Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Πειραματικό φάρμακο καταπολεμά 3 σοβαρές, τροπικές νόσους

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ένα ερευνητικό μόριο μπορεί να καταπολεμά ταυτοχρόνως τρεις διαφορετικές, επικίνδυνες τροπικές νόσους, σύμφωνα με νέες έρευνες σε ζώα.

Πρόκειται για τη νόσο Τσάγκας (Chagas ή αμερικανική τρυπανοσωμίαση), τη λεϊσμανίαση και τη νόσο του ύπνου (αφρικανική τρυπανοσωμίαση) που προκαλούνται από παράσιτα και προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Η νόσος του ύπνου, που απαντάται στην υποσαχάριο Αφρική, προκαλείται από το παράσιτο trypanosoma brucei το οποίο οδηγεί σε κώμα όταν εισδύσει στον εγκέφαλο, εξ ου και η ονομασία της.

Η νόσος Τσάγκας προκαλείται από το παράσιτο trypansosoma cruzi, το οποίο μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο διόγκωση της καρδιάς και των οργάνων του πεπτικού συστήματος. Η νόσος ενδημεί κυρίως στηΛατινική Αμερική, αλλά έχει εξαπλωθεί και αλλού.

Η λεϊσμανίαση, τέλος, προκαλείται από τα παράσιτα του γένους λεϊσμάνια και μεταδίδεται από τις σκνίπες. Μπορεί να προσβάλλει το δέρμα, τους βλεννογόνους ή τα σπλάγχνα, όπου και προκαλεί τα ανάλογα συμπτώματα. Ενδημεί σε 98 χώρες της αμερικανικής ηπείρου, της Αφρικής και της Ασίας.

Τα τρία νοσήματα προσβάλλουν ετησίως περισσότερα από 22 εκατομμύρια ανθρώπους και κοστίζουν τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000.

Η ανακάλυψη του πολλά υποσχόμενου μορίου, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», έγινε κατά την ανάλυση τριών εκατομμυρίων μορίων.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων που το εντόπισε, το τροποποίησε στη συνέχεια για να το καταστήσει 20 φορές πιο ισχυρό από το αρχικό.

Όπως έδειξαν πειράματα σε ποντίκια, το τροποποιημένο μόριο που αποκαλείται GNF6702, καταπολεμά αποτελεσματικά και τα τρία νοσήματα.

«Αυτό που το καθιστά ξεχωριστό είναι ότι στοχεύει και τα τρία παράσιτα, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί», δήλωσε στο BBC η δρ Έλμερι Μάιμπρα, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τις τροποποιήσεις και τις δοκιμές του μορίου για να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στα ζώα πριν προχωρήσουν στη δοκιμή του σε ανθρώπους.

Πηγή :tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@