Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πιο αποτελεσματική, ασφαλής και εύκολη η Εξωσωματική Γονιμοποίηση σήμερα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Πιο αποτελεσματική, ασφαλής και εύκολη η Εξωσωματική Γονιμοποίηση σήμερα

Πιο αποτελεσματική, ασφαλής και εύκολη η Εξωσωματική Γονιμοποίηση σήμερα

Πιο αποτελεσματική, ασφαλής και εύκολη η Εξωσωματική γονιμοποίηση σήμερα – Τι άλλαξε προς το καλύτερο;

Τι έχουν στα χέρια τους οι κλινικοί ιατροί σήμερα για να προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα;

Πριν, η επιλογή της θεραπείας ήταν εμπειρική και ασθενείς με παρόμοια χαρακτηριστικά λάμβαναν τα ίδια πρωτόκολλα διέγερσης.
Οι ασθενείς και οι απαντήσεις όμως στην ωοθηλακική διέγερση διαφέρουν και ήταν ανάγκη να καθοριστεί η σωστή θεραπεία για κάθε ασθενή. Αυτόν τον ρόλο ήρθε να καλύψει ένας σημαντικός ορμονικός δείκτης, η Αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH), η οποία χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της ωοθηκικής απάντησης. H ΑΜΗ αντανακλά σε μεγάλο βαθμό το συνολικό αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν στις ωοθήκες.

Τα επίπεδα της ΑΜΗ μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας της γυναίκας. Αντίθετα, σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού ωοθυλακίων, όπως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, τα επίπεδα της ΑΜΗ είναι υπερβολικά αυξημένα.

Με βάση λοιπόν τα επίπεδα της ΑΜΗ στο αίμα μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο πρωτόκολλο, τα φάρμακα και την δοσολογία, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Πόσο ασφαλής μπορούν να νιώθουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε IVF;

Είναι σήμερα δυνατόν να εκμηδενίσουμε την πιθανότητα εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS) διατηρώντας ακέραιες τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Αυτό επιτυγχάνεται με την αλλαγή της τελικής ένεσης, που χορηγείται 36 ώρες πριν την ωοληψία για να ωριμάσουν τα ωάρια. Συγκεκριμένα, αντικαθίσταται η τελική ένεση χοριακής γοναδοτροπίνης από GnRH αγωνιστή. Αυτό όμως, είναι δυνατό μόνο σε κύκλους που χορηγούνται ανταγωνιστές στην διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών για να εμποδίσουν την ωορρηξία. Με την αλλαγή της τελικής ένεσης το ζευγάρι προχωράει κανονικά στην ωοληψία και στην γονιμοποίηση των ωαρίων. Ωστόσο, όλα τα έμβρυα καταψύχονται και μεταφέρονται στον επόμενο κύκλο.

Έτσι όχι μόνο αποφεύγεται το σοβαρό OHSS αλλά και η μεταφορά των εμβρύων στο ενδομήτριο του κύκλου της διέγερσης, που έχει υποστεί τις παθολογικά υψηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων και προγεστερόνης. Το ενδομήτριο αυτό για τους παραπάνω λόγους είναι μειωμένης δεκτικότητας σε αντίθεση με το ενδομήτριο σε ένα κύκλο μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων, που είναι πάντα φυσιολογικό.

Πόσο πιο απλή έχει γίνει η IVF;

Η χρήση πλέον της μακράς διαρκείας FSH (κοριφολλιτροπίνη α) κάνει πολύ πιο εύκολη τη θεραπεία IVF για την ασθενή.

Η FSH εκκρίνεται φυσιολογικά από τον οργανισμό κάθε μήνα για να αναπτυχθεί ένα ωοθυλάκιο. Στην IVF χορηγούμε καθημερινά ενέσεις FSH, περίπου για 10 ημέρες, με σκοπό την ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων. Η κοριφολλιτροπίνη α αντικαθιστά επτά τέτοιες ενέσεις FSH με μία μόνο ένεση.

Για την ασθενή, αυτό σημαίνει λιγότερες ημέρες με ένεση στον κύκλο της IVF! Μικρότερη σωματική ταλαιπωρία, λιγότερο στρες και άγχος αλλά και μείωση του κινδύνου λάθους κατά την χορήγηση των καθημερινών ενέσεων FSH.

Δήμητρα Κύρου,MD, PhD- Γυναικολόγος
Ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Κλινική υπεύθυνη της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “AssistingNature”- Θεσσαλονίκη

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea