Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποιο είδος πράσινων λαχανικών υψώνει ασπίδα στην γήρανση του εγκεφάλου!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιο είδος πράσινων λαχανικών υψώνει ασπίδα στην γήρανση του εγκεφάλου

Ποιο είδος πράσινων λαχανικών υψώνει ασπίδα στην γήρανση του εγκεφάλου!!!

 

Νέα έρευνα από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Rush στο Σικάγο των ΗΠΑ, αναδεικνύει τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά ως το είδος εκείνο που προστατεύει περισσότερο αποτελεσματικά τον άνθρωπο από την άνοια που έρχεται με τη γήρανση του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες και την πνευματική κατάσταση (πριν και μετά το πείραμα) 950 συμμετεχόντων μέσα σε μια περίοδο πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 81 ετών κατά μέσο όρο. Τα 3/4 των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Κάθε χρόνο όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο σχετικά με 144 τροφές και έλυναν 19 διαφορετικά τεστ που στόχευαν στην αξιολόγηση της πνευματικής τους υγείας.

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι κλπ) σε ποσότητα 1-2 μερίδων την ημέρα επέδειξαν πιο αργό ρυθμό πτώσης της εγκεφαλικής τους υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά επέδειξαν τις εγκεφαλικές ικανότητες ατόμων που ήταν 10 χρόνια νεότερα.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Martha Clare Morris, διατροφική επιδημιολόγος, επισήμανε ότι τα οφέλη αυτού του τύπου λαχανικών για τον εγκέφαλο προέρχονται κυρίως από την βιταμίνη Κ που περιέχουν μεταξύ των υπολοίπων ευεργετικών για την υγεία του ανθρώπου συστατικών τους.

Η έρευνα δεν απέδειξε επιστημονικά τον τρόπο που τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ήταν αποκλειστικά υπεύθυνα για την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία όσο το άτομο μεγαλώνει, αλλά τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν ότι υπάρχει μα σαφής σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τέτοιων λαχανικών και της καθυστέρησης στην εκδήλωση συμπτωμάτων άνοιας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της American Society for Nutrition που έγινε στην Βοστώνη.

 

 

 

onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς θα μειώσετε τη χοληστερίνη μέσω της διατροφής

newsitamea

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika