Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

 Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

Σε μια λίστα υγιεινής διατροφής και συμμόρφωσης προς αυτή, στις πρώτες θέσεις σίγουρα θα βρίσκονται οι «υποσχέσεις» ότι δεν θα ξαναφάτε απ’ έξω ή ότι φέτος θα χάσετε τα κιλά που θέλετε. Το πρόβλημα τις περισσότερες φορές, όμως, είναι ότι οι μη ρεαλιστικές υποσχέσεις στον εαυτό σας «σπάνε» εύκολα και σας χαλάνε τελικά όλο το σχέδιο.

Αντί, λοιπόν, να βάζετε στόχο ότι δεν θα ξαναπαραγγείλετε φαγητό απ’ έξω ή ότι θα γίνετε η Heidi Klum στη θέση της Heidi Klum, υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι φέτος θα χάσετε κάποια κιλά και ότι το delivery δεν θα αποτελεί το κύριο μέρος της διατροφής σας, αλλά μια απόλαυση που θα επιτρέπετε ενίοτε στον εαυτό σας.

Οι ριζικές αλλαγές, οδηγούν και σε μεγαλύτερες απογοητεύσεις και παραιτήσεις, γι’ αυτό ξεκινήστε με αργά και σταθερά βήματα, ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες.

Μην προσπερνάτε το πρωινό: Αν έχετε βαρεθεί να το ακούτε, είναι ίσως γιατί το κάνετε συχνά. Το πρωινό γεύμα σας γεμίζει με ενέργεια για να ξεκινήσετε σωστά τη μέρα σας, δίνει «καύσιμο» στο μεταβολισμό σας μετά την πολύωρη νηστεία της νύχτας και σας αποτρέπει από το να παραγγείλετε πίτσα στο γραφείο κατά τις 12 που η πείνα σας θα έχει χτυπήσει κόκκινο. Δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι με φρούτα, σάντουιτς με γαλοπούλα, φρεσκοστιμμένος χυμός… Οι επιλογές είναι πολλές.

 

Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

Μη χάνετε γεύματα: Εκτός από το πρωινό και σχεδόν για τους ίδιους λόγους, δεν πρέπει να χάνετε ούτε τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Μην αφήνετε να περάσουν περισσότερες από 4 ώρες χωρίς να φάτε κάτι, γιατί θα δείτε την ενέργειά σας να πέφτει και την πείνα σας να σας παρασύρει σε κακές διατροφικές επιλογές αργότερα. Σνακ όπως ξηροί καρποί, γιαούρτι με μέλι, σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης κ.λπ, αποτελούν καλές επιλογές.

Μειώστε τα αναψυκτικά: Ξέρετε ότι αποτελούν βόμβες θερμίδων που αντί να τις φάτε, τις πίνετε και ακόμη κι αν δεν έχουν θερμίδες, δεν έχουν καμία διατροφική αξία. Προτιμήστε νερό, τσάι ή ενίοτε φρεσκοστιμμένο χυμό στη θέση τους.

 

Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

Αυξήστε φρούτα και λαχανικά: Φέτος, προσπαθήστε επιτέλους να τηρήσετε τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών που συνιστούν οι ειδικοί και που θα βελτιώσουν και την υγεία σας και τη σιλουέτα σας, χωρίς καν να το καταλάβετε.

Πάρτε σνακ από το σπίτι στη δουλειά: Μην πηγαίνετε στη δουλειά απροετοίμαστοι διατροφικά, γιατί δεν είναι λίγε οι φορές που εκεί συμβαίνουν οι μεγαλύτερες κραιπάλες. Μην έχοντας φάει τίποτα μετά το πρωινό, όταν ο συνάδελφος σας προτείνει να παραγγείλετε, το πιθανότερο είναι να καταλήξετε με ένα γουρουνόπουλο απλωμένο στο γραφείο σας. Αν, όμως, έχετε μαζί σας σνακ όπως αποξηραμένα φρούτα, σαλάτα, σάντουιτς, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι κ.ο.κ., το στομάχι σας θα είναι γεμάτο κι εσείς θα είστε συγκρατημένοι στο μεσημεριανό σας γεύμα.

 

Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

Αγαπήστε τις σαλάτες: Είναι ένα τρόπος να βάλετε τα λαχανικά στο… παιχνίδι, να φάτε λιγότερο από το κυρίως γεύμα σας και να λάβετε φυτικές ίνες που σας κρατούν χορτάτους και μακριά από το αίσθημα πείνας για περισσότερη ώρα. Για να τις εμπλουτίσετε, μάλιστα, μπορείτε να τους προσθέσετε λίγη βρώμη ή δημητριακά ολικής άλεσης που θα τις κάνουν πιο τραγανιστές και θα αυξήσουν τις φυτικές τους ίνες.

Βάλτε την ολική άλεση στην καθημερινότητά σας: Από το ψωμί μέχρι τα ζυμαρικά σας, η ολική άλεση θα σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο και καλύτερα και σύντομα να δείτε το δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει. Συνδυάστε επίσης τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, γαλοπούλα), έτσι ώστε να καταναλώνετε λιγότερη ποσότητα, αυξάνοντας τη διατροφική αξία του πιάτου σας.

 

Ποιους διατροφικούς κανόνες πρέπει να τηρήσετε τη νέα χρονιά;

Βάλτε ποικιλία στα φρούτα σας: Αντί να γυρίζετε από το σούπερ-μάρκετ και τη λαϊκή με σακούλες γεμάτες με τα ίδια φρούτα, που τελικά δεν μπορείτε να φάτε γιατί βαριέστε συνεχώς την ίδια γεύση, επιλέξτε πολλά και διαφορετικά που θα σας χαρίσουν ποικιλία και θα σας κάνουν να τα καταναλώνετε περισσότερο, ενώ θα παίρνετε πολλές και διαφορετικές βιταμίνες.

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι πραγματικά;

Efi Nika

Υπέρταση: Το υπερτρόφιμο που ρίχνει την πίεση στους 60ρηδες – Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Γιώργος Newsitamea

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika