Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ ΥΓΕΙΑ

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αντιμετωπίσει την κολπική ξηρότητα;

Υπολογίζεται πως περίπου το 80% των γυναικών αναμένεται να την βιώσει στη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών του οργανισμού.

Η κολπική ξηρότητα είναι ο εφιάλτης κυρίως γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αλλά και πιο νέων γυναικών, όπου για λόγους όπως για παράδειγμα, μία κακή σχέση, μπορεί να χάσουν την κολπική εφύγρανση με αποτέλεσμα να πονάνε και να μην μπορούν αν απολαύσουν τη σεξουαλική τους ζωή.

Παράλληλα προκαλεί συναισθήματα αμηχανίας τόσο στην ίδια όσο και στο σύντροφό της, με αποτέλεσμα τη συνολική απώλεια της λίμπιντο και τη μείωση των κινήτρων της για σεξουαλική επαφή. Παρ’ όλα αυτά, εντοπίζονται αρκετές μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες αναμένεται να βοηθήσουν τη γυναίκα με κολπική ξηρότητα να καταστεί και πάλι σεξουαλικά ενεργή και να αρχίσει να απολαμβάνει εκ νέου τον έρωτα με τον σύντροφο της.

Τι μπορεί να κάνει η γυναίκα;

1. Λιπαντικά σκευάσματα, μη ορμονικές κολπικές κρέμες και κρέμες οιστρογόνων:
Τα λιπαντικά σκευάσματα και οι κολπικές κρέμες συνιστούν μερικές από τις πιο ανώδυνες και προσιτές λύσεις για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κολπικής ξηρότητας. Τα προϊόντα αυτά, προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθιστώντας τη συνεύρεση μία απολαυστική εμπειρία και για τους δύο ερωτικούς συντρόφους. Ωστόσο, αξίζει να τονίσουμε στο σημείο αυτό, ότι η αιτιοπαθογένια και η συνακόλουθη συμπτωματολογία της κολπικής ξηρότητας συχνά ποικίλουν μεταξύ των διαφορετικών γυναικών. Γι’ αυτό το λόγο, και επειδή κάθε γυναίκα διαθέτει εξειδικευμένες οργανικές ανάγκες, είναι σημαντικό να επιζητήσει τη συμβολή του γυναικολόγου της πάνω στο ζήτημα αυτό, προτού προβεί στη χρήση οποιουδήποτε προϊόντος (π.χ., μη ορμονικές κολπικές κρέμες v.s κρέμες οιστρογόνων).

KOLPIKIXIROTITA

2. Προσπαθήστε να παραμείνετε σεξουαλικά ενεργή:
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η σεξουαλική μας έκφραση είναι μία διαδικασία, η οποία μας ισορροπεί οργανικά (σεξουαλική ικανοποίηση, ανακούφιση από το στρες) και μας τοποθετεί συναισθηματικά (τονώνει τα συναισθήματα μας, αποτελεί φυσική έκφραση της αγάπης και της έλξης προς τον ερωτικό μας σύντροφο). Γι’ αυτό το λόγο, η ίδια η σεξουαλική επαφή, συνιστά το πιο σημαντικό και φυσικό αντίδοτο ενάντια στην ατροφία του κόλπου μίας γυναίκας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι το σεξ διευκολύνει την αιματική κυκλοφορία προς τους ιστούς των γεννητικών οργάνων, γεγονός που ενισχύει τη συνολική εφύγρανση του κόλπου. Παράλληλα, έχει αποδειχθεί, ότι η τακτική σεξουαλική εμπλοκή βελτιώνει τον τόνο των μυών και τη λειτουργικότητα των ιστών του κόλπου, προωθώντας έτσι τη γενικότερη διασφάλιση της υγείας στη γεννετήσια περιοχή. Μάλιστα, οι ειδικοί ισχυρίζονται, ότι όσο πιο ενεργή είναι μία γυναίκα σεξουαλικά, τόσο λιγότερες πιθανότητες διατρέχει στο μέλλον, να εμφανίσει κάποιου είδους κακοήθεια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

3. Αυνανισμός: το κλειδί για την καταπολέμηση της κολπικής ξηρότητας:
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι ο αυνανισμός συμβάλει εξίσου αποτελεσματικά στην προαγωγή της εφύγρανσης του κόλπου, καθώς βελτιώνει τον μυϊκό τόνο και τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Πιο συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί, ότι ο τακτικός αυνανισμός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, προσφέρει μια ποικιλία από οργανικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της κολπικής ξηρότητας.

Ο αυνανισμός υπό το πρίσμα της αυτο-ικανοποίησης, επιτυγχάνεται μέσω μιας ποικιλίας μορφών και τεχνικών (π.χ., χρήση σεξουαλικών βοηθημάτων), αλλά κυρίως μέσω της διέγερσης της κλειτορίδας, της ουρήθρας, και του κόλπου. Μολαταύτα, ο αμοιβαίος αυνανισμός μεταξύ των σεξουαλικών συντρόφων, αναμένεται να ενισχύσει πολύ περισσότερο την κολπική εφύγρανση μίας γυναίκας.

Το απαλό χαϊδεμα των γεννητικών οργάνων, ο στοματικός έρωτας και τα φιλιά, εντείνουν αναπόφευκτα, μεταξύ άλλων, τα συναισθήματα της οικειότητας και της αγάπης, ανάμεσα σε μία γυναίκα και στον σύντροφο της, οδηγώντας σε σταδιακή χαλάρωση και σε συνολική μείωση της αίσθησης του πόνου.

4. Συζητήστε ειλικρινά με τον σύντροφο σας:
Να θυμάστε, ότι η σεξουαλική σας ζωή είναι κάτι, που επηρεάζει άμεσα την αυτοπεποίθηση σας, καθώς και την ποιότητα της ερωτικής και συντροφικής σχέσης με τον σύντροφό σας. Γι ‘αυτό λόγο, η ειλικρινής επικοινωνία και η επεξήγηση των προβλημάτων, που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε, είναι εξαιρετικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις, η απογοήτευση και η ένταση μέσα στη σχέση σας. Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μια χαλαρωτική στιγμή εκτός σπιτιού, με σκοπό να συζητήσετε ανοιχτά τις θετικές και αρνητικές πτυχές της σεξουαλικής σας ζωής με τον σύντροφο σας.

Σε ένα πρώτο επίπεδο, θα μπορούσατε να ενημερώσετε τον σύντροφο σας για το πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας, που αντιμετωπίζετε, και εν συνεχεία να αναλύσετε τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς σας πάνω στο ζήτημα αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, ότι χρειάζεται να είσαστε πάντα ειλικρινής, τρυφερή και ενθαρρυντική απέναντι στον ερωτικό σας σύντροφο, όταν προβαίνετε σε τέτοιου είδους συζητήσεις.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , www.mothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika

Η ομάδα αίματος σας: μια σημαντική πληροφορία για την υγεία και τη ζωή σας

Γιώργος Newsitamea

Τα «σημάδια» που φανερώνουν την ύπαρξη φραγμένων αρτηριών στο σώμα μας

Γιώργος Newsitamea