Newsitamea.gr
ΠΑΙΔΙ

Πώς να αντιδράτε δίκαια στον θυμό του παιδιού σας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς να αντιδράτε δίκαια στον θυμό του παιδιού σας

Τα παιδιά αναλόγως την ηλικία μπορεί να κάνουν «λάθη»…Ισως σας παρακούσουν, ίσως πουν ψέματα, ίσως σας μιλήσουν άσχημα και απότομα επειδή είχαν μια άσχημη ημέρα στο σχολείο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το παιδί σας ίσως ξεσπάσει μέσα στο σπίτι για πράγματα που συμβαίνουν εκτός σπιτιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να θυμώνουμε και να είμαστε άδικοι, καθώς το παιδί φέρεται έτσι γιατί νιώθει οικεία και ξέρει ότι στο σπιτικό σας μέσα μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα.

Ωστόσο, όταν το παιδί ξεπερνά τα όρια είναι καλό να έχετε κάποια πράγματα υπόψιν ούτως ώστε να διδαχτεί κάτι μέσα από αυτό.

1. Να ακούτε το παιδί σας: εάν το δείτε αναστατωμένο και θυμωμένο «χωρίς λόγο», να ξέρετε πάντα υπάρχει κάποιος λόγος. Μιλήστε του, προσεγγίστε το για να το κατανοήσετε.
2. Μην αντιδράτε σε όλα τα «λάθη» με τον ίδιο τρόπο: εάν έκανε ένα μικρό λάθος να αντιδράτε πιο ήρεμα από ένα μεγαλύτερο για να κατανοεί τη διαφορά και την σοβαρότητα.
3. Να είστε ρεαλιστικός γονέας: όλα τα παιδιά κάνουν λάθη και φέρονται άσχημα ή απότομα κάποιες φορές. Όλα τα παιδιά θα πουν κάποιο ψέμα ή θα παρακούσουν τους γονείς τους. Μην είστε άκαμπτος και υπερβολικά αυστηρός, το μόνο που θα σας προσφέρει αυτή η τακτική είναι έναν αντιδραστικό έφηβο και ένα ζωηρό παιδί.

4. Εάν παρασυρθείτε και μιλήσετε άσχημα, ζητήστε αμέσως συγνώμη και εξηγήστε στο παιδί ότι είστε κουρασμένη και είχατε μια άσχημη ημέρα. Βλέποντάς σας να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και να αναγνωρίζετε τα λάθη σας θα διδαχτεί να κάνει το ίδιο.
5. Μην δημιουργείτε τύψεις στο παιδί. Εάν σας μίλησε άσχημα ή έκανε κάτι άσχημο, καλύτερα είναι να έχετε μια ανοιχτή επικοινωνία παρά να του κρατήσετε μούτρα. Αυτό κάνει συνήθως τα παιδιά να νιώθουν απελπισία και δεν διδάσκει τίποτε παρά την λεγόμενη «παθητικοεπιθετική» συμπεριφορά που είναι απόλυτα δυσλειτουργική.Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από τη θέση του παιδιού σας και ειδικά εάν βρίσκεται στην δύσκολη εφηβεία! Μην είστε ηθικολόγος και επικριτική, δείξτε αγάπη και κατανόηση και το παιδί θα σας σέβεται πάντα. Και μην ξεχνάτε: η αγκαλιά είναι θεραπευτική!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δασκάλα έγινε δότρια και έσωσε τη ζωή ενός 2χρονου αγοριού…

Efi Nika

Τι να κάνετε όταν ανακαλύπτετε πως το παιδί σας είναι εκφοβιστής…

Βογιατζής Ηλίας

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika