Newsitamea.gr
ΥΓΕΙΑ

Πες μου πόσες ώρες δουλεύεις, να σου πω πόσο κινδυνεύεις

Ακολουθήστε μας στο GOOGLE NEWS και FACEBOOK

9633799764500108277

Πες μου πόσες ώρες δουλεύεις, να σου πω πόσο κινδυνεύεις

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, οι επιπλέον ώρες εργασίας επιβαρύνουν την υγεία μας και αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο.

“Διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται, όσο αυξάνεται ο μέσος ο όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας”, δήλωσε ειδικότερα, η επικεφαλής της νέας μελέτης, καθηγήτρια επιδημιολογίας Δρ Sadie Conway, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου. Τον χαμηλότερο κίνδυνο έχουν όσοι εργάζονται 40 με 45 ώρες την εβδομάδα, πρόσθεσε.

Στα πλαίσια της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 1900 συμμετέχοντες, οι οποίοι εργάζονταν για τουλάχιστον 10 χρόνια, εξετάζοντας τη σχέση των ωρών εργασίας τους με τον κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 43% των συμμετεχόντων υπέφερε από μία επιβεβαιωμένη από ιατρό καρδιαγγειακή νόσο.

Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα στην ηλικία, το φύλο, τη φυλετική ομάδα και το κοινωνικό status των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων αυξανόταν κατά 1% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας την εβδομάδα επί τουλάχιστον για 10 χρόνια. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρατήρηση αφορά μόνο τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και όχι εκείνους μερικής.

Ειδικότερα, για τους εργαζόμενους που είχαν μέσο όρο εργασίας άνω των 30 ωρών την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξανόταν καθώς οι ώρες εργασίας προσέγγιζαν τις 40 εβδομαδιαίως, αλλά μειωνόταν μεταξύ των 40 και των 45. Ξεκινώντας από τις 46 ώρες την εβδομάδα, η αύξηση των ωρών εργασίας βρέθηκε να σχετίζεται γεωμετρικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τα άτομα που κατά μέσο όρο εργάζονταν 45 ώρες την εβδομάδα για 10 χρόνια ή περισσότερο, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν αυξημένος κατά 16% για όσους εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα και κατά 35% για όσους εργάζονταν 60 ώρες την εβδομάδα.

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει και εκείνες σχέση των ωρών εργασίας με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει στοιχεία, αναγνωρίζοντας και καταγράφοντας, το φαινόμενο της “δόσης-απόκρισης” -δηλαδή, το πώς αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το πόσο αυξάνονται οι ώρες στη δουλειά.

“Αυτή η μελέτη παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία για τις πολλές ώρες εργασίας και την αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, παρέχοντας έτσι μια βάση για τις επικεντρωμένες στις πρακτικές ωραρίου προσπάθειες πρόληψης, οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου για εκατομμύρια εργαζομένων”, σημείωσε η Δρ Conway.

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, οι υπερωρίες στην εργασία είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους στον κόσμο. Η στροφή στην πρόληψη αλλά και στην ώθηση ενός πιο ασφαλούς και υγιούς τρόπου ζωής, μάλλον αξίζει περισσότερο από την μία ώρα δουλειά παραπάνω στο γραφείο, είναι το μήνυμα της νέας μελέτης.

Πηγή: www.pathfinder.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί τσακωνόμαστε περισσότερο με αυτούς που αγαπάμε

Efi Nika

Προωράκι που γεννήθηκε στις 27 εβδομάδες νίκησε τον θάνατο και πάει για 1η φορά σπίτι του!

Efi Nika

Σκούρες γραμμές στα νύχια: Αιμάτωμα ή καρκίνος; – Πως να τα ξεχωρίσετε – Τι πρέπει να προσέξετε

Newsitamea@