Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πώς να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών έξυπνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών έξυπνα

Χριστούγεννα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε δίχως αύριο, ούτε να στερηθούμε τα πάντα για να μην παχύνουμε. Θέλει κόλπο!

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χριστίνα Μπαλαμώτη, ξέρει ότι τις γιορτές όλοι παρασυρόμαστε διατροφικά και μας δίνει συμβουλές για να τη βγάλουμε «καθαρή».

Γιορτινό τραπέζι
Πάντα οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν αφορμή για οικογενειακές συναθροίσεις που φυσικά καταλήγουν σε φαγητό! Τα Χριστούγεννα, η κοινωνική διάσταση του φαγητού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία διότι συναντάμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα και μπορεί λόγω της γιορτής να παρασυρθούμε διατροφικά και οι θερμίδες να συσσωρευτούν χωρίς καν να το καταλάβουμε! Είναι δυνατόν στο γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων να καταναλώσουμε πάνω από 3000 θερμίδες και την Πρωτοχρονιά πάνω από 4000 θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, όταν την ημέρα δεν πρέπει να ξεπερνάμε τις 2000 θερμίδες οι γυναίκες και τις 2500 θερμίδες οι άντρες.

Οι διατροφικοί κίνδυνοι
Ίσως ο μεγαλύτερος διατροφικός πειρασμός καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών είναι τα γλυκά εδέσματα και κυρίως το μελομακάρονο, ο κουραμπιές, οι δίπλες, τα κουλουράκια και το τσουρέκι. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί και να επιλέγουμε ένα είδος τη φορά, διότι αν γευτούμε όλες τις παραπάνω λιχουδιές μέσα στην ίδια μέρα θα έχουμε ήδη καταναλώσει πάνω από 600 θερμίδες μόνο από τα τσιμπολογήματα γλυκών.

Πώς να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών έξυπνα

Σημειώστε τις συμβουλές τις ειδικού και περάστε νόστιμα Χριστούγεννα χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις

Επιπλέον θερμίδες μπορούμε επίσης να πάρουμε από την άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα 1 ποτήρι κρασί κατά μέσο όρο αποδίδει 90 θερμίδες, οπότε αν κανείς καταναλώσει 3 ποτήρια κρασί έχει αυτομάτως πάρει 270 θερμίδες!

Σε διατροφική παγίδα μπορούν να εξελιχθούν και οι περίτεχνες σαλάτες που περιέχουν σχεδόν τα πάντα, εκτός από λαχανικά. Για παράδειγμα μακαρονοσαλάτα, σαλάτες με σος μαγιονέζας, κοτόπουλο, ξηρούς καρπούς, παρμεζάνα, πατατοσαλάτα κ.ά. Αυτές οι σαλάτες αποτελούν από μόνες τους κυρίως πιάτο και δεν είναι καθόλου διαιτητικές.

Είναι σαφές ότι τις περισσότερες θερμίδες τις παίρνουμε τελικά όχι από το κυρίως πιάτο –ακόμη κι αν αυτό είναι γαλοπούλα με κλασική γέμιση ή χοιρινό– αλλά από το ορεκτικά και τα συνοδευτικά του κυρίως πιάτου.
Για παράδειγμα το τυρί με πλήρη λιπαρά στα 60 γρ. αποδίδει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες, το ψωμί ανά φέτα 80 θερμίδες (και δυστυχώς ποσοτικά δε διαφέρει ούτε το μαύρο ψωμί), ενώ για κάθε τεμάχιο ορεκτικού που τρώμε παίρνουμε περίπου 80–100 θερμίδες!

Πώς να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών έξυπνα

Κι όμως, δεν ευθύνεται η γαλοπούλα για τις περισσότερες θερμίδες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Tips για πιο υγιεινό, γιορτινό τραπέζι
-Περιορίστε το τσιμπολόγημα

-Μην αφήνετε την πείνα να δράσει συσσωρευτικά διότι είναι πιθανόν να στο τέλος να μην μπορέσετε να ελέγξετε την ποσότητα που θα καταναλώσετε

Προγραμματίστε την ημέρα σας ως προς τη διατροφή (π.χ. αν κανονίσετε να βγείτε το βράδι για φαγητό τότε φροντίστε το μεσημέρι να έχετε καταναλώσει κάτι πιο ελαφρύ)

-Προσοχή στον τρόπο που σκέφτεστε για το φαγητό: εάν ξεφύγετε λίγο δε χρειάζεται να το συνεχίσετε

-Προτιμήστε γαλοπούλα χωρίς δέρμα

-Προτιμήστε μια light εκδοχή της γέμισης (π.χ. με άπαχο κιμά κοτόπουλου, μανιτάρια, καστανό ρύζι, κουκουνάρι, μυρωδικά)

Πώς να αποφύγετε τα κιλά των γιορτών έξυπνα

Ξεκινήστε με σούπα λαχανικών. Το τέλειο κόλπο για να σας μειωθεί η όρεξη

-Πάρτε ως πρώτο πιάτο σούπα λαχανικών: έχει ελάχιστες θερμίδες, αλλά μειώνει αποτελεσματικά την όρεξη

-Να επιλέγετε σαλάτες με απλά λαχανικά, χωρίς ξηρούς καρπούς, τυριά, αυγό, με σος ξυδιού που έχει και λίγες θερμίδες και δίνει υπέροχη γεύση στα λαχανικά

-Προσοχή στο αλκοόλ!

-Προτιμήστε εφαρμοστά ρούχα: είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το φούσκωμα εγκαίρως

-Προτιμήστε μελομακάρονο αντί για κουραμπιέ, γιατί και λιγότερες θερμίδες έχει (120 στα 30 γρ. αντί για 170 που έχει ο κουραμπιές) και είναι πιο υγιεινό, αφού δεν περιέχει βούτυρο.

-Μοιράστε τα γλυκά που έχουν περισσέψει

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Διαιτολογική Μονάδα Dietnet

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika