Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ NEWS

Πες μου σε ποια χώρα ζεις, για να σου πω πόσο να πίνεις…

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

Krasi-potiria-tsougkrisma1

Αν θέλετε ένα ποτό και ανησυχείτε για την υγεία σας, ίσως πρέπει να… αλλάξετε χώρα.

Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι επίσημες συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά οι κατά τόπους ειδικοί δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν στο τι ακριβώς σημαίνει «ένα ποτό», σε ό,τι αφορά την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει ως «ένα στάνταρτ ποτό» αυτό που περιέχει 10 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης.

Στην Αυστρία, όμως, το «στάνταρτ ποτό» περιέχει 20 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο Μεξικό 14 γρ., στο Λουξεμβούργο 12,8 γρ. ακριβώς, στη Γερμανία 12 γρ. στη Βρετανία 8 γρ. και στην Ιαπωνία δεν υπάρχει όριο, γράφουν στην επιθεώρηση «Addiction» επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Αριθμός ποτών

Η κατάσταση είναι εξίσου πολύπλοκη και όταν κοιτάζει κανείς πόσα τέτοιου είδους ποτά συνιστώνται για καλή υγεία σε κάθε χώρα.

Ο ΠΟΥ συνιστά να μην πίνει κανείς, άνδρας ή γυναίκα, περισσότερα από δύο «στάνταρτ ποτά» την ημέρα, όπου ένα «στάνταρτ ποτό» είναι τα 250 ml μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ ή τα 75 ml κρασί με περιεκτικότητα 13% αλκοόλ ή το «σφηνάκι» των 25 ml από «δυνατό» ποτό (περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ).

Ωστόσο, στις διάφορες χώρες υπάρχουν αποκλίσεις. Έτσι, στις ΗΠΑ και στη Χιλή θεωρείται ασφαλές να πιει ένας άνδρας τέσσερα ποτά στην καθισιά του – και επειδή τα δικά τους «στάνταρτ ποτά» έχουν περιεκτικότητα 14 γρ. σε καθαρή αλκοόλη, το σύνολο που συνιστούν είναι 56 γραμμάρια αλκοόλ σε ένα βράδυ, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιο από τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Οι αποκλίσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες στις γυναίκες. Σουηδία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ινδία, Πορτογαλία και Σλοβενία συνιστούν στις κυρίες να καταναλώνουν λιγότερο από 10 γρ. καθαρής αλκοόλης την ημέρα, δηλαδή το μισό απ’ όσο συνιστά ο ΠΟΥ.

Αντιθέτως σε ΗΠΑ και Χιλή θεωρούνται ως χαμηλού κινδύνου τα 42 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα, δηλαδή ποσότητα διπλάσια από αυτήν που συνιστά ο ΠΟΥ και τετραπλάσιο από εκείνη που συνιστάται στη Σουηδία!

Άνδρες και γυναίκες

Επιπλέον, σε άλλες χώρες υπάρχουν διαφορετικές συστάσεις για άνδρες και γυναίκες και σε άλλες όχι (το τελευταίο είναι και η σύσταση του ΠΟΥ), ενώ αλλού οι συστάσεις έχουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο φύλων και αλλού είναι παραπλήσιες.

Έτσι, Βρετανία, Αυστραλία, Γερμανία, Νότια Αφρική και Πορτογαλία θέτουν παραπλήσια όρια σε άνδρες και γυναίκες, αλλά σε κάποιες χώρες συνιστάται στις γυναίκες να πίνουν το μισό απ’ ό,τι οι άνδρες (στην Εσθονία, λ.χ., συνιστώνται 20 γρ. αλκοόλης την ημέρα για τις γυναίκες και 40 γρ. για τους άνδρες).

Τέλος, μερικές χώρες έχουν καθιερώσει και εβδομαδιαία όρια στην κατανάλωση αλκοόλ: στις ΗΠΑ είναι τα 98 γρ. για τις γυναίκες και τα 196 γρ. για τους άνδρες. Την μέγιστη εβδομαδιαία σύσταση (280 γρ. καθαρής αλκοόλης) έχουν η Πολωνία και το Βιετνάμ.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες του Στάνφορντ κατέληξαν στα ευρήματα αυτά εξετάζοντας τις συστάσεις για το αλκοόλ σε 75 χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, στις 38 από αυτές δεν υπάρχουν καθόλου, ενώ σε λιγότερες από μία στις τέσσερις βασίζονται στο όριο των 10 γραμμαρίων καθαρής αλκοόλης ανά ποτό που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

«Κάποιος απ’ όλους πρέπει να κάνει λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κηθ Χάμφρεϋ, καθηγητής Ψυχιατρικής & Συμπεριφορικών Επιστημών στο Στάνφορντ. «Η σύγχυση που επικρατεί είναι τεράστια και αφορά όλες τις παραμέτρους της κατανάλωσης αλκοόλ.

»Η εκτίμησή μας είναι ότι μάλλον οι οδηγίες δεν βασίζονται αμιγώς στα επιστημονικά δεδομένα, αλλά αντανακλούν πολιτισμικές και κοινωνικές προτιμήσεις όπως, για παράδειγμα, το ότι σε μερικές χώρες δεν είναι κοινωνικώς αποδεκτό να πίνουν οι γυναίκες.

»Το μόνο κοινό στοιχείο στις χώρες όπου υπάρχουν συστάσεις είναι πως όλοι θεωρούν τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ επιζήμιες για την υγεία. Το πως όμως ορίζονται αυτές οι “μεγάλες ποσότητες” είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα».

Πηγή : Web Only tanea.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε πριν λίγο: Ευχάριστα νέα για τους ανεμβολίαστους, σε πελάγη ευτυχίας εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες

Efi Nika

Με νόμο ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 στα Φαρμακεία, με κόστος 5 ευρώ – Χρεώσεις 1 και 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις

Efi Nika

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Efi Nika