Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο;

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο;

Πεινάσατε; Τότε σίγουρα πρέπει να ετοιμάσετε κάτι να φάτε. Τι γίνεται, όμως, αν οι τροφές με τις οποίες γεμίζετε το πιάτο σας, σας προκαλούν στη συνέχεια ακόμα μεγαλύτερη πείνα;

Η πείνα είναι αποτέλεσμα διάφορων πολύπλοκων διαδικασιών που συμβαίνουν στο στομάχι, τα έντερα, το πάγκρεας, τον εγκέφαλο και το αίμα. Το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για ένα κύκλωμα, το οποίο μπορεί εύκολα να παραβιαστεί, και οι παρακάτω τροφές, όταν καταναλωθούν, μας κάνουν να αισθανόμαστε και πάλι πείνα μετά από λίγο, ακόμη κι αν το στομάχι δεν είναι άδειο.

Άσπρο ψωμί
Το άσπρο αλεύρι που χρησιμοποιείται στο ψωμί έχει υποστεί επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου), στερώντας του τις φυτικές ίνες που βοηθούν στο να αισθανθούμε κορεσμό. Η κατανάλωσή του προκαλεί αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, τα οποία ενισχύουν την πείνα μας και μας ωθούν σύντομα προς το ψυγείο –συν του ότι προωθούν την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό και εμποδίζουν την καύση του. Για να εξασφαλίσετε ότι θα νιώσετε χορτάτοι για περισσότερο διάστημα, προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης, το οποίο διατηρεί τις φυτικές του ίνες, χωρίς να ξεχνάτε, όμως, ότι οι θερμίδες του δεν είναι πολύ λιγότερες από αυτές του άσπρου ψωμιού.

 

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο;

Χυμοί
Παρ’ όλο που προέρχονται από φρούτα και μας προσφέρουν τις βιταμίνες τους σε ένα ποτήρι, οι χυμοί είναι πλούσιοι σε σάκχαρα από τα φρούτα και ταυτόχρονα χάνουν όλες τις φυτικές τους ίνες, οι οποίες βρίσκονται στην πούλπα και στη φλούδα τους. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει ότι 1 ποτήρι φυσικού χυμού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος κι έπειτα να τα ρίξει απότομα, φέρνοντας το αίσθημα πείνας πίσω, ακόμα πιο έντονο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν παρ’ όλ’ αυτά επιμένετε να… πίνετε τα φρούτα σας, δοκιμάστε τα σε smoothie ή φρουτόκρεμα, πολτοποιώντας τα ολόκληρα, με τη φλούδα τους.

Αλμυρά σνακ
Κι όμως, υπάρχει λόγος που αναζητάμε πάντα κάτι γλυκό μετά από κάτι αλμυρό. Τα πατατάκια και όλα τα αλμυρά σνακ μάς χαρίζουν γρήγορη ενέργεια και, λόγω του ότι ο εγκέφαλος και οι γευστικοί κάλυκες συνδέουν τη γρήγορη ενέργεια με τα γλυκά φαγητά, είναι πολύ σύνηθες να έχει κάποιος λιγούρα για γλυκό, μόλις τελειώσει με το αλμυρό. Κι όπως θα έχετε διαπιστώσει, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ…

 

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο;

Fast food
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε fast food γεύματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μας κάνουν να μεγαλώνουμε το γεύμα μας. Τα τρανς λιπαρά, για παράδειγμα, ερεθίζουν το έντερο, δυσχεραίνοντας την ικανότητα του οργανισμού να παράγει νευροδιαβιβαστές που ελέγχουν την όρεξη, όπως ντοπαμίνη και σεροτονίνη. Ακόμη, το γαστρεντερικό απορροφά το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (το οποίο συναντάται στα ψωμάκια, τα καρυκεύματα και τα επιδόρπια) γρήγορα, προκαλώντας αύξηση στην ινσουλίνη και ακόμα μεγαλύτερη πείνα. Συν τοις άλλοις, το πολύ αλάτι μας κάνει να αισθανόμαστε δίψα κι, όπως είναι γνωστό, τα συμπτώματα της αφυδάτωσης μιμούνται κατά πολύ αυτά της πείνας, μπερδεύοντας αρκετούς και τους οδηγούν στο να φάνε, αντί να πιούνε.

Αλκοόλ
Αν νομίζατε ότι μπορείτε να ξεγελάσετε την πείνα σας με λίγο αλκοόλ, ξανασκεφτείτε το! Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Alcohol & Alcoholism, 2-3 ποτά μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα λεπτίνης του οργανισμού -μιας ορμόνης που μπορεί να μειώσει την πείνα και να σας κρατήσει χορτάτους -κατά 30%.

 

Ποιες τροφές μας κάνουν να πεινάμε ακόμα περισσότερο;

Ζυμαρικά
Τα επεξεργασμένα ζυμαρικά παρουσιάζουν τα ίδια προβλήματα με το άσπρο ψωμί, χρειάζονται, όμως, ξεχωριστή αναφορά, αφού ξέρουμε όλοι πόσο εύκολα μπορούμε να πέσουμε… θύματα ενός αχνιστού πιάτου μακαρονάδας. Μια μερίδα μαγειρεμένης μακαρονάδας περιορίζεται περίπου στα 1-2 φλιτζάνια, κάτι που όμως δεν εφαρμόζεται ούτε στο σπίτι, αλλά ούτε στα εστιατόρια. Κι όταν «υπερφορτώνουμε» τον οργανισμό μας με απλούς υδατάνθρακες, το πάγκρεας δουλεύει… υπερωρίες για να παράγει ινσουλίνη και σύντομα ο οργανισμός φτάνει να έχει παραγάγει τόση, που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν χαμηλά και η πείνα μάς χτυπά μανιωδώς την πόρτα. Προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης, για να τα απολαμβάνετε, χωρίς τις επιπτώσεις των επεξεργασμένων.

Σούσι rolls
Οι φίλοι του σούσι θα πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικοί στα rolls που καταναλώνουν, καθώς περιέχουν πολύ ρύζι. Τα california rolls, για παράδειγμα, που μπορεί να ξεπερνούν και τα 30 γραμμάρια υδατανθράκων, αντιστοιχούν σε 3 φέτες άσπρου ψωμιού. Αν σε ένα γεύμα καταναλώνετε μόνο rolls, τότε θα διαπιστώσετε ότι χωνεύονται γρήγορα και το στομάχι σας το αισθάνεστε και πάλι άδειο, χωρίς τα επίπεδα κορεσμού που προκαλούν οι φυτικές ίνες ή η πρωτεΐνη.

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου

Efi Nika

Πότε να ΜΗΝ τρως κουρκουμά … 5 παρενέργειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γιώργος Newsitamea

Θα καλλιεργούμε σόγια με γεύση χοιρινού και αρακά με γεύση μοσχάρι

newsitamea