Newsitamea.gr
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

autism-1

Εάν κάποιος από τους αγαπημένους σας, έχει αυτισμό ή ακόμη και εσείς οι ίδιοι, , ίσως πιστεύετε ότι χρειάζεται κάποιες φορές να επεξηγήσετε την κατάσταση σε άλλους ανθρώπους. Πριν να το κάνετε αυτό, θα ήταν χρήσιμο εάν μαθαίνατε ό,τι περισσότερο μπορείτε σχετικά μ’ αυτόν. Έπειτα, θα μπορέσετε να εξηγήσετε τον τρόπο με τον οποίο ο αυτισμός επηρεάζει τις κοινωνικές δεξιότητες του ανθρώπου, την ενσυναίσθησή του προς τους άλλος και τη σωματική του συμπεριφορά.

Μέθοδος 1

Κατανοήστε τον αυτισμό έτσι ώστε να τον επεξηγήσετε στους άλλους

1. Μάθετε ποιος είναι ο γενικός ορισμός του αυτισμού. Πρόκειται για μία αναπτυξιακή διαταραχή που σε γενικές γραμμές οδηγεί σε διαφορές όσον αφορά την επικοινωνία και τις κοινωνικές δεξιότητες. Είναι μία νευρολογική διαταραχή που επιφέρει σημαντικές δυσκολίες όμως ταυτόχρονα αποτελεί και ευλογία.

2. Μάθετε τι έχουν να πουν οι ίδιοι οι αυτιστικοί για τον αυτισμό. Τα αυτιστικά άτομα, καθώς βιώνουν τα ίδια τις διαφορές και τις προκλήσεις που επιφέρει η διαταραχή, είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μιλήσουν γι’ αυτόν. Επιπλέον, είναι σε θέση να παρουσιάσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα απ’ ό,τι κάποιες οργανώσεις που έχουν συσταθεί από γονείς.

explain-autism-to-people1

3. Κατανοήστε ότι ο αυτισμός είναι μία διαταραχή ευρέος φάσματος. Αυτό σημαίνει ό,τι τα συμπτώματα ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δύο αυτιστικά άτομα δεν θα παρουσιάσουν ποτέ ακριβώς την ίδια συμπτωματολογία. Ο ένας μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές, αισθητηριακές δυσκολίες με τις κινητικές του δεξιότητες και την εκτελεστική του λειτουργία ενώ κάποιος άλλος ίσως να παρουσιάσει μικρότερης σοβαρότητας αισθητηριακές δυσκολίες αλλά σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη βασική κοινωνική αλληλεπίδραση. Εξαιτίας της ποικιλότητας των συμπτωμάτων, είναι δύσκολη η γενίκευση.

– Λάβετέ το αυτό υπόψη όταν εξηγείτε τη διαταραχή στους άλλους. Είναι σημαντικό να πείτε ότι όλα τα αυτιστικά άτομα δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο έτσι όπως και όλοι οι νευροτυπικοί δεν έχουν την ίδια συμπεριφορά.

– Όταν περιγράφετε ένα αυτιστικό άτομο, δώστε έμφαση στις προσωπικές του, ατομικές ανάγκες.

4. Να είστε ενήμεροι για τις διαφορές όσον αφορά την επικοινωνία. Κάποια αυτιστικά άτομα δυσκολεύονται πολύ να επικοινωνήσουν με τους άλλους. Αυτές οι δυσκολίες όσον αφορά την επικοινωνία θα συζητηθούν εκτενέστερα στη Μέθοδο 2, ωστόσο κάποια από τα κοινότερα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον αυτισμό είναι τα εξής:

– ασυνήθιστος ή επίπεδος τόνος φωνής καθώς και δημιουργία παράξενου ρυθμού ή τόνου,

– επανάληψη ερωτήσεων ή φράσεων (ηχολαλία),

– δυσκολία έκφρασης αναγκών και επιθυμιών,

– μεγαλύτερος χρόνος επεξεργασίας των προφορικών λέξεων, αργή ανταπόκριση στις οδηγίες ή σύγχυση όταν ακούει πολλές λέξεις να προφέρονται πολύ γρήγορα,

– κατανόηση μόνο της κυριολεκτικής γλώσσας (δυσκολία κατανόησης του σαρκασμού, της ειρωνείας και των σχημάτων λόγου).

5. Να λάβετε υπόψη σας πως τα αυτιστικά άτομα αλληλεπιδρούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τον κόσμο γύρω τους.

Όταν μιλήσετε με κάποιο αυτιστικό άτομο, ίσως αναρωτηθείτε εάν πραγματικά σας προσέχει ή νοιάζεται που είστε εκεί. Αυτό να μη σας απασχολεί. Να γνωρίζετε ότι:

δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο για τα αυτιστικά άτομα να φαίνεται πως δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον γύρω τους. Ίσως απλώς να μην έχουν αντιληφθεί ή να μην ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτό δυσχεραίνει την επικοινωνία με τους άλλους.

Ένα αυτιστικό άτομο ίσως να ακούει με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, ίσως να νιώθει πολύ άβολα με τη βλεμματική επαφή, αποσυντονίζεται και χρειάζεται να κινείται νευρικά προκειμένου να μπορεί να προσέξει. Επομένως, αυτό που εμείς ερμηνεύουμε ως έλλειψη προσοχής ίσως είναι η προσπάθειά του να αλλάξει θέση έτσι ώστε να ακούσει καλύτερα.

explain-autism-to-people2

Ένα αυτιστικό άτομο ίσως δίνει την εντύπωση πως δεν ακούει κανέναν που μιλάει γύρω του. Αυτό ίσως να οφείλεται σε αργή επεξεργασία των ακουστικών ερεθισμάτων ή στο γεγονός ότι η προσοχή του περισπάται μέσα στο δωμάτιο. Προσφερθείτε να πάτε σε ένα πιο ήσυχο μέρος και κάνετε διαλείμματα κατά τη συνομιλία σας έτσι ώστε να τον αφήσετε να σκεφτεί.

explain-autism-to-people3

Τα αυτιστικά παιδιά δυσκολεύονται να παίξουν με τους άλλους καθώς το παιχνίδι προϋποθέτει κοινωνικούς κανόνες και αυξημένο ποσοστό αισθητηριακών εμπειριών. Ίσως θεωρήσουν πως είναι πιο βολική η απόσυρση.

6. Γενικά, στα αυτιστικά άτομα αρέσει η οργάνωση. Μπορούν να δημιουργήσουν ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα για την ημέρα τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τρομάζουν εύκολα από άγνωστα ερεθίσματα και η σιγουριά ενός προγράμματος τα κάνει να αισθάνονται άνεση.

explain-autism-to-people4

Τα αυτιστικά άτομα συνήθως:

-ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα,

-θεωρούν πως οι απρόσμενες αλλαγές είναι πολύ στρεσογόνες (π.χ. η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος),

– χρησιμοποιούν ένα αντικείμενο που τα ανακουφίζει για να αντιμετωπίσουν το άγχος,

– θέλουν όλα να βρίσκονται σε μία τάξη (π.χ. ταξινομούν τα παιχνίδια ανά χρώμα και μέγεθος).

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 1)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 2)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 3)

Πώς να επεξηγήσετε τον Αυτισμό στους Ανθρώπους (Μέθοδος 4)

 

Επιμέλεια κειμένου : Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή άρθρου και εικόνας www.wikihow.com (Wikihow.com)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Penni Syggrou

Απαράδεκτος, Ελληναράς πάρκαρε τα αμάξι επάνω στη νησίδα για να να πιει χαλαρός το καφεδάκι του – ΦΩΤΟ

Efi Nika

Αυτισμός: Στρέφοντας το βλέμμα στους γονείς με παιδιά στο φάσμα – Μια ψυχολόγος εξηγεί

Efi Nika