Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ NEWS

Η «πίεση της άσπρης μπλούζας» δεν είναι αθώα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η αρτηριακή υπέρταση, που ο πολύς κόσμος ονομάζει απλά «πίεση», είναι από τις παλαιότερα γνωστές παθήσεις. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’50, τα αντιυπερτασικά φάρμακα και οι θεραπείες ήταν κυριολεκτικά υποτυπώδη.

Η αρτηριακή πίεση υπήρξε η μεγαλύτερη μάστιγα του ανθρώπου γιατί μετά βεβαιότητος οδηγούσε σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.

Σήμερα, με την εξέλιξη των διαγνωστικών μέσων και των ειδικών θεραπειών, έχει αλλάξει πλέον η επικινδυνότητά της, γιατί το ποσοστό των αθεράπευτων μορφών της έχει περιορισθεί σημαντικά. Αντίθετα, δίδεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις μορφές εκείνες υπέρτασης που επί πολλά χρόνια εθεωρούντο καλοήθεις και που ενδεχομένως χρειάζονται θεραπεία όταν ο άρρωστος ανήκει στην κατηγορία των ασθενών αυξημένου κινδύνου από πλευράς προδιαθεσικών παραγόντων για στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποκαλούμενη «πίεση της άσπρης μπλούζας».

Στη βιβλιογραφία ως πίεση της άσπρης μπλούζας θεωρείται η αύξηση της πίεσης όταν ο άρρωστος αντικρίζει τον γιατρό στο ιατρείο του. Κλασικά, και για πολλά χρόνια, η πίεση της άσπρης μπλούζας κατατασσόταν στις καλοήθεις μορφές της αρτηριακής υπέρτασης που δεν χρειαζόταν αντιμετώπιση με φάρμακα. Ομως η πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη «Dallas Heart Study» έδειξε ότι οι άρρωστοι αυτοί παρουσίαζαν ελάττωση της ελαστικότητας των αρτηριών τους και επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας. Βέβαια το θέμα δεν έκλεισε με αυτή τη μελέτη.

Πρόσφατα στο ίδιο, αναμφισβήτητου κύρους, επιστημονικό περιοδικό («JACC») δημοσιεύτηκε μια μελέτη πιο εμπεριστατωμένη, με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, η οποία αναζήτησε τα αίτια της επιβάρυνσης των αρρώστων με υπέρταση τύπου λευκής μπλούζας.

Βασικός παράγοντας φαίνεται ότι είναι η ευαισθησία του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί ασθενείς από αυτούς παρουσιάζουν και ελαφρά ταχυκαρδία όταν αντικρίζουν τον γιατρό στο ιατρείο του.

Από πλευράς ηλικίας φαίνεται ότι άρρωστοι άνω των 60 ετών, με τρεις τουλάχιστον προδιαθεσικούς παράγοντες για στεφανιαία νόσο, και ιδιαίτερα οι διαβητικοί και οι εμφραγματίες, είναι αυτοί που επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την πίεση της λευκής μπλούζας.

Γενικότερα, η πίεση της λευκής μπλούζας δεν θεωρείται σήμερα καλοήθης, όπως παραδοσιακά πιστευόταν, αλλά χρειάζεται σταθερή παρακολούθηση, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν οι παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για έμφραγμα μυοκαρδίου.

ΠΗΓΗ : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πράσινο φως» για την πρώτη ιδιωτική Ιατρική Σχολή στην Ελλάδα – Ποιος επιχειρηματικός όμιλος είναι από πίσω

Efi Nika

Τα εμβόλια έσωσαν τουλάχιστον 154 εκατομμύρια ζωές τα τελευταία 50 χρόνια

newsitamea

Η αθώα συνήθεια το βράδυ που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Efi Nika