Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Πώς το κολύμπι μεταβάλλει τον εγκέφαλο και σας καθιστά πιο υγιείς ψυχικά

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Όλοι γνωρίζουμε πόσο χαλαρωτικό μπορεί να είναι το κολύμπι. Επιτρέπει την είσοδο περισσότερης ποσότητας οξυγόνου στους μύες και σας βοηθά να ρυθμίσετε την αναπνοή σας. Όταν κολυμπάτε κάτω από το νερό είναι σαν να ζείτε σε άλλο κόσμο. Το νερό παραμορφώνει τον ουρανό από πάνω και η αντανάκλαση από τον ήλιο τον καθιστά αιθέριο. Έτσι, δεν είναι παράξενο που όταν κολυμπάτε είναι σαν να ζείτε σε μία ιδεατή ψυχική κατάσταση.

Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ενώ κολυμπάτε;

Το κολύμπι είναι ένας διανοητικός τύπος άσκησης. Η λειτουργία του εγκεφάλου βελτιώνεται μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται νευρογένεση στον ιππόκαμπο, όπου ο εγκέφαλος αντικαθιστά τα νεκρά κύτταρα που προκύπτουν εξαιτίας του άγχους. Όταν μπαίνετε στο νερό, η διάθεσή σας βελτιώνεται άμεσα χάρη στη δροσιά του. Έτσι, απελευθερώνεστε από την κούραση και την κατάθλιψη.

Μία πρόσφατη έρευνα από τον Δρ. Χόγουορτ Κάρτερ από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, και ειδικότερα από το τμήμα Αθλητισμού, μας δείχνει πώς αντιδρά ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Κάρτερ, υπέθεσε ότι μέσω της κατάδυσης, όταν το ύψος του νερού φτάσει στο επίπεδο του δεξιού καρδιακού κόλπου, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Ο δεξιός καρδιακός κόλπος βρίσκεται στο πάνω δεξί μέρος της καρδιάς και είναι ένα από τα τέσσερα βασικά τμήματά της. Ο δεξιός κόλπος λαμβάνει το αίμα από δύο μεγάλες φλέβες: την άνω κοίλη φλέβα και την κάτω κοίλη φλέβα. Αυτές οι δύο φλέβες συντελούν στην επιστροφή του αίματος προς την καρδιά, αφού έχει χορηγήσει οξυγόνο σε διάφορα σημεία του οργανισμού,. Το αίμα αυτό, όταν επιστρέφει, έχει χαμηλό οξυγόνο. Η στεφανιαία αρτηρία, είναι μία μικρότερη αρτηρία στο τοίχωμα της καρδιάς και το τροφοδοτεί με αίμα.

«Έχουμε βρει ότι η ροή του αίματος στον εγκέφαλο είναι υψηλότερη όταν τα υποκείμενα βυθίζονται στο νερό, μέχρι το ύψος της καρδιάς, σε σύγκριση με όταν βρίσκονται εκτός νερού. Έτσι, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες όσον αφορά στην επίδρασή του στην υγεία των αγγείων του εγκεφάλου», ανέφερε ο Δρ. Κάρτερ στην Αμερικανική Εφημερίδα Φυσιολογίας.

Ενώ οι συμμετέχοντες βρίσκονταν κάτω από το νερό,  η ροή του αίματος στις μεσαίες αρτηρίες του εγκεφάλου αυξήθηκε κατά 14% ενώ οι οπίσθιες αρτηρίες του εγκεφάλου αυξήθηκαν κατά 9%.   

«Όπως και με τις ασκήσεις που γίνονται επί ξηράς, έτσι και οι ασκήσεις που γίνονται κάτω από τα νερό, όπως το αερόμπικ στο νερό και η κολύμβηση, έχουν διαφορετικές επιδράσεις στη λειτουργία της καρδιάς και στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο», ανέφερε ο Κάρτερ.

Επιπλέον, η κολύμβηση συντελεί στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας

  1. Μπορεί να σας βοηθήσει να μην επηρεάζεστε από εξωτερικούς παράγοντες.

Με το που θα μπείτε στο νερό, αποκόπτονται οι ήχοι της ξηράς. Το μόνο που νιώθετε είναι το νερό που βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα σας. Συγκρατείστε την αναπνοή σας στο βυθό και συγκεντρωθείτε στην ανακούφιση που σας προσφέρει το νερό. Τα πράγματα απλοποιούνται όταν κολυμπάτε. Είναι μία μορφή κινητικού διαλογισμού.

  1. Είναι μία εξαιρετική μορφή ήπιας άσκησης.

Γλιστρώντας στο νερό, νιώθετε την καρδιά σας να χτυπά. Επίσης, βοηθιούνται οι μύες σας, τα πνευμόνια και οι αρθρώσεις σας. Όταν φροντίζετε το σώμα σας, βοηθιέται και η ψυχική σας κατάσταση. Το κολύμπι λίγες φορές την εβδομάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άσκησης και βελτίωσης της διάθεσής σας.

  1. Απελευθερώνει τις ενδορφίνες. Μέσω της κολύμβησης απελευθερώνονται σύνθετες χημικές ουσίες που προκαλούν ευχαρίστηση και ονομάζονται ενδορφίνες. Επίσης, οι επιπλέον ορμόνες αντίδρασης ετοιμότητας διαφοροποιούνται, για χαλάρωση των μυών. Η δημιουργία νέων κυττάρων του εγκεφάλου προκύπτει ως αποτέλεσμα χαλάρωσης από το στρες.

Επιμέλεια κειμένου Σωτηριάδου Χριστίνα

Πηγή κειμένου και εικόνας www.lifehack.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φελλός: Η φυσική «σπιτική συνταγή» που θα κάνει το αμάξι να μοσχοβολάει και να μην ξανά θολώσουν τα τζάμια

Efi Nika

Αιτήσεις «τώρα» για επιδότηση έως 10.000 ευρώ: Πώς θα πάρετε κρατικό χρήμα – Αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας

Efi Nika

Να αγαπάτε τους ανθρώπους που δεν μπαίνουν σε καλούπια…

Efi Nika