Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πως γίνεται η λύση του θρόμβου στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πως γίνεται η λύση του θρόμβου στο έμφραγμα και το εγκεφαλικό

Η λύση, δηλαδή η διάλυση, ενός θρόμβου επιστημονικά αποκαλείται θρομβόλυση. Ο θρόμβος είναι ένα πήγμα αίματος που αποτελείται κυρίως από ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και μία πρωτεΐνη που λέγεται ινική.

Θρόμβοι δημιουργούνται συνήθως στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών όταν σπάσει μια αθηρωματική πλάκα ή μέσα στην καρδιά όταν υπάρχει βραδεία κυκλοφορία του αίματος, οπότε το αίμα λιμνάζει. Οι θρόμβοι αναπτύσσονται συνήθως μέσα στον αριστερό κόλπο όταν υπάρχει κολπική μαρμαρυγή ή μέσα στην αριστερή κοιλία όταν είναι διατεταμένη με ελαττωμένη συσπαστικότητα των τοιχωμάτων της, δηλαδή όταν υπολειτουργεί.

Οι θρόμβοι μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες δημιουργούν τα εμφράγματα και μέσα στις εγκεφαλικές αρτηρίες τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ομως, εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να δημιουργηθεί και όταν αποσπασθεί ένα τμήμα του θρόμβου που υπάρχει στην καρδιά ή στα τοιχώματα των αρτηριών του λαιμού (καρωτίδες) και σφηνωθεί με την κυκλοφορία του αίματος σε μια από τις αρτηρίες του εγκεφάλου.

Τα θρομβολυτικά φάρμακα, με πρώτη τη στρεπτοκινάση, πρωτοχρησιμοποιήθηκαν κατά τη δεκαετία του ‘80 για τα καρδιακά επεισόδια με θεαματικά αποτελέσματα. Στο περίπου 70% των περιπτώσεων ο θρόμβος που υπήρχε μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες διαλυόταν και έτσι το έμφραγμα δεν εγκαθίστατο ή τελικά ήταν μικρό σε μέγεθος.

Οσο πιο γρήγορα γίνεται η θρομβόλυση με ενδοφλέβια χορήγηση των θρομβολυτικών φαρμάκων τόσο τα αποτελέσματα είναι θεαματικότερα. Η εσωτερική αιμορραγία είναι η κυριότερη παρενέργεια των θρομβολυτικών φαρμάκων που στο περίπου 3% των περιπτώσεων μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Ομως, το όφελος από τη θεραπεία είναι τεράστιο.

Οσον αφορά τα εγκεφαλικά επεισόδια, την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιούνται τα θρομβολυτικά φάρμακα της νεότερης γενιάς, όπως το alteplase, με στόχο να λυθεί ο θρόμβος που δημιουργείται μέσα σε μια αρτηρία του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ικανοποιητικά.

Η χορήγηση του φαρμάκου γίνεται ενδοφλέβια και είναι αποτελεσματικό, όμως οι δυνητικές παρενέργειές του με κυριότερη την εγκεφαλική αιμορραγία (παρουσιάζεται στο 2,7% των ασθενών) θέτουν προβληματισμό σε πολλούς επιστήμονες. Ομως η μέθοδος αυτή έχει ήδη γίνει αποδεκτή από τον FDA, δηλαδή τον αυστηρότερο οργανισμό ελέγχου φαρμάκων και τροφίμων στον κόσμο, και αυτό ως γεγονός λαμβάνεται ιδιαιτέρως υπόψη.

Επιπλέον, από τη μετανάλυση όλων των δημοσιευμένων μέχρι σήμερα μελετών υπολογίζεται ότι στο 10% των αρρώστων το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν καταλείπει καμία αναπηρία εάν το θρομβολυτικό φάρμακο χορηγηθεί στο πρώτο τρίωρο από την εκδήλωση των συμπτωμάτων και στο 5% εάν χορηγηθεί μέσα σε τρεις έως τεσσερισήμισι ώρες.

Τα νέα αυτά είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τη μελλοντική θεραπεία των θρομβωτικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πηγή :  tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν λέμε «όχι» αλλά πεθαίνουμε για το «ναι»

Efi Nika

Θέλεις να έχεις για πολλά χρόνια γερή καρδιά; Υιοθέτησε τις 3 απλές αλλαγές

Γιώργος Newsitamea

Υψηλή χοληστερόλη: 9 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Γιώργος Newsitamea