Newsitamea.gr
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΙΑ

Ποια επιδόματα ζητά πίσω το ΙΚΑ

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

ika-epidomata-1

Ποια επιδόματα ζητά πίσω το ΙΚΑ

Σχετικά με την αναζήτηση ποσών που χορηγήθηκαν σε συνταξιούχους ως οικογενειακά επιδόματα

Με αφορμή περίπτωση συνταξιούχου που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και σχετικών δημοσιευμάτων που επακολούθησαν, προς αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων, γνωστοποιούμε τα εξής:Ο εν λόγω συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είχε αιτηθεί το 2006 τη χορήγηση οικογενειακού επιδόματος για τη σύζυγό του που ήταν δημόσιος υπάλληλος.Το αρμόδιο Υποκ/μα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απέρριψε το αίτημά του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 29 παρ.3 του Α.Ν.1846/51 όπως αντικαταστάθηκε και συμπληρώθηκε από το άρθρο 5 παρ. 3 και 4 του Ν.825/78) που προβλέπει ότι : «το ποσό της σύνταξης λόγω αναπηρίας ή γήρατος προσαυξάνεται για τη σύζυγο εφόσον δεν ασκεί επάγγελμα ή δεν είναι συνταξιούχος ασφαλιστικού οργανισμού ή Ν.Π.Δ.Δ. ή του Δημοσίου».Στη συνέχεια ο εν λόγω συνταξιούχος υπέβαλε ένσταση προς την Τοπική Διοικητική Επιτροπή (Τ.Δ.Ε.) του Υποκ/τος η οποία έκανε δεκτή την ένσταση και αποφάσισε τη χορήγηση του επιδόματος.

Η Δ/νση του Υποκ/τος μετά από αυτά χορήγησε το επίδομα με σχετική απόφαση επισημαίνοντας ότι: «επιφυλασσόμαστε για την αναθεώρηση της απόφασης αυτής και τον έντοκο καταλογισμό των παροχών που χορηγήσαμε στον ανωτέρω σε περίπτωση που ακυρωθεί η απόφαση Τ.Δ.Ε. κατόπιν αίτησης προσφυγής του ΙΚΑ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο».

Κατά της απόφασης της Τ.Δ.Ε. η Δ/νση του Υποκ/τος άσκησε προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο η οποία όπως αναφέρθηκε εκδικάζεται στο τέλος Απριλίου.

Επισημαίνουμε ότι στο ΙΚΑ υποβλήθηκαν την περίοδο 2004-2005 πλήθος αιτημάτων παρόμοιου περιεχομένου (χορήγηση οικογενειακού επιδόματος) τα οποία κρίθηκαν πανομοιότυπα και έχουν απορριφθεί στο σύνολό τους από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία – Εφετεία ακόμα και από το ΣτΕ, έχουν δε ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Κατά συνέπεια για όσες υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί από τα κατά τόπους Διοικητικά Δικαστήρια και μόνο για αυτές υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες θα ρυθμιστούν μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

Efi Nika

Ευκαιρία σύνταξης ακόμα και με λιγότερα από 4.500 ένσημα

Efi Nika

«Τέλος το πέναλτι 30%»: Διευκρινίσεις από τον υφυπουργό Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Penni Syggrou