Newsitamea.gr
Σ.Κ.Π. ΥΓΕΙΑ

Ποια συμπτώματα προειδοποιούν εγκαίρως στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (Π.Σ.), ή όπως έχουμε συνηθίσει να τη λέμε “Σκλήρυνση κατά Πλάκας”, είναι μία φοβερή ασθένεια που χτυπά κυρίως άτομα παραγωγικής ηλικίας, από 20 έως 50 ετών. Συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα.

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν, ενώ πολύ συχνά έρχονται και παρέρχονται, γεγονός το οποίο συχνά καθιστά δύσκολη τη διάγνωση. Μπορεί για παράδειγμα να εμφανίζεται ένα σύμπτωμα και μετά από μήνες ή ακόμα και χρόνια,  να έρχεται ένα εντελώς διαφορετικό σύμπτωμα και  κανείς να μην συνειδητοποιεί, ότι τα δύο αυτά συμπτώματα μπορεί και να συνδέονται.

Σε μελέτη αποδείχθηκε, ότι κάποιοι ασθενείς είχαν συμπτώματα περίπου 7 χρόνια, από την εμφάνιση του πρώτου μέχρι την τελική διάγνωση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Έτσι, ίσως να είναι χρήσιμο να ξέρει κανείς ποια είναι τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να φτάσουν πιο έγκαιρα στη διάγνωση.

Προβλήματα Όρασης

Στους περισσότερους ανθρώπους, τα πρώτα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης εμφανίζονται στην όρασή τους. Έτσι, συχνά, η Π.Σ. προκαλεί οπτική νευρίτιδα, μια κατάσταση που προκαλείται από βλάβη στο νεύρο που συνδέει τον οφθαλμό με τον εγκέφαλο. Η πάθηση συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα μάτι, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει και τα δύο.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Θολή όραση
  • Τα χρώματα εμφανίζονται θαμπά
  • Πόνος στο μάτι (όταν κινεί κάποιος τα μάτια του)

Συχνά, τα συμπτώματα βελτιώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες, χωρίς ιατρική παρέμβαση. Αλλά αν έχετε αυτά τα συμπτώματα, καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε εγκαίρως τον γιατρό σας.

Άλλες παθήσεις των ματιών που συνδέονται με την Πολλαπλή Σκλήρυνση εμφανίζονται σε κάποιους με συμπτώματα  “διπλής όρασης” ή με “ακούσιες κινήσεις” των ματιών.

Παράξενες Αισθήσεις

Η πρώιμη εμφάνιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης μπορεί να περιλαμβάνει παράξενα συμπτώματα σε όλο το σώμα, όπως:

  • Αίσθηση ότι στο σώμα συμβαίνει ένα ηλεκτροσόκ, κάτι που μπορεί να εμφανιστεί όταν μετακινεί κάποιος το κεφάλι ή το λαιμό του. Το “ηλεκτροσόκ” μπορεί να αρχίζει από τη σπονδυλική στήλη ή από τα χέρια ή τα πόδια.
  • Πάρεση στο πρόσωπο
  • Μουδιάσματα γενικώς στο σώμα
  • Ένα αίσθημα σφιξίματος ή πρήξιμο
  • Έντονος κνησμός (φαγούρα)

Κούραση

Ένα άλλο συχνό πρώιμο σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η υπερβολική κούραση. Μπορεί να αισθάνεστε εξαντλημένοι, ακόμη και χωρίς έντονη σωματική δραστηριότητα, ή ακόμα και στο πρώτο πρωινό ξύπνημα.

Προβλήματα που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του σώματος

Όταν περπατάτε έντονα ή κάνετε γυμναστική και το σώμα σας έχει “ζεσταθεί” από την έντονη δραστηριότητα, μπορείτε αισθανθείτε κούραση και αδυναμία. Στην ίδια περίπτωση, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα ελέγχου σε ορισμένα μέλη του σώματός σας, όπως είναι τα πέλματα ή τα πόδια. Όταν ξεκουραστείτε και “κρυώσει” το σώμα σας, τότε ίσως δείτε τα συμπτώματα αυτά να υποχωρούν.

Προβλήματα στο Περπάτημα

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία συντονισμού κινήσεων, γεγονός που καθιστά δύσκολο το περπάτημα.

Τα συμπτώματα ίσως περιλαμβάνουν:

  • Προβλήματα διατήρησης της ισορροπίας
  • Πρόβλημα με τα πόδια σας, στο απλό καθημερινό βάδην

Άλλα Συμπτώματα

 

Ανάλογα με ποιο σημείο του νευρικού συστήματος σας έχει επηρεαστεί, άλλα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Θολή σκέψη
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα από την ουροδόχο κύστη και το έντερο (διαταραχές ελέγχου των σφιγκτήρων)
  • Ίλιγγο
  • Πόνο

Μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα

Αν διαπιστώσετε ότι παρουσιάζετε ένα ή περισσότερα συμπτώματα που συνδέονται με την πολλαπλή σκλήρυνση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξετάσεις αίματος για να αποκλειστούν άλλες ασθένειες που έχουν παρόμοια συμπτώματα με την Π.Σ., όπως είναι η νόσος Lyme.
  • Τεστ για τη μέτρηση της ταχύτητας με την οποία ταξιδεύουν τα “αισθητικά σήματα” κατά μήκος των νεύρων σας (Η “απομυελίνωση” που συμβαίνει στην πολλαπλή σκλήρυνση, είναι μια κατάσταση σύμφωνα με την οποία υπάρχει καθυστέρηση στη μετάδοση των μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων).
  • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, στην οποία φαίνονται οι περιοχές που έχουν προσβληθεί από Π.Σ. Αν και αυτή είναι η μόνη εξέταση στην οποία είναι ορατή η νόσος, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι 100% αποφασιστικής σημασίας όσον αφορά στην τελική διάγνωση.
  • Οσφυονωτιαία παρακέντηση, με την οποία ο γιατρός ελέγχει το υγρό που ρέει στον εγκέφαλό σας και το νωτιαίο μυελό. Αυτή η εξέταση δείχνει αν υπάρχουν αντισώματα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, τα οποία μπορεί να βλάπτουν το νευρικό σας σύστημα, ακριβώς αυτό δηλαδή, που συμβαίνει με την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Με πληροφορίες από webmd.com και msassociationhellas.org / Της Γιάννας Σουλάκη 

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μιλάνε οι γιατροί για τον βίαιο και αιφνίδιο θάνατο ενός ανθρώπου στους συγγενείς του;

newsitamea

Κορονοϊός: Πόσοι νέοι πέθαναν από καρδιά σε 1 εκατομμύριο που εμβολιάστηκαν

Efi Nika

Οι άνθρωποι μεταδίδουν περισσότερους ιούς στα ζώα απ’ ό,τι εκείνα σε εμάς

Γιώργος Newsitamea