Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορούμε να προβλέψουμε το έμφραγμα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς μπορούμε να προβλέψουμε το έμφραγμα;

Το να προβλέψουμε ένα επερχόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι εξίσου δύσκολο με το να προβλέψουμε έναν επερχόμενο μεγάλο σεισμό.

Οι προσπάθειες που μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Αλλωστε, η βασική γνώση ότι το 80% των εμφραγμάτων οφείλεται στις μικρές και ασήμαντες στενώσεις (βουλώματα) των στεφανιαίων αρτηριών και στη διάβρωση του εσωτερικού τοιχώματος (ενδοθηλίου) μιας στεφανιαίας αρτηρίας, τα λέει όλα.

Κατά συνέπεια, όσοι εμφυτεύουν stents στις μεγάλες στενώσεις των αρτηριών σε αρρώστους που δεν έχουν κανένα ενόχλημα, διαπράττουν σοβαρότατο ιατρικό λάθος γιατί απλούστατα δεν προλαμβάνουν κανένα έμφραγμα.

Όμως η έρευνα και η προσπάθεια συνεχίζονται με στόχο να βρεθούν δείκτες που να προαγγέλλουν την επέλευση εμφράγματος.

Είναι αναμφισβήτητο ότι η αύξηση της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) προαγγέλλει ότι υπάρχει φλεγμονή κάπου στον οργανισμό που πιθανόν να αφορά τις αθηρωματικές πλάκες των στεφανιαίων αρτηριών, οπότε μπορεί να τις κάνει ευάλωτες στη ρήξη και στη δημιουργία εμφράγματος.

Πιο ειδικός δείκτης θεωρείται η αύξηση της Α2 φωσφολιπάσης στο αίμα (Plac test), δεν τυγχάνει όμως ευρύτατης αποδοχής.

Άλλος δείκτης είναι η λύση των προϊόντων του ινώδους, δηλαδή των προϊόντων που παράγονται όταν δημιουργείται θρόμβος. Ομως ούτε αυτός είναι ειδικός δείκτης γιατί η θρόμβωση μπορεί να αφορά οποιαδήποτε περιοχή του σώματος και όχι αποκλειστικά τις στεφανιαίες αρτηρίες.

Άλλος μη ειδικός δείκτης είναι μια πρωτεΐνη (heat shock 70) η οποία απελευθερώνεται όταν δημιουργείται stress στα κύτταρα του ενδοθηλίου. Αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει η αθηροσκλήρωση.

Τελευταίως, στο μεγαλύτερο παγκοσμίως καρδιολογικό περιοδικό, το «Circulation», δημοσιεύθηκε μελέτη από αμερικανούς και έλληνες καθηγητές που αφορά έναν νέο δείκτη (SuPar) ο οποίος αυξάνεται όταν αρχίζει η στεφανιαία νόσος, δηλαδή όταν δημιουργούνται οι αθηρωματικές πλάκες.

Ο δείκτης αυτός, που εμφανίζει μεγάλη συσχέτιση με την εκδήλωση εμφράγματος και θανάτου, είναι ανοσολογικός και έχει σχέση με όλα τα στοιχεία που συμβάλλουν στη ρήξη της αθηρωματικής πλάκας.

Η μελέτη αυτή είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και εφόσον τα αποτελέσματά της επιβεβαιωθούν από προσεχείς μελέτες, τότε αναμφισβήτητα θα γίνει ένα σοβαρότατο αποφασιστικό βήμα για την πρόβλεψη επερχομένου εμφράγματος.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea