Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Οι πέτρες στη χολή ίσως αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Koilia-ponos-orizontia-1

Οι άνθρωποι που παρουσίασαν κάποια στιγμή στη ζωή τους πέτρες στη χολή μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα ερευνητικά κέντρα ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 270.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως όσοι είχαν ιστορικό χολολιθίασης, όπως λέγονται επιστημονικά οι πέτρες στη χολή, είχαν κατά 17% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο (καρδιοπάθεια) τις επόμενες δύο έως τρεις δεκαετίες.

Η χολολιθίαση και η καρδιοπάθεια έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, ο τύπου 2 διαβήτης και τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο οι παράγοντες αυτοί δεν μπορούν να εξηγήσουν εξ ολοκλήρου τη συσχέτιση μεταξύ των δύο ασθενειών, λένε οι ερευνητές.

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο όπου αποθηκεύεται η χολή – η πηχτή, πρασινωπή ουσία που παράγεται από το ήπαρ και παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση και την πέψη του λίπους στο έντερο.

Οι πέτρες (λίθοι) αναπτύσσονται όταν διαταράσσεται η ισορροπία στις ουσίες που απαρτίζουν την χολή, με την αυξημένη χοληστερόλη να είναι ο συνηθέστερος υπαίτιος γι’ αυτές.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology» (ATVB), παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει συσχέτιση των χολολίθων με τη στεφανιαία νόσο, αλλά δενήταν καλά σχεδιασμένες και ήθελαν να εξετάσουν ευρύτερα το θέμα.

Έτσι, ανέλυσαν στοιχεία από 269.142 εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν επί πολλά χρόνια σε τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες. Κατά την έναρξή τους, κανένας δεν έπασχαν από καρκίνο ούτε καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά ποσοστό λίγο πάνω από το 6% των γυναικών και το 3% των ανδρών είχαν ιστορικό χολολιθίασης.

Έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες παρακολούθησης οι 21.265 από τους εθελοντές είχαν αναπτύξει καρδιοπάθεια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες με ιστορικό χολολιθίασης είχαν έως και 33% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους δίχως τέτοιο ιστορικό.

Αντίστοιχα, το ιστορικό χολολιθίασης στους άνδρες σχετιζόταν με αύξηση κατά 11% του κινδύνου εκδηλώσεως καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές επαλήθευσαν στη συνέχεια τα ευρήματά τους εξετάζοντας στοιχεία από 893.676 άλλους εθελοντές που συμμετείχαν σε τέσσερις άλλες πολυετείς μελέτες.

Το τελικό συμπέρασμά τους ήταν ότι οι ενήλικες με ιστορικό χολολιθίασης έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν τέτοιο ιστορικό.

Μάλιστα οι συσχετίσεις αυτές ήταν ισχυρότερες στους ασθενείς οι οποίοι δεν ήταν παχύσαρκοι, ούτε έπασχαν από διαβήτη ή υπέρταση, σημειώνουν στο άρθρο τους.

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι πέτρες στη χολή είναι η αιτίας της καρδιοπάθειας, υποδηλώνουν ότι η χολολιθίαση προκαλεί αλλαγές στην ισορροπία των μικροβίων του εντέρου (μικροβίωμα) οι οποίες σε πρόσφατες έρευνες συσχετίσθηκαν με την πρόκληση στεφανιαίας νόσου.

Μία άλλη πιθανότητα είναι ότι η χολολιθίαση προκαλεί μία κατάσταση παρατεταμένης, ήπιας φλεγμονής η οποία μακροπρόθεσμα ευνοεί την καρδιοπάθεια.

Πρακτικά αυτά σημαίνουν ότι όσοι πάσχουν ή έχουν παλαιότερο ιστορικό χολολιθίασης, καλό είναι να φροντίσουν να προστατεύονται από παράγοντες όπως η υπερκατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων, η καθιστική ζωή και το κάπνισμα, λένε οι ερευνητές.

Πηγή : tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετοι με την υποχρεωτικότητα του παιδικού εμβολιασμού πάνω από 3 στους 10 Έλληνες

newsitamea

Με ποια νοσήματα συνδέονται τα εμβόλια της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρια άτομα για τις παρενέργειες

Γιώργος Newsitamea

+700 ευρώ στον μισθό και δικό σου σπίτι: Το νησί της Ελλάδας που μοιράζει λεφτά σε όποιον πάει για δουλειά – ΒΙΝΤΕΟ

Efi Nika