Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Πώς να επεξηγήσετε τον αυτισμό στους ανθρώπους (Μέθοδος 5)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

explain-autism-to-people-step-20

Επεξηγώντας τον αυτισμό στο παιδί σας

1. Βεβαιωθείτε πως το παιδί σας είναι έτοιμο για συζήτηση. Είναι σημαντικό να είστε ειλικρινείς μαζί του, ειδικά εάν είναι αυτιστικό ή εκφράζει απορίες σχετικά με κάποιον φίλο του που είναι αυτιστικός. Όμως, εκτός από αυτό, πρέπει να βεβαιωθείτε πως βρίσκεται και στην κατάλληλη ηλικία για να κατανοήσει τι του λέτε και πως δεν θα μπερδευτεί ή θα καταρρακωθεί συναισθηματικά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και γι’ αυτό δεν υπάρχει προκαθορισμένη ηλικία για να του μιλήσετε. Είναι στο χέρι σας το πότε θα το κάνετε.

Εάν το παιδί σας είναι αυτιστικό είναι προτιμότερο να του μιλήσετε από πολύ νωρίς. Είναι αγχωτικό να αισθάνεται κανείς ότι είναι διαφορετικός αλλά κανείς δεν του εξηγεί το λόγο. Στα μικρά παιδιά μπορείτε να πείτε το εξής: « Έχεις ένα είδος αναπηρίας που ονομάζεται αυτισμός. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σου λειτουργεί λίγο διαφορετικά και γι’ αυτό είναι εδώ οι θεραπευτές, για να σε βοηθήσουν».

explain-autism-to-people-step-21

2. Εξηγήστε στα παιδιά σας πως ο αυτισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να τα στεναχωρεί. Πείτε τα ότι πρόκειται για μία αναπηρία, όχι ασθένεια  και ότι δεν πειράζει που είναι αυτιστικά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα ωφελούνταν εάν μάθαιναν τις βασικές έννοιες της νευροποικιλότητας όπως και για το κίνημα διασφάλισης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

– Βοηθήστε το παιδί σας να κατανοήσει ότι οι διαφορές του το κάνουν μοναδικό και ξεχωριστό. Αναφέρετε τα οφέλη του αυτισμού όπως η έντονη αίσθηση της λογικής και της ηθικής, η συμπόνια προς τους άλλους, τα έντονα συναισθήματα, η δυνατότητα προσήλωσης, η αφοσίωση προς τους άλλους όπως και η επιθυμία για προσφορά (κοινωνική ευθύνη).

 explain-autism-to-people-step-22

3. Ενθαρρύνετε το παιδί σας. Βεβαιωθείτε πως ενθαρρύνετε το παιδί σας επεξηγώντας του πως ο αυτισμός το κάνει μοναδικό αλλά όχι κατώτερο από τους άλλους. Το παιδί σας μπορεί άνετα να πάρει μέρος σε σχολικές δραστηριότητες και να ζήσει ευτυχισμένο.

explain-autism-to-people-step-23

4. Βεβαιωθείτε πως εκφράζετε την αγάπη σας στο παιδί σας. Πάντα να του λέτε πόσο πολύ το αγαπάτε και νοιάζεστε γι’ αυτό. Είναι χρήσιμο να έχετε την κατάλληλη υποστήριξη ειδικά όταν ζείτε με την αναπηρία και το παιδί σας, με την κατάλληλη βοήθεια, μπορεί να ζήσει ευτυχισμένα και παραγωγικά.

Επιμέλεια κειμένου:Σωτηριάδου Χριστίνα

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)
Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)
Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 3)
Πώς να Επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 4)

Πηγή άρθρου και εικόνων Wikihow.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika

Ο πιστός σύμμαχος ατόμων με αυτισμό και επιληψία – Βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει τις κρίσεις

Efi Nika

Τι θα ήθελαν να ξέρετε οι γονείς παιδιών με Αναπηρία

Efi Nika