Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολύποδες εντέρου: Με ποιες τροφές θα προστατευτείτε

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, δεν είχαν εντοπιστεί όμως τα στοιχεία της δίαιτας που είναι πιο επωφελή.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι τρεις διατροφικοί παράγοντες μειώνουν πάνω από 30% ο καθένας τον κίνδυνο προχωρημένων προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 808 άτομα τα οποία υποβλήθηκαν σε έλεγχο ή κολονοσκόπηση, να συμπληρώσουν διατροφικά ερωτηματολόγια. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν 40-80 ετών, χωρίς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πολύποδες εντέρου: Με ποιες τροφές θα προστατευτείτε

Η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή καθορίστηκε με βάση τα επίπεδα κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών, ψαριών, πουλερικών καθώς επίσης και με βάση την αναλογία των μονοακόρεστων προς τα κορεσμένα λιπαρά.

Από την άλλη μεριά, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει μικρή μόνο κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλκοόλ και αναψυκτικών.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συγκριτικά με τα άτομα που είχαν καθαρές κολονοσκοπήσεις, όσοι είχαν προχωρημένου σταδίου πολύποδες ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερα συστατικά της μεσογειακής διατροφής (είχαν βαθμολογία κατά μέσο όρο 1,9 έναντι 4,5). Το συμπέρασμα ήταν πως όσο πιο πιστά τηρούσε κανείς το μεσογειακό πρότυπο διατροφής τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος να έχει πολύποδες προχωρημένου σταδίου στο παχύ έντερο.

Αφού συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός πολλών ψαριών και φρούτων καθώς και η περιορισμένη κατανάλωση αναψυκτικών ήταν ο καλύτερος τρόπος προστασίας του παχέος εντέρου από τους πολύποδες.

«Διαπιστώσαμε ότι καθεμιά απ’ αυτές τις τρεις επιλογές σχετίζονται με πάνω από 30% μείωση του κινδύνου εκδήλωσης προχωρημένης προκαρκινικής αλλοίωσης στο παχύ έντερο, συγκριτικά με άτομα που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή. Μεταξύ όσων εφάρμοζαν αυτούς τους τρεις κανόνες, το όφελος ήταν σχεδόν 80% μείωση του κινδύνου των προκαρκινικών αλλοιώσεων», ανέφερε η Naomi Fliss Isakov από το Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan διατροφή: Πώς μπορείς να πάρεις όλη την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι

Efi Nika

Τραχανάς o… θρεπτικός: 5 συνταγές για όλα τα γούστα

Efi Nika

Δυσπεψία: Πώς να τρώτε και τι να αποφεύγετε για να την αντιμετωπίσετε

Efi Nika