Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πειραματικό φάρμακο σταματά την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα πειραματικό φάρμακο που καταστρέφει τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο δείχνει να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στους ανθρώπους, ανακοίνωσαν επιστήμονες από την Ελβετία.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του είχαν «πρωτοφανή» αποτελέσματα και αν η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερες μελέτες έχει τη δύναμη να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμούν οι ειδικοί.

Το φάρμακο λέγεται aducanumab (αντουκανουμάμπη) και σε προκαταρκτική μελέτη με 165 πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ αρχικού σταδίου διαπιστώθηκε ότι απομακρύνει τις πλάκες του βήτα-αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

Το β-αμυλοειδές είναι μία παθολογική πρωτεΐνη, η συσσώρευση της θεωρείται γενεσιουργός αιτία του Αλτσχάιμερ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature», η πρωτεΐνη εξαφανίστηκε σε έναν χρόνο στους ασθενείς που έκαναν μία έγχυση υψηλής δόσης aducanumabτο μήνα.

Ακόμα όμως και σε όσους δεν εξαφανίστηκε, φάνηκε να σταματά την εξέλιξη της νόσου έπειτα από έξι μήνες λήψης, ενώ σε όσους εθελοντές δεν το είχαν λάβει υπήρχαν σταθερές εκπτώσεις των νοητικών δεξιοτήτων και της καθημερινής λειτουργικότητας.

Αν και τα ευρήματα αυτά είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, ο αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν στη μελέτη είναι πολύ μικρός για να θεωρηθεί σίγουρη η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και ήδη έχει αρχίσει πολύ μεγαλύτερη διεθνής μελέτη με 2.700 ασθενείς.

Η μελέτη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2020 και αν τεκμηριώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, η έγκριση και κυκλοφορία του θα είναι θέμα χρόνου.

Ωστόσο στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα θέματα, όπως το γεγονός ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις εθελοντές της μελέτης (40 άτομα) διέκοψαν τη συμμετοχή τους σε αυτή, οι μισοί λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών του φαρμάκου.

Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια ήταν κεφαλαλγίες αλλά η σοβαρότερη η συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Επειδή, όμως, αυτά τα προβλήματα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που είχαν λάβει υψηλές δόσεις, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να βρουν την μέγιστη αποτελεσματική δόση με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.

«Το πιο ενθαρρυντικό εύρημα είναι πως στους ασθενείς που έπαιρναν τις υψηλότερες δόσεις του aducanumab, υποχώρησαν οι πλάκες του β-αμυλοειδούς», δήλωσε ο δρ Τζέιμς Πίκετ, επικεφαλής Έρευνας στην βρετανική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Καμία από τις υπάρχουσες θεραπείες για τη νόσο δεν επηρεάζει την πορεία της και έτσι ένα φάρμακο που θα σταματά την εξέλιξή της απομακρύνοντας τις πλάκες από τον εγκέφαλο, αποτελεί αληθινό βήμα προόδου.

»Τα αποτελέσματα αυτά είναι τα πιο υποσχόμενα που έχουμε δει έως σήμερα για ένα φάρμακο που στοχεύει στις υποκείμενες αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ. Ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθούν και θα παράσχουν μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς μας».

Το aducanumab βρήκαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και αναπτύσσεται από την φαρμακευτική εταιρεία Biogen.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika