Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς μπορεί να προστατεύσει μια έγκυος το παιδί της

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Belly-Of-Pregnant-Woman-In-Sum-72550792

Επαρκή έκθεση στον ήλιο για τις εγκύους συνιστούν επιστήμονες από τη Δανία, αφού διαπίστωσαν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει στο μέλλον το παιδί πολλαπλή σκλήρυνση, γνωστή και ως σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D, η οποία στη συνέχεια περνά μέσω του ομφάλιου λώρου στο έμβρυο. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των επιστημόνων, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology, τα παιδιά που γεννιούνται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είναι 1,5 φορά πιο πιθανό να εμφανίσουν ΣKΠ μεγαλώνοντας.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς μπορεί να προστατεύσει μια έγκυος το παιδί της

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα συμπεράσματά τους έπειτα από ανάλυση στοιχείων για 512 ασθενείς με ΣκΠ και 972 υγιή άτομα αντίστοιχου φύλου και αντίστοιχης ηλικίας. Βάσει των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους κατά τη γέννηση, υπολογίστηκε ότι όσοι βρίσκονταν στο ανώτατο 20% είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την αυτοάνοση πάθηση.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη της βιταμίνης στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για την υγεία της γυναίκας, την ανάπτυξη του εμβρύου και τη μελλοντική σκελετική υγεία του παιδιού. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η σχέση με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μένει να επιβεβαιωθεί από επόμενες έρευνες κατά πόσο η αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπεραναλύεις τα πάντα; Τότε, χάνεις αυτές τις 4 χαρές στη ζωή

Efi Nika

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: 6 συμβουλές για να μην επηρεάζει τον ύπνο σου

Efi Nika

Άνοια: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα στον λαιμό που θα μπορούσε να είναι σημάδι

Γιώργος Newsitamea