Newsitamea.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΓΕΙΑ

Ποία από τις 5 αισθήσεις, μας υπόσχεται μακροζωία αν λειτουργεί σωστά;

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

5-senses

Ποία από τις 5 αισθήσεις, μας υπόσχεται μακροζωία αν λειτουργεί σωστά;

Οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν την μυρωδιά της μέντας, του ψαριού, του πορτοκαλιού και του δέρματος μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 3.000 άντρες και γυναίκες, ηλικίας 57 έως 85 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι και όσες είχαν χάσει την όσφρησή τους είχαν τετραπλάσια θνησιμότητα μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική όσφρηση.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο είχαν ζητήσει το 2006 από τους εθελοντές να αναγνωρίσουν πέντε μυρωδιές (ψάρια, τριαντάφυλλο, δέρμα, πορτοκάλι, μέντα) και στη συνέχεια τους χώρισαν σε ομάδες αναλόγως με τις λάθος απαντήσεις τους.

Όσοι έκαναν 4-5 λάθη χαρακτηρίσθηκαν ως ανοσμικοί (απουσία οσφρητικής ικανότητας), όσοι έκαναν 2-3 λάθη χαρακτηρίσθηκαν ως υποσμικοί (μειωμένη λειτουργία της όσφρησης) και όσοι είχαν 0-1 λάθος χαρακτηρίσθηκαν ως νορμοσμικοί (φυσιολογική λειτουργία της όσφρησης).

Από τους εθελοντές με ανοσμία το 39% είχαν πεθάνει έως το 2010-2011 που κατέγραψαν οι ερευνητές τη θνησιμότητα μεταξύ τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στους εθελοντές με υποσμία ήταν 19% και σε εκείνους με νορμοσμία μόλις 10%. Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι οι πάσχοντες από ανοσμία είχαν 5,85 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική όσφρηση, γράφουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, ο κίνδυνος δεν άλλαξε όταν υπ’ όψιν όλους τους πιθανούς παράγοντες (όπως την ηλικία, τη διατροφή, το κάπνισμα, τη φτώχεια, άλλα προβλήματα υγείας κ.λπ.) που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «PLoS One», η διαταραχή ή η απουσία όσφρησης καθ’ εαυτή δεν είναι θανατηφόρος, αλλά μπορεί να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για υποκείμενα προβλήματα.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να αποτελέσουν την βάση για ένα χρήσιμο, φθηνό, κλινικό τεστ που θα εντοπίζει εύκολα ποιοι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χαγιάντ Πίντο, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Το πως ακριβώς θα μπορούσε η όσφρηση να αποτελεί «προάγγελο» θανάτου δεν είναι γνωστό. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Η όσφρηση είναι μία υποτιμημένη αίσθηση, παρότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή», είπε ο δρ Πίντο. «Ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβληθεί από τα νέα ευρήματα, αλλά αν έχει επίμονη διαταραχή της όσφρησης καλό είναι να συμβουλευθεί τον γιατρό του.

»Και αυτό, διότι πολλά είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να την πλήξουν».

Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα κτυπήματα στο κεφάλι, οι λοιμώξεις των ιγμορίων, διάφορες ορμονικές διαταραχές, οι πολύποδες της μύτης, ορισμένα νευροεκφυλιστικά νοσήματα (λ.χ. νόσος του Πάρκινσον, νόσος Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας), ο διαβήτης κ.λπ.

Βογιατζής Ηλίας

Πηγή: tanea.gr/Ρούλα Τσουλέα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγοι το γνωρίζουν: Τέλος οι Γρατζουνιές στα αυτοκίνητα – Άλλαξε ο νόμος, πέφτουν τσουχτερά πρόστιμα

Efi Nika

Σύνδρομο Down: Ποιοι είναι οι τρεις τύποι του; – Πώς ανιχνεύεται

Penni Syggrou

Ντροπή: Γνωστός ινφλουένσερ «σφίχτης» κοροϊδεύει παιδί με αναπηρία στο γυμναστήριο, χιλιάδες αντιδράσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika