Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτει η μόνιμη πείνα

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

bigstock-Woman-eating-burger-120861863

Μήπως οι συχνές επιδρομές στο ψυγείο κρύβουν κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχετε αντιληφθεί;

Η επιθυμία για φαγητό, ιδιαίτερα όταν είναι πολύ έντονη ή επίμονη, μπορεί να είναι περισσότερο «ψευδαίσθηση» παρά πραγματική ανάγκη. Σε ποιες περιπτώσεις αναγνωρίζεται η πείνα ως «σύμπτωμα»;

1. Κατάθλιψη

Το φαγητό είναι ένας συνήθης μηχανισμός διαχείρισης της θλίψης. Στην περίπτωση αυτή, η πείνα πηγάζει από τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προωθεί την καλή διάθεση, και ικανοποιείται με τα γλυκά ή το πρόχειρο φαγητό και όχι με ένα υγιεινό γεύμα ή σνακ.

Ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτει η μόνιμη πείνα

2. Στρες

Ως βιολογική διεργασία, το στρες εκδηλώνεται με τη μαζική απελευθέρωση ορμονών. Όταν δεν εκτονώνεται (π.χ. με τη γυμναστική), το στρες μάς «σπρώχνει» στο φαγητό, ακόμη κι αν υπάρχει επαρκές απόθεμα ενέργειας στον οργανισμό.

3. Υπερθυρεοειδισμός

Ένα τυπικό σύμπτωμα του υπερθυρεοειδισμού είναι η απώλεια κιλών ή η διατήρηση του βάρους παρά την υπερβολική πρόσληψη τροφής. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής δυσλειτουργεί, παράγοντας υπερβολική ποσότητα ορμονών, οι οποίες με τη σειρά τους κάνουν τον μεταβολισμό να λειτουργεί με ανεβασμένους ρυθμούς, άρα να «καίει» περισσότερες θερμίδες από το φυσιολογικό. Ο θυρεοειδής ελέγχει επίσης το αίσθημα του κορεσμού, οπότε στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού είναι πολύ πιθανό να εκδηλώνονται συχνές και έντονες λιγούρες που δεν ικανοποιούνται εύκολα.

Εάν η πείνα συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας, οι εναλλαγές στη διάθεση, η τριχόπτωση και η αποδυνάμωση των νυχιών, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

4. Υπογλυκαιμία

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα «αθώων» παραγόντων, όπως η παράλειψη ενός γεύματος, ή και προβλημάτων υγείας, όπως μια δυσλειτουργία στο πάγκρεας ή στα νεφρά. Εάν το αίσθημα πείνας επιμένει για καιρό ενώ ακολουθείτε το σύνηθες πρόγραμμά σας στο φαγητό, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ποια προβλήματα υγείας αποκαλύπτει η μόνιμη πείνα

5. Αφυδάτωση

Η ανάγκη του οργανισμού για νερό πολλές φορές παρερμηνεύεται ως ανάγκη για φαγητό. Φροντίστε να κρατάτε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο, όχι μόνο πίνοντας νερό, αλλά και καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά.

6. Έλλειψη ύπνου

Η ανεπαρκής ξεκούραση –λιγότερες από επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ– οδηγεί σε απορρύθμιση των ορμονών που ελέγχουν την πείνα. Αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται τα επίπεδα της «ορμόνης της πείνας» (γκρελίνη) και να εντείνεται η επιθυμία για φαγητό, ενώ στην πραγματικότητα ο οργανισμός δεν έχει ανάγκη από ενέργεια.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr , Reader’s Digest

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφροί: 5 συμβουλές για να τους προφυλάξετε – Τα σημάδια που μαρτυρούν πρόβλημα

Efi Nika

Χάστε 8 κιλά και ρίξτε κοιλιά και χοληστερόλη με αυτό το πασίγνωστο και πανάρχαιο γιατροσόφι

Efi Nika

Το αντικαρκινικό φρούτο που προστατεύει την καρδιά και βοηθά στην απώλεια βάρους

Penni Syggrou