Newsitamea.gr
ΓΥΝΑΙΚΑ

Ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της υπογονιμότητας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK
Ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της υπογονιμότητας;

Ποιος είναι ο νούμερο ένα εχθρός της υπογονιμότητας;

Εχθρός της γονιμότητας είναι τα ινομυώματα αφού  στην περίπτωση  που δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα τότε προκαλούν αλλεπάλληλες αποβολές στις γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.

«Ο σχολαστικός έλεγχος είναι απαραίτητος  καθώς  πολλές  γυναίκες  είναι ασυμπτωματικές, ενώ άλλες εμφανίζουν συμπτώματα» αναφέρει στο iatropedia.gr ο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London κ. Στέφανος Χανδακάς.
Τι είναι
Όπως εξηγεί ο ειδικός επιστήμονας τα ινομυώματα είναι μικρές μυικές μάζες με διάμετρο από1 εκατοστό  έως και τα 15 εκατοστά. Ωστόσο οι πιθανότητες να εξελιχθούν σεκακοήθεια είναι πολύ λίγες.
Οι αιτίες που προκαλούν τα ινομυώματα δεν έχουν κωδικοποιηθεία πό τους επιστήμονες. Εικάζεται ότι φταίει η κληρονομικότητα καθώς και άλλοι  ορμονικοί λόγοι. Το σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξή τους συνδέεται με τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα).
Τα ύποπτα συμπτώματα
Η νόσος χαρακτηρίζεται ύπουλη γιατί δεν δίνει συμπτώματα αλλά τα βασικά συμπτώματα σύμφωνα με τον κ Χανδακά είναι:
‘’Πόνος, αίσθηση βάρους και «φούσκωμα» στην περιοχή της κοιλιάς, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος των ινομυωμάτων. Επίσης μεγάλη απώλεια αίματος ή έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου ή κατά της σεξουαλικής επαφής αλλά και προβλήματα υπογονιμότητας,είτε λόγω εξωτερικής πίεσης των σαλπίγγων, είτε όταν εμφανίζονται στο εσωτερικό της μήτρας (ενδομητρική κοιλότητα)’’.
Θεραπεία
 «Όταν τα ινομυώματα είναι μεγάλα, δεν αφήνουν να γίνει η  φυσιολογική σύλληψη ενώ   δυσκολεύουν την εμφύτευση εμβρύων κατά τη διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ακόμη  μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη των σαλπίγγων ή να βλάψουν τις ωοθήκες, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας »αναφέρει ο Δρ Χανδακάς.
Η θεραπεία  εξαρτάται από το μέγεθος τους επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.
Τα μικρά ινομυώματα απαιτούν  μόνο  παρακολούθηση με υπέρηχο ανά εξάμηνο ενώ τα μεγάλα αφαιρούνται με νυστέρι ή λαπαρασκοπικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πότε θα κάνετε 2ο παιδί;»: Η χειρότερη ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε μια μαμά

Efi Nika

Εμμηνόπαυση: Ποια ραγδαία αλλαγή φέρνει στην καρδιά – Τι να κάνουν οι γυναίκες

Efi Nika

Γιατί είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος και τι να κάνουν γι’ αυτό

Efi Nika