυαλό σας τέτοιες κινήσεις μπορεί να συμβολίζουν ότι είστε καλός γονιός. Οι συζητήσεις με άλλους γονείς που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να βοηθήσουν να επανεξεταστούν οι προσδοκίες σας.

Η Kalb ισχυρίζεται ότι γονείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ανακαλύπτουν νέους τρόπους σύνδεσης με τα παιδιά τους και διάθεσης χρόνου με αυτά. Βρίσκουν πράγματα που ποτέ δεν θα είδαν σκεφτεί αν η νόσος δεν τους είχε οδηγήσει να σκέφτονται διαφορετικά, να είναι πιο δημιουργικοί.

Πηγές: Ξένος τύπος./www.iatronet.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

ΕΣΑμεΑ: Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία από το «Τουρισμός για όλους»

Efi Nika

Έχω παιδί με Αναπηρία που περπατά το δικό του, μοναχικό μονοπάτι στη ζωή

Efi Nika