Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα Πρώιμα Σημάδια του Καρκίνου του Προστάτη!!!

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του προστάτη

Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια του καρκίνου του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται στον προστάτη του άνδρα, τον αδένα δηλαδή σε μέγεθος καρυδιού, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και παράγει ορισμένα υγρά του σπέρματος, που βοηθούν στη μεταφορά και τη διατροφή του σπέρματος, άρα και στη διαδικασία της σύλληψης.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος και συχνά αναπτύσσεται πολύ αργά, χωρίς να προκαλεί σημαντική βλάβη. Ωστόσο, ορισμένα είδη καρκίνου του προστάτη είναι πιο επιθετικά και μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, εάν δεν λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας από τους πλέον “σιωπηλούς” καρκίνους, που εκδηλώνονται με λίγα, ή σχεδόν καθόλου συμπτώματα στα αρχικά τους στάδια.

Οι εξετάσεις αίματος για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και η δακτυλική εξέταση από τον γιατρό είναι συνήθως ο μόνος τρόπος για την ασφαλή διάγνωση του καρκίνου του προστάτη στα πρώτα του στάδια.

Δυστυχώς, όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, μέχρι τη στιγμή που τα συμπτώματα θα αρχίσουν να είναι εμφανή ο καρκίνος θα έχει πιθανότατα εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία πέρα από τον προστάτη. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό για τους άντρες να κάνουν τακτικά προληπτική εξέταση στον προστάτη τους.

Τι χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση;

Καρκινικοί δείκτες: PSA Ολικό – PSA Ελεύθερο

20-25% των ανδρών με PSA 2-4ng/ml, έχουν καρκίνο του προστάτη.

30-40% των ανδρών με PSA 4-10ng/ml, έχουν καρκίνο του προστάτη.

>50% των ανδρών με PSA >10ng/ml, έχουν καρκίνο του προστάτη.

Όταν η δακτυλική εξέταση και το διορθικό υπέρηχο συνηγορούν υπέρ κακοήθειας αυξάνεται η προγνωστική αξία του PSA. Ο συνδυασμός του PSA με τις κλινικές παραμέτρους της νόσου βοηθά τόσο στη σταδιοποίηση της όσο και στη λήψη των ορθών θεραπευτικών αποφάσεων.

Το PSA έχει γίνει πλέον παγκοσμίως εξέταση ρουτίνας. Ακολουθεί η κατευθυνόμενη με διορθικό υπερηχογράφημα βιοψία προστάτη. Η βιοψία γίνεται ελεγχόμενη γρήγορα και ανώδυνα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές και μας καθορίζει την έκταση της νόσου και το βαθμό της κυτταρικής διαφοροποίησης.

Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας αμέσως:

-Δυσκολία στην έναρξη ούρησης ή στην ολοκλήρωση της ούρησης, συμπεριλαμβανομένης της αργής και ελλιπούς ροής ούρων, ή την ανάγκη να ουρείτε συχνά, ιδιαίτερα τη νύχτα.

-Πόνος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση.

-Αίμα στα ούρα (αιματουρία)

-Προβλήματα στύσης (ανικανότητα)

-Βαθύς πόνος στα οστά, στα ισχία, στην πλάτη (σπονδυλική στήλη) και αδυναμία ή/και μούδιασμα στα πόδια.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται επίσης και από άλλες αιτίες, όπως η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη ή η προστατίτιδα (διεύρυνση ή φλεγμονή του προστάτη), οι πιθανότητες να μην έχετε καρκίνο είναι αρκετές, ακόμα και αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ο πόνος στα ισχία ή στην σπονδυλική στήλη είναι ένα πολύ αποκαλυπτικό σημάδι του καρκίνου γενικότερα, καθώς εξαπλώνεται στους σπονδύλους και την σκελετική δομή ατόμου. Μην αδρανήσετε, αν αισθανθείτε μούδιασμα στα πόδια σας ή πόνο στα ισχία σας και συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας.

Αντιμετώπιση εντοπισμένου προστατικού καρκίνου
Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του προστάτη και λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και το προσδόκιμο επιβίωσης του ασθενούς, ο ουρολόγος αποφασίζει τη θεραπευτική μέθοδο που θα ακολουθήσει.

Στάδιο 1
Ο καρκίνος είναι πολύ μικρός και ανευρίσκεται μόνο στην παθολογοανατομική εξέταση. Σε αυτό το στάδιο υπάρχουν τεράστιες προοπτικές πλήρους ίασης του καρκίνου με ριζική προστατεκτομή. Σε άτομα άνω των 80 με συνυπάρχουσα παθολογία η αντιμετώπιση μπορεί να περιοριστεί σε εξωτερική ακτινοβολία.

Στάδιο 2
Ο καρκίνος στο δεύτερο στάδιο μπορεί να διηθήσει την προστατική κάψα και τα συμπτώματα να αρχίσουν να εμφανίζονται. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση. Τις περισσότερες φορές επιλέγεται η ριζική προστατεκτομή (συνήθως με πυελική λεμφαδενεκτομή). Σε άτομα μεγάλης ηλικίας, με πολλά προβλήματα υγείας προτείνεται η ακτινοθεραπεία (με ή χωρίς ορμονοθεραπεία) και η ενεργή παρακολούθηση.

Στάδιο 3
Ο καρκίνος πλέον είναι διηθητικός και η αντιμετώπιση επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία και τη γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. Η ριζική προστατεκτομή χωρίς διατήρηση των στυτικών νεύρων, η ακτινοβολία ή/και ορμονοθεραπεία είναι μερικές ασφαλείς επιλογές.

Στάδιο 4
Η μετάσταση του καρκίνου στα γειτονικά όργανα είναι και το τελικό στάδιο του προστατικού καρκίνου. Η θεραπεία εδώ είναι περισσότερο «παρηγορητική» και αποσκοπεί στο να βελτιώσει όσο γίνεται το ευ ζην του ασθενούς, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα. Η θεραπεία που μπορεί να επιλεχθεί είναι η διουρηθρική προστατεκτομή, η ορμονοθεραπεία ή η ακτινοβολία.

3+1 στρατηγικές πρόληψης για τον καρκίνο του προστάτη
ü Ετήσιος έλεγχος προληπτικός έλεγχος σε άνδρες άνω των 50
ü Διατήρηση ενός σωστού διατροφικού πλάνου, δίνοντας έμφαση στις φυτικές ίνες και σε τροφές με λυκοπένη
ü Υιοθέτηση τακτικής άσκησης, ώστε ο ασθενής να διατηρείται δραστήριος σωματικά
ü Αποφυγή του καπνίσματος
Για την ενδεδειγμένη πρόληψη και την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εξέτασης σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη, κλείστε ραντεβού με τον ιατρό.

.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρίξε μαύρη πέτρα πίσω σου και πίστεψε στο θαύμα της ζωής

Efi Nika

Έρπης ζωστήρας: Πώς μεταδίδεται, οι επιπλοκές, η προστασία (και από τις υποτροπές)

Efi Nika

Απόρριψη: Όταν πονάει η ψυχή μας

Efi Nika