Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι πόνοι μετά τη γέννα;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Οι σωματικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε μετά τη γέννα μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό σοκ για εσάς.

Θα έχετε συσπάσεις στη μήτρα, αρκετή αιμορραγία, ταλαιπωρημένο περίνεο και στήθος σκληρό σαν πέτρα.

Παρότι έχετε χάσει το μεγαλύτερο μέρος της κοιλιάς σας, θα αισθανθείτε μεγάλη απογοήτευση καθώς θα την βλέπετε «σακουλιασμένη» και χαλαρή.

Την ίδια ώρα όμως θα νοιώθετε πόνους, διάφορους και ενίοτε, ενοχλητικούς.

Υστερόπονοι
Αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού θα έχετε ισχυρούς πόνους στην κοιλιά, παρόμοιους πόνους της περιόδου.

Είναι γνωστοί ως υστερόπονοι της μήτρας. Προκαλούνται από την έκλυση της ωκυτοκίνης, της ορμόνης που δίνει την εντολή για την έναρξη των συσπάσεων κατά τον τοκετό και μετά τη γέννηση προκαλεί μείωση του όγκου της μήτρας και ελάττωση της αιμορραγίας.

Σύσπαση και επαναφορά της μήτρας
Αμέσως αφού αφαιρεθεί ο πλακούντας, η μήτρα σας ζυγίζει περίπου ένα κιλό. Σε έξι εβδομάδες θα είναι κατά 95% πιο ελαφριά. Αν θηλάζετε το μωρό σας η μήτρα σας θα συρρικνωθεί ταχύτερα, γιατί κατά τη διάρκεια του θηλασμού εκλύεται περισσότερη ποσότητα ωκυτοκίνης. Η μήτρα σας θα παραμείνει για πάντα πιο μεγάλη συγκριτικά με το μέγεθος που είχε προτού μείνετε έγκυος.
Η δυσφορία που προξενούν οι επιλόχειες συσπάσεις μειώνονται μέρα με τη μέρα. Αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, η ιβουπροφένη και η παρακεταμόλη είναι ασφαλείς ουσίες . Απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης γιατί μπορεί να αυξήσει την αιμορραγία και επίσης θα περάσει στο γάλα και μπορεί να βλάψει το νεογέννητο. Το ζεστό μπάνιο μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει αλλά είναι ίσως προτιμότερο να περιμένετε μέχρι να μειωθεί η αιμορραγία.

Πόνοι και πρηξίματα
Υστερα από τον τοκετό, η περιοχή των γεννητικών οργάνων σας θα είναι πρησμένη και θα πονά. Αν περάσατε δύσκολο και παρατεταμένο τοκετό, αν έχετε ράμματα ή περινεοτομή, θα πονάτε πολύ περισσότερο και θα αισθάνεστε μεγάλη δυσφορία. Όμως σε μερικές ημέρες τα ράμματα θα απορροφηθούν μόνα τους, και δεν θα νοιώθετε τα «τσιμπήματα» στην περιοχή.

Προβλήματα στις κενώσεις
Οι πρώτες κενώσεις μετά τον τοκετό προκαλούν κάποια ανησυχία. Όσο όμως πιο πολύ πιέζεστε για να αφοδεύσετε τόσο πιο δυσκολεύεστε να το πετύχετε. Δεν υπάρχει όμως λόγος ανησυχίας. Παρότι, οι πρώτες φορές θα είναι επώδυνες, τα ράμματα δεν θα επηρεαστούν και θα επανέλθετε στους φυσιολογικούς σας ρυθμούς. Επίσης, με κάποιες ήπιες ασκήσεις στους μυς της λεκάνης, θα υποχωρήσει η δυσφορία που νιώθετε.

Πόνοι στο στήθος
Είτε θηλάζετε είτε όχι, οι μαστοί σας θα διογκωθούν και θα γίνουν πιο σφιχτοί τις πρώτες δύο με τέσσερις μέρες μετά τον τοκετό. Η διόγκωση αυτή μπορεί να συνοδεύεται επίσης και από πόνο. Να φοράτε μπάντα στηθόδεσμο και να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες στους μαστούς, αν δεν θηλάζετε.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης» εκδόσεις Ψυχογιός

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Μothersblog.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@