Newsitamea.gr
ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποια διατροφή επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Ποια διατροφή επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων

Ποια διατροφή επηρεάζει την υγεία των πνευμόνων

Οι περισσότερες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος προκαλούνται από αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ρύπανση, η διατροφή και το κάπνισμα.

Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο των πνευμονικών παθήσεων.

Το να είναι κάποιος είτε παχύσαρκος ή λιποβαρής μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για την υγεία των πνευμόνων, σύμφωνα με νεότερες έρευνες.

Άσθμα
Συγκεκριμένες τροφές και θρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του άσθματος. Η επίδραση εξαρτάται επίσης από το αν ένα άτομο έχει εκτεθεί σε αυτές τις τροφές, για παράδειγμα κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή.
Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι οι βιταμίνες Α, D και Ε, μαζί με ψευδάργυρο, φρούτα και λαχανικά μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση άσθματος. Μία μελέτη ανακάλυψε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην ηλικία των 6 ετών μπορούν να προδιαθέτουν ένα παιδί να εμφανίσει άσθμα ή αλλεργίες αργότερα στη ζωή του. Υπάρχουν, επίσης, όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι οι παχύσαρκοι ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άσθματος.
Συνεπώς, προτείνεται ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι ορισμένα στοιχεία της διατροφής ενδέχεται να ωφελούν την πνευμονική λειτουργία ή να βελτιώνουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ. Συγκεκριμένα, τρόφιμα με αντιοξειδωτικές ή αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες ενδέχεται να είναι ευεργετικά.
Έρευνα αναφέρει ότι η υψηλή πρόσληψη ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιταχύνει την επιδείνωση της πνευμονικής λειτουργίας, ενώ μια διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ψάρια και προϊόντα ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης ΧΑΠ. Περαιτέρω μελέτες έχουν αναφέρει ότι η αύξηση των φυτικών ινών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης και των συμπτωμάτων της ΧΑΠ, ενώ η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλλαντικών και αλίπαστων συνδέεται με πιο συχνή εισαγωγή στο νοσοκομείο για ΧΑΠ.
Τα άτομα με σοβαρή ΧΑΠ μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν υγιές βάρος. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος σε άτομα με ΧΑΠ αποτελεί μέσο πρόβλεψης για άσχημα αποτελέσματα και, αντιστρόφως, οι ελαφρώς υπέρβαροι μπορεί να έχουν κάποια προστασία σε σοβαρά κρούσματα. Τα συμπληρώματα διατροφής χορηγούνται συχνά στο πλαίσιο πνευμονικής αποκατάστασης.

Καρκίνος του πνεύμονα
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα κατά 20-30% τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Κυστική ίνωση
Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι ο υποσιτισμός μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην κυστική ίνωση (ΚΙ). Οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν τη διατροφή και το βάρος των ατόμων με ΚΙ ώστε να βοηθήσουν στην πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών. Για ασθενείς με διαταραγμένη λειτουργία παγκρέατος, είναι ζωτικής σημασίας μία θεραπεία με εκχύλισμα παγκρέατος και δίαιτα υψηλή σε θερμίδες.

Σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας
Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την αποφρακτική υπνική άπνοια και παρατηρείται στο 60-90% των ατόμων με την ασθένεια. Η απώλεια βάρους και οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να αποτελούν αποτελεσματικό τρόπο για μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την πάθηση.

Πνευμονικές λοιμώξεις
Οι θάνατοι ανθρώπων που είναι σοβαρά υποσιτισμένοι συχνά οφείλονται σε πνευμονία, ενώ τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν εξακριβωμένο παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Πνευμονική εμβολή
Τα παχύσαρκα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, όπου θρόμβοι μπλοκάρουν ένα ή περισσότερα αιμοφόρα αγγεία στον πνεύμονα. Η απώλεια βάρους μέσω διατροφικών αλλαγών δύναται να μειώσει τον κίνδυνο αυτό.

 

Πηγή: European Lung Foundation

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις – Ιδανικό για δρομείς

Efi Nika

5 μυστικά για νυχτερινό snacking χωρίς ενοχές

Efi Nika

«Σημασία έχει τι τρως, όχι κάθε πότε τρως»: Ένας καθηγητής εξηγεί τι να προσέχουμε στη διαλειμματική νηστεία

Efi Nika